nieuws

Grote vos terug van weg geweest

De Vlinderstichting

19-OKT-2020 – Sombere resultaten dit jaar in de vlinderroutes: er zijn weer minder vlinders geteld dan de voorgaande jaren. Toch zijn er wel soorten die het erg goed doen en daarvan is de grote vos er één. Deze vlinder was een jaar of vijfentwintig geleden verdwenen uit ons land, maar wordt de laatste jaren weer veel en verspreid door het hele land gezien. Verder lezen?

Bijna vijf miljoen kilo eikels en beukennootjes op de Veluwe

De NatuurkalenderVereniging Wildbeheer VeluweWageningen University

18-OKT-2020 – Wilde zwijnen, eekhoorns en heel veel meer dieren hebben de komende maanden genoeg te eten op de Veluwe. Beuken en eiken hebben samen bijna vijf miljoen kilo aan eikels en beukennootjes geproduceerd. Het is heel bijzonder dat beuken al voor het achtste jaar op rij beukennootjes hebben gemaakt. Door de zeer warme zomer zijn ook volgend jaar beukennootjes te verwachten. Verder lezen, en let vooral op het begrip ‘ mastjaar’

Goed nieuws: meer aandacht voor natuurvriendelijk bermbeheer

De Vlinderstichting

11-OKT-2020 – We merken als Vlinderstichting dat er de laatste tijd steeds meer aandacht is voor natuurvriendelijk beheer van bermen en groenstroken. De sterke achteruitgang van biodiversiteit en de insecten in het bijzonder heeft veel mensen en organisaties wakker geschud en velen proberen hier iets aan te doen. Gemeenten en andere beheerders van bermen en groenstroken kunnen een belangrijke bijdrage leveren. Verder lezen?

Hoe gaat het wereldwijd met de libellen?

De Vlinderstichting

12-OKT-2020 – Beschermen van natuur kan alleen effectief als je voldoende kennis hebt van de natuur. Gelukkig weten we in Nederland vrij veel over welke soorten waar voorkomen en hoe het met veel soorten gaat. Zoetwaterecosystemen zijn heel soortenrijk maar vaak onderbelicht, onder andere omdat lastig te zien is wat er onder water gebeurt. Maar libellen komen uit dat water en zijn dan goed te zien! Meer weten?

Natuurjournaal 11 oktober 2020

Nature Today

11-OKT-2020 – Vogels dronken door bessen, nazomeruil vliegt. Verder lezen?

Natuurjournaal 9 oktober 2020

Nature Today

9-OKT-2020 – Zwarte stern onderweg naar Afrika, wilgengouduil vliegt. Verder lezen?

Zuidelijke keizerlibel profiteert van warme zomers

De Vlinderstichting

8-OKT-2020 – Twintig jaar geleden hield niemand het nog voor mogelijk, maar inmiddels zijn we eraan gewend: je kunt zomaar ergens een zuidelijke keizerlibel tegen het lijf lopen. De soort komt oorspronkelijk voor in de zuidelijke helft van Europa, ongeveer tot Midden-Frankrijk. In Nederland werd hij tot voor kort nooit gezien. Verder lezen?

Late libellen

De Vlinderstichting

1-OKT-2020 – Het is oktober en de regenachtige herfstdagen laten ons dat ook zien. Maar zijn er droge momenten en zeker als er een flets zonnetje bij komt dan zie je toch nog libellen. Die vliegen nog wel weken door. In ieder geval houtpantserjuffer, bruinrode en steenrode heidelibel, paardenbijter en blauwe en bruine glazenmaker komen algemeen voor en kun je nu op veel plaatsen tegenkomen. Verder lezen?

Voorlopige resultaten vlindertelling 2020

Meetnet Vlinderstichting

Het vlinderseizoen loopt op zijn einde. Tijd om uw gegevens door te geven (als u dat nog niet gedaan heeft). We laten alvast de vliegtijdgrafieken zien voor 2020 in vergelijking met 1990-2019 voor de 25 talrijkste soorten in het meetnet.

Dit en meer in deze nieuwe nieuwsbrief van het meetnet vlinders. We hopen dat u deze met plezier zult lezen. En dat kan hier.

Mysterie verdwijnen en verschijnen grote aantallen eikenprocessierupsen definitief opgelost

Kenniscentrum Eikenprocessierups

30-SEP-2020 – Onderzoek toont aan dat eikenprocessierupsen in de grond kunnen verpoppen tot vlinder, maar daar ook in grote aantallen tenminste tien maanden in verlengde diapauze kunnen gaan. In juni kruipen ze met brandharen uit de grond. Beheersing van de processierups wordt hiermee een stuk ingewikkelder. Positief is dat ook sluipvliegen en -wespen in de grond overleven. Ze parasiteren vooral de mannetjes. Verder lezen?

Extreme weersomstandigheden en de tuin

Jaarrond Tuintelling

29-SEP-2020 – We zijn er inmiddels (bijna) allemaal van doordrongen dat er de aarde opwarmt en dat dat leidt tot een klimaatcrisis. De consequenties blijven natuurlijk niet uit. De impact op het natuurlijke leven om ons heen is al zichtbaar. Wat merken we van klimaatverandering in onze tuinen en wat kunnen we hier aan doen? Verder lezen?

Je vangt meer vlinders met stroop dan met azijn

De Vlinderstichting

28-SEP-2020 – De herfst is een prima nachtvlindertijd. Als je nu en de komende weken op zoek gaat naar nachtvlinders, door te stropen, dan kun je flink wat uilen en andere motten te zien krijgen. Er is een aantal algemene soorten die alleen of met name in september en oktober vliegt. Ook worden de eerste winteruilen al actief. Meer weten?

Het icarusblauwtje is al gesignaleerd in de Veerse vlinderidylle

Het icarusblauwtje, het bonte zandoogje en het bruin blauwtje. Vlinderkenner Peter Geene van de Vlinder- en libellenwerkgroep Zeeland komt ze regelmatig tegen in de onlangs aangelegde bloemperkjes op het Bastion in Veere. En dat was precies de bedoeling. Wel een beetje oud nieuws, maar hier kun je verder lezen.

Natuurjournaal 24 september 2020

Nature Today

24-SEP-2020 – Nog steeds dagpauwogen en rijpe hopbellen. Meer weten?

Wat doe je als je de buxusmot in je tuin hebt?

De Vlinderstichting

24-SEP-2020 – Een zwart-witte vlinder die niet in de vlinderboeken staat: de buxusmot. Deze nieuwkomer uit Azië liet zich voor het eerst in Europa zien in 2006. Sinds 2018 is heel Nederland met deze vlinder ‘besmet’. Waar komt deze vlinder vandaan? En wat als je hem in je tuin hebt? Eigenlijk hoef je dit niet te lezen, want je weet het antwoord al, maar als het echt echt wilt weten….

Kolibrievlinders weer overal te zien

De Vlinderstichting

22-SEP-2020 – Niet zeldzaam, maar wel erg leuk: de kolibrievlinder! Met de vleugels snel bewegend staat hij stil voor een bloeiende bloem. Met zijn lange roltong, die net op een gekromde snavel lijkt, zuigt hij nectar op. Fascinerend om te zien! Meer weten?

Natuurlijke bestrijding eikenprocessierups voor derde jaar succesvol in Westerveld

Hellingman Onderzoek en AdviesKenniscentrum EikenprocessierupsWageningen University

23-SEP-2020 – Het stimuleren van natuurlijke vijanden resulteerde in maximaal 75 procent minder eikenprocessierupsnesten en voorkwam overlast. Van de aangetroffen nesten bleek 80 procent volledig leeg gevreten door vogels of volledig geparasiteerd te zijn. Voor het eerst is de activiteit van sluipvliegen merkbaar geweest. Mits goed aangepakt kunnen natuurlijke vijanden de eikenprocessierups beheersbaar houden. Verder lezen?

Oranje luzernevlinders maken zich gereed voor de terugvlucht

De Vlinderstichting

21-SEP-2020 – De eerste vlinders van de nieuwe generatie van oranje luzernevlinder, een trekvlinder, vliegen momenteel. Op plekken waar de soort zich in augustus heeft voortgeplant kun je nu soms wel tien of meer vlinders bij elkaar aantreffen. Ze zullen wegtrekken naar het zuiden, maar kunnen de komende weken nog worden gezien.Verder lezen?

Onlangs aangespoelde butskoppen toegevoegd aan collectie Naturalis

Naturalis Biodiversity Center

21-SEP-2020 – Vorige week spoelden er in korte tijd twee dode butskoppen aan in Zeeland. Beide dieren hadden verwondingen en zijn vermoedelijk om het leven gekomen door een aanvaring. De schedels en nekwervels van de butskoppen worden nu toegevoegd aan de collectie van Naturalis. (noot van de redactie: ze mot’n in Zeeland bluvve!) Verder lezen?

Plasticvervuiling: opruimen alleen helpt niet

Naturalis Biodiversity Center

19-SEP-2020 – Vandaag is het World Cleanup Day, een dag waarop mensen over de hele wereld hun handen uit de mouwen steken om zwerfvuil op te ruimen. Gisteren publiceerde het toonaangevende vakblad Science een onderzoek over de toename van plastics in de natuur de komende tien jaar. Auke-Florian Hiemstra, onderzoeker bij Naturalis, schrikt van de bevindingen: “Hier valt niet tegen op te ruimen.” Verder lezen?

Natuurjournaal 19 september 2020

Nature Today

19-SEP-2020 – Gele kwikstaart trekt naar het zuiden, hoekbanddennenspanner vliegt. Verder lezen?

Vlinder Idylle in Veere

Sturen op insecten loont

Provincie Gelderland

18-SEP-2020 – Nieuwe natuurterreinen zijn vaak erg fosfaatrijk. Daarom worden ze afgeplagd en daarna jarenlang regelmatig gemaaid. Het loont echter om hier zorgvuldig mee om te gaan: ook jonge natuurterreinen kennen soms al een verrassende insectenrijkdom die niet gebaat is bij een intensief maaibeheer. Weloverwogen beheren voorkomt dat je het kind met het badwater weggooit. Meer weten?

Zwart weeskind in de lift

De Vlinderstichting

17-SEP-2020 – Dit jaar wordt het zwart weeskind erg veel gemeld op de invoerportalen voor waarnemingen. Deze grote nachtvlinder was vrij zeldzaam en kwam voornamelijk in het Zuiden van Limburg voor, maar recentelijk zien we hem op heel veel nieuwe plekken verschijnen. Soms ook met flink wat bij elkaar. Profiteert deze vlinder van klimaatverandering? Verder lezen?

Van het forum van waarneming.nl

libellentrek over het strand
« Gepost op: september 14, 2020, 22:04:30 pm »

ik was vandaag van 17.30 tot 19.30 uur op het strand van Westenschouwen (Zeeland), bij ‘de punt’. Op het slag naar het strand vielen mij langsvliegende libellen op.
Op het strand was het helemaal feest. Ik heb een tijdje zitten tellen met een stopwatch. Ik kwam, tellend op de 50 meter strand tussen de zee en mij in op een uurgemiddelde van 2300 libellen. Achter me kwamen ze langs in vergelijkbare dichtheden, zo ook over de duinenrij en vlak daarachter. dat brengt mijn schatting van het aantal passerende libellen op basis van de breedte van het strand ruim over de 9.000 libellen, afgerond: 10.000 per uur. Dat lijken me hoge aantallen?!
Ik kon geen enkele libel vangen want ik had alleen een zwembroek bij me. Het leken mij heidelibellen qua grootte en vluchtbeeld maar ik heb geen duidelijk rood en geel/bruin kunnen onderscheiden. Vrijwel allemaal donker, zelfs zwart, gekleurd hoewel niet egaal, dus met lichtere delen op het achterlijf. Alles vloog uitgesproken laag, vrijwel allemaal lager dan 2 meter en veel libellen niet hoger dan 0,5 meter., tegen de ZO wind in (2 Bft. of minder).
Fascinerend!!
Wie kan mij hier iets over vertellen? Of verwijzen naar artikelen hierover? Wie heeft een idee over welke soort dit zou kunnen zijn? Op internet kom ik niet heel ver…groet en bij voorbaat dank,
Pieter

Natuurjournaal 9 september 2020

Nature Today

9-SEP-2020 – Noordelijke brandganzen en nachtvlinders op de hei. Verder lezen?

Prachtig groen metallic: houtpantserjuffer

De Vlinderstichting

8-SEP-2020 – De houtpantserjuffer is een heel algemene libel en zit eigenlijk overal in ons land. Ze planten zich voort in bomen en struiken langs de waterkant, maar als ze nog niet geslachtsrijp zijn kun je ze overal aantreffen; ook in je tuin, zelfs al heb je geen vijver of ander water in de buurt. Meer weten?

Onderzoek werpt nieuw licht op evolutie van vlinderorchideeënbloem

Naturalis Biodiversity Center

25-AUG-2020 – Nieuw onderzoek laat zien hoe vlinderorchideeënbloemen zijn geëvolueerd tot verschillende vormen die zijn aangepast aan hun bestuivers. In een recent gepubliceerd artikel ontrafelen Dewi Pramanik (Naturalis Biodiversity Center) en collega’s de evolutionaire oorsprong van drie verschillende bloemorganen. Verder lezen?

Natuurjournaal 25 augustus 2020

Nature Today

25-AUG-2020 – Houtpantserjuffer vliegt en duivelswandelstok bloeit. Meer weten?

Droogte hakt erin bij de vlinders

De Vlinderstichting

25-AUG-2020 – Het vlinderjaar zit er nog niet op, maar de tellingen geven nu al duidelijk aan dat de droogte van deze zomer flinke gevolgen voor de vlinders heeft gehad. Er zijn zeker winnaars, maar helaas nog meer verliezers. Veel vlinders hadden het al moeilijk door andere stressfactoren en de droogte doet daar nog een schepje bovenop. Voor verschillende toch al bedreigde soorten wordt de situatie kritiek. Verder lezen?

Natuurjournaal 24 augustus 2020

Nature Today

24-AUG-2020 – Moerashyacinten in bloei en kolibrievlinders in de tuin. Meer weten?

Natuurjournaal 23 augustus 2020

Nature Today

23-AUG-2020 – Zeldzame vlinders en algemene libellen. Verder lezen?

Natuurjournaal 21 augustus 2020

Nature Today

21-AUG-2020 – Ree bereidt zich voor op de winter en kleine vuurvlinder vliegt. Verder lezen?

Hittegolf en toch winterjuffer in je tuin!

De Vlinderstichting

20-AUG-2020 – Het was heet de afgelopen tijd en geen moment dacht je aan de winter, tot je een mooi klein bruin juffertje ontdekte in je tuin. Winterjuffers gaan als libel, juffer dus, de winter in en zijn nu in de nazomer op zoek naar geschikte plaatsen daarvoor. Ze zwerven soms tientallen kilometers van hun voortplantingsgebied. En zo komen ze ook terecht in tuinen. Meer weten?

Gifspuit in de ban in Zuid-Hollandse natuur

Provincie Zuid-Holland

19-AUG-2020 – Beheerders van Zuid-Hollandse natuurgebieden mogen geen chemische gewasbeschermingsmiddelen meer gebruiken. Dat is vastgelegd in het Natuurbeheerplan 2021 dat door Gedeputeerde Staten is vastgesteld. Verder lezen?

Veerse idylle haalt Omroep Zeeland

Het icarusblauwtje, het bonte zandoogje en het bruin blauwtje. Vlinderkenner Peter Geene van de Vlinder- en libellenwerkgroep Zeeland komt ze regelmatig tegen in de onlangs aangelegde bloemperkjes op het Bastion in Veere. En dat was precies de bedoeling. Verder kijken?

Natuurjournaal 18 augustus 2020

Nature Today

18-AUG-2020 – Lievelingen vliegen rond, maar steenmarters gaan uit elkaar. Meer weten?

Wat plakt er op mijn eik? Wat scheurt er door mijn tuin?

De Vlinderstichting

17-AUG-2020 – De laatste weken worden er veel meldingen gedaan van plakkers. Vaak weten mensen niet om welke soort het gaat, maar sturen ze een foto of omschrijving op. Vaak blijkt het te gaan om vrouwtjes van deze nachtvlinder, bezig met het afzetten van de eitjes. Mannetjes vliegen overdag razendsnel door de tuin. Meer weten?

Drie op de vier Nederlanders vinden dat natuur onderdeel moet zijn van herstelplan na corona

Vogelbescherming Nederland

18-AUG-2020 – Vogelbescherming liet onderzoeken welke plek natuur heeft ingenomen tijdens de lockdown als gevolg van corona. Veel Nederlanders zijn die periode beter doorgekomen omdat ze konden ‘ontsnappen’ in de natuur. Driekwart vindt dat investeren in natuur onderdeel moet zijn van de economische herstelplannen na de coronacrisis. Verder lezen?

Niet slapen door de hitte? Geniet van motten in je tuin!

De Vlinderstichting

8-AUG-2020 – We zijn in een warme periode beland en ook ’s nachts koelt het niet sterk af. Die zwoele nachten betekenen voor sommige mensen dat ze minder goed kunnen slapen, maar voor veel nachtvlinders zijn de omstandigheden juist ideaal. Zo is de gamma-uil nu veel aanwezig en die doet zich op zo’n warme avond graag te goed aan de nectar uit bloeiende planten. Verder lezen?

Het nieuwe vlinders tellen

De Vlinderstichting

6-AUG-2020 – Bijna iedereen die veel in de natuur te vinden is, geeft weleens (of heel vaak) een vlinderwaarneming door. Van de Tuinvlindertelling tot het wekelijks lopen van een vaste monitoringroute, alle waarnemingen komen bij De Vlinderstichting terecht en worden ook door ons gebruikt. Welke onderzoeksmethoden zijn er eigenlijk en hoe kun je je waarnemingen op een simpele manier nog waardevoller maken? Verder lezen?

Natuurjournaal 6 augustus 2020

Nature Today

6-AUG-2020 – Tuinfluiter vertrekt naar het zuiden, grote aantallen atalanta’s te zien. Meer weten?

Paarse parelmoervlinder voor het eerst in 24 jaar waargenomen

Bureau Natuurbalans-Limes DivergensDe Vlinderstichting

3-AUG-2020 – Op 28 juli ontdekte Joris Verhees een paarse parelmoervlinder in Zuid-Limburg. Het dier werd tijdens een insecteninventarisatie aangetroffen in een grasland van Staatsbosbeheer. De laatste keer dat deze vlinder in Nederland werd gezien was in 1996, dus nu al 24 jaar geleden. Ook dat was in het zuiden van Limburg. Verder lezen?

Bruine eikenpage herontdekt op de Utrechtse Heuvelrug

Bureau Viridis

27-JUL-2020 – De bruine eikenpage is een bedreigde soort in ons land. Het is een zeldzame standvlinder die lokaal voorkomt op de hogere zandgronden in het binnenland en de Noord-Hollandse duinen. De vlinder is sinds 1950 met meer dan 75 procent afgenomen. Van deze soort is in juni 2020 een populatie herontdekt op militair terrein de Leusderheide in de provincie Utrecht. Verder lezen?

Grote lokale verschillen tijdens tuinvlindertelling 2020

De Vlinderstichting

27-JUL-2020 – Van 4 t/m 26 juli 2020 organiseerde De Vlinderstichting voor de twaalfde keer de tuinvlindertelling. Dankzij deze telling weet De Vlinderstichting welke vlinders er in de zomer in tuinen rondvliegen. Met die informatie kunnen we vlinders beter helpen en beschermen. Verder lezen?

Eindevaluatie rupsenval eikenprocessierups

Kenniscentrum Eikenprocessierups

23-JUL-2020 – Uit proeven met de rupsenval blijkt dat rupsen niet in de zakken komen. Wel worden natuurlijke vijanden gevangen. De eikenprocessierupsen gebruiken de korven als steun voor hun nesten. Zodra de nesten te groot worden, lopen de rupsen over de val naar beneden. Het verwijderen van nesten rondom de val is arbeidsintensief. De rupsenval zelf is niet te reinigen waardoor veel brandharen achterblijven. Verder lezen?

“Het donker pimpernelblauwtje is helemaal niet zo zeldzaam als De Vlinderstichting beweert”!

De Vlinderstichting

23-JUL-2020 – Er was buitengewoon veel aandacht voor het nieuws dat de wegberm bij Posterholt, waarin het donker pimpernelblauwtje voorkomt, per ongeluk was gemaaid en dat daarmee het voortbestaan van deze vlinder in Nederland bedreigd werd. Naast veel meelevende reacties en aanbiedingen van hulp, waren er ook tientallen mensen die zeiden dat ze die vlinder ook op andere plekken in Nederland zagen. Verder lezen?

Natuurjournaal 22 juli 2020

Nature Today

22-JUL-2020 – Berkentakjes in de nacht en bloeiende melde. Verder lezen?

Harde klap voor donker pimpernelblauwtje

De Vlinderstichting

18-JUL-2020 – Een berm langs een provinciale weg in het Limburgse dorp Posterholt is dinsdag per ongeluk gemaaid in opdracht van het Waterschap Limburg. Daardoor is het laatste leefgebied in Nederland van het donker pimpernelblauwtje, een bedreigde vlindersoort, ernstig aangetast. De Vlinderstichting heeft aangifte gedaan bij de provincie. Verder lezen?

Afvalcontainers met eikenprocessierupsnesten als bron voor natuurlijke vijanden

Kenniscentrum Eikenprocessierups

12-JUL-2020 – De gemeenten Weststellingwerf en Westerveld introduceren een innovatieve methode om natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te stimuleren. Afvalcontainers vol met eikenprocessierupsnesten worden in speciale kisten in bloemrijke bermen geplaatst. Volgend voorjaar vliegen natuurlijke vijanden uit om eikenprocessierupsen te parasiteren. Pas dan worden de containers verbrand. Meer weten?

Gemeenten opgelet: meer insecten en lagere kosten bij bloemrijk groenbeheer

De Vlinderstichting

13-JUL-2020 – Het vervangen van perken met uitheemse struiken in steden en dorpen door inheems bloemrijk grasland zorgt voor veel meer insecten en biodiversiteit, en blijkt ook nog veel goedkoper te zijn in het onderhoud. Dit blijkt uit een recent Duits onderzoek. Waar wachten we nog op?Verder lezen?

Raken we onze habitatrichtlijnvlinders allemaal kwijt?

De Vlinderstichting

9-JUL-2020 – Van de zes soorten Europees beschermde dagvlinders die in Nederland thuishoren, zijn we er al drie kwijtgeraakt: de moerasparelmoervlinder, het tijmblauwtje en het zilverstreephooibeestje. De andere drie, pimpernelblauwtje, donker pimpernelblauwtje en grote vuurvlinder, staan onder grote druk. Halen zij 2030? Meer weten?

Zomer? Zandoogjes!

De Vlinderstichting

6-JUL-2020 – Nu is de tijd dat veel zandoogjes gaan vliegen. De drie talrijke soorten hebben maar één generatie per jaar en ontbreken in het voorjaar. Vanaf juni vliegen verspreid door Nederland wel zes verschillende zandoogjes en op heiden en in de duinen ook nog de heivlinder. Een aantal wordt nogal eens door elkaar gehaald en verkeerd gedetermineerd. Als je weet waarop te letten is dat niet nodig. Verder lezen?

Project Niek Haak: Zuidelijke glazenmakers

Een van onze leden, Niek Haak, is een project gestart over de herkenning van Zuidelijke glazenmakers. Hier (op waarneming.nl) kun je er meer over lezen