Vlinder- en Libellenwerkgroep Zeeland

Libellenatlas

Libellen in Zeeland

De eerste atlas van de libellenfauna van Zeeland is verschenen op 31 mei 2007, het is een uniek document geworden. De verzamelde gegevens bestrijken de periode 1889 – 2006. Ook al zijn de oudste data niet over geheel Zeeland en onvergelijkbaar met het huidige intensieve onderzoek, ze zijn toch waardevol genoeg. De Zeeuwse delta herbergt anno 2006 zo’n 46 soorten libellen en dat waren er bijna 50 jaar geleden aanzienlijk minder: van de jaren 1960 is slechts een handvol soorten bekend, terwijl van de jaren 1980 er 24 geregistreerd staan.

Libellen lijken minder populair bij veel mensen dan vlinders, toch is ook bij libellen de kleurenpracht en levenswijze fascinerend om volop van dit prachtige insect te genieten! De levenswijze van de libellen met de lange onderwater-cyclus en de relatief korte vliegtijd is ronduit boeiend te noemen. Het proces van het uitsluipen van de verse libel uit de oude larvehuid is een van de fraaiste momenten om te zien en mee te maken.

Het is dit alles bij elkaar dat vele vrijwilligers van de Zeeuwse Werkgroep Vlinders en Libellen er toe heeft gedreven om vele dagen in het veld door te brengen in zowel de bekende libellenrijke gebieden als de onbekende terreinen.

De indeling van de soortbeschrijvingen met alle 46 soorten in Zeeland is gedaan op basis van kleuren van de soorten, ook een unieke manier, afwijkend van de meeste andere libellenboeken. De soortbeschrijvingen zijn ondersteund door vele prachtige foto’s.

We zijn trots op deze productie en hopen dat het boek veel mensen inspireert om hetzij in hun tuinvijver, hetzij in het veld nog meer te letten op en te genieten van deze kleurrijke insecten. 

‘Libellen in Zeeland’ is een uitgave van de Vlinder- en Libellenwerkgroep Zeeland in samenwerking met Stichting het Zeeuwse Landschap. Het boek is bij de boekhandel verkrijgbaar voor € 19,90, o.a. bij Vermandel.

 

Aanvulling over de periode 2006 – 2013 (supplement)

In 2007 heeft de Vlinder- en Libellenwerkgroep Zeeland in samenwerking met stichting het Zeeuwse Landschap de atlas “Libellen in Zeeland” uitgegeven. Hier zijn waarnemingen in verwerkt t/m het jaar 2005. Sinds die tijd zijn er bij de libellen spectaculaire veranderingen waargenomen.

Wij zijn dan ook verheugd dat wij u een supplement op de atlas kunnen aanbieden waarin de veranderingen in de periode 2006 – 2013 op kleurrijke wijze zijn beschreven. Het supplement heeft dezelfde afmetingen als de libellenatlas. Om u een idee te geven hoe dit eruit ziet, hebben wij hieronder een link geplaatst naar een “promotie-uitvoering”.

Libellensupplement promotie-uitvoering

Het volledige libellensupplement kost 9 euro incl. verzending per post of 6 euro indien opgehaald bij de penningmeester.