nieuws

Project Niek Haak: Zuidelijke glazenmakers

Een van onze leden, Niek Haak, is een project gestart over de herkenning van Zuidelijke glazenmakers. Hier (op waarneming.nl) kun je er meer over lezen

Scheefbloemwitje in alle tuinvlindertellingtuinen?

De Vlinderstichting

29-JUN-2020 – De koolwitjes hebben hun tweede generatie. Vliegend zijn ze lastig uit elkaar te houden, zeker omdat we sinds een paar jaar, naast klein geaderd witje, klein koolwitje en groot koolwitje ook scheefbloemwitje hebben. Deze nieuwkomer is zich nog steeds verder over ons land aan het uitbreiden en wordt vooral in tuinen gezien. Deze is, zelfs zittend, soms lastig van klein koolwitje te onderscheiden. Scheefbloemwitje in alle tuinvlindertellingtuinen?

Een kwartier langs de rivier

De Vlinderstichting

11-JUN-2020 – De rivierrombout is een vrij zeldzame libel die voorkomt bij alle grote rivieren in Nederland. De soort wordt echter niet vaak gezien. Libellenwaarnemers gaan liever kijken op plekken waar veel soorten bij elkaar te vinden zijn. Daardoor valt de rivierrombout buiten de boot en weten we niet goed of deze libel nu toe- of afneemt. Daarom gaan we kwartiertellingen doen op strandjes langs de rivieren. Verder lezen?

Oeps! Sorry! Per ongeluk gemaaid

De Vlinderstichting

5-JUN-2020 – Een prachtige volop bloeiende vlindertuin in Hoensbroek, een plantsoen in Amsterdam, een door vrijwilligers onderhouden stadsnatuurreservaat in Rotterdam helemaal kaal gemaaid. Allemaal ‘foutjes’ in het beheer. Gemaaid terwijl dat nog helemaal niet de bedoeling was. Behalve deze foutjes komen er altijd erg veel reacties als er gemaaid wordt: “Laat toch staan en laat de natuur haar gang gaan.” Verder lezen?

Seks-lokstof zorgt voor nieuwe wespvlinder in Nederland

De Vlinderstichting

4-JUN-2020 – Op 22 mei werd in Vaals (Zuid-Limburg) met behulp van seks-lokstof (feromoon) een sneeuwbalwespvlinder in een feromoonval gevangen. Deze vlinder was nog niet eerder in Nederland gemeld. Hij was al wel bekend uit de buurt van Aken, net over de grens met Duitsland. Lees meer….

Natuurjournaal 1 juni

Nature Today

1-JUN-2020 – Laatste oranjetipjes, droogte en eerste muggenpiek? Verder lezen?

Wat gaat er fout met de zeekreeft in de Zeeuwse Delta

Stichting ANEMOON

31-MEI-2020 – Het gonst al een tijdje op sociale media: de laatste tijd worden steeds minder zeekreeften gezien en door vissers gevangen in de Zeeuwse Delta. Sommige vissers denken dat de kreeften niet meer rondlopen en daardoor niet in hun fuiken of korven terecht komen. Is dat zo, of is er wellicht iets anders, of veel meer aan de hand? Wel lekker…

Wat is dat voor een rups? Toch geen….

De Vlinderstichting

28-MEI-2020 – De rups van de plakker, een nachtvlinder, zit soms in groepen op eiken en wordt nogal eens verward met de eikenprocessierups. Na de eerste ‘golf’ vlinders in het voorjaar, verschijnen een paar weken later de rupsen. Sommige zijn heel bekend of berucht, zoals de eikenprocessierups, maar er zijn er heel veel meer. De Vlinderstichting maakte een overzicht van rupsen die nu veel worden gezien. Verder lezen?

Tweejarig onderzoek naar maatschappelijke impact en betere beheersing eikenprocessierups

Kenniscentrum EikenprocessierupsWageningen Environmental Research

27-MEI-2020 – Een consortium van bijna twintig organisaties en gemeenten gaat de komende twee jaar onderzoek doen naar de maatschappelijke impact van de eikenprocessierups en een betere monitoring en beheersing van de rups. De nieuwe inzichten moeten leiden tot een verbeterde Leidraad Beheersing Eikenprocessierups. De afgelopen jaren is het onvoldoende gelukt om de rups beheersbaar te houden. Verder lezen?

Gaat de nieuwe EU-biodiversiteitsstrategie de bestuivende insecten redden?

De Vlinderstichting

25-MEI-2020 – De Vlinderstichting en de Europese koepelorganisatie Butterfly Conservation Europe (BCE) zijn voorzichtig hoopvol over de toezeggingen in de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030 die vorige week is gepubliceerd. Snelle implementatie door de EU-lidstaten kan een herstel van de Europese bestuivende insecten, waaronder onze dag- en nachtvlinders, een flinke stimulans geven. Verder lezen?

Natuurjournaal 22 mei 2020

Nature Today

22-MEI-2020 – Veel hooibeestjes en azuurwaterjuffers. Verder lezen?

Atlas Leefomgeving lanceert tool Check je plek

Atlas Leefomgeving

14-MEI-2020 – Atlas Leefomgeving lanceert donderdag 14 mei de nieuwe tool Check je plek. Vul je adres in en krijg met één klik op de knop een overzicht van de kwaliteit van je leefomgeving. Handig als je gaat verhuizen en je benieuwd bent naar je nieuwe leefomgeving. Of als je meer wilt weten over hoe jouw huidige leefomgeving scoort. Verder lezen?

Zijn er nog argusvlinders? Doe mee met de zevende argusvlindertelling!

De Vlinderstichting

14-MEI-2020 – Het gaat al een tijd niet goed met de argusvlinder. In grote delen van Nederland is deze graslandvlinder verdwenen. Om in beeld te krijgen waar deze boerenlandvlinder in Nederland nog wel te vinden is, organiseren De Vlinderstichting en Waarneming.nl voor het zevende jaar op rij een landelijke argusvlindertelling. Meer weten?

Zeven nieuwe vlindersoorten op de Caribische Bovenwindse Eilanden

Caribbean Netherlands Science InstituteDutch Caribbean Nature Alliance (DCNA)Wageningen University & Research

12-MEI-2020 – De resultaten zijn gepubliceerd van een vier jaar durend onderzoek naar de verschillende vlindersoorten op St. Eustatius gedurende de wintermaanden in 2009-2012. Dit project gaf nieuw inzicht in de vlinders van Caribisch Nederland: St. Eustatius, Saba en St. Maarten. Op de drie eilanden komen 44 soorten vlinders voor, waaronder zeven nieuwe soorten die op St. Eustatius zijn aangetroffen. Verder lezen?

 Sint-Jan en Sint-Jacob: een lastig duo

De Vlinderstichting

7-MEI-2020 – In mei beginnen ze weer te vliegen en de eerste verwarde tweets komen al binnen. Foto’s met een sint-jansvlinder die sint-jacobsvlinder wordt genoemd en andersom. En dat terwijl de twee niet eens familie van elkaar zijn! Twee overdag actieve nachtvlinders (ook al zoiets vreemds) die verspreid door het hele land gezien kunnen worden. Verder lezen?

Fietspad vlindervriendelijk hersteld

De Vlinderstichting

4-MEI-2020 – Bij Posterholt in Limburg is de enige vliegplaats van het donker pimpernelblauwtje in Nederland. Bij de renovatie van een fietspad hebben provincie Limburg, gemeente Roerdalen, aannemer STRABAG en De Vlinderstichting alles in het werk gesteld om te zorgen dat die bijzondere vlinder er niet slechter, maar juist beter van wordt. Meer weten?

Natuurjournaal 5 mei 2020

Nature Today

5-MEI-2020 – Eitjes van het oranjetipje en de oeverzwaluw.

Met Koningsdag achter ons heeft het oranjetipje veel van haar eitjes gelegd. Op de bloemen tussen het gras ontwikkelen de eitjes van deze mooie vlinder zich tot rups. Vaak legt het oranjetipje haar eieren op de pinksterbloem; één ei per pinksterbloem om precies te zijn. Met één plant per rups is er genoeg te eten. Na een paar weken kruipt de rups een boom of struik in, weg van het gevaar van de aankomende grasmaaier. Wacht dus nog even met maaien tot begin juni, dan heb je volgend jaar voor elke bloem wellicht een extra vlinder in de tuin! Verder lezen?

Alle biodiversiteit in Nederland in kaart

Naturalis Biodiversity Center

2-MEI-2020 – Je zou denken dat in Nederland vrijwel alle soorten flora en fauna wel in kaart zijn gebracht. We zijn tenslotte een klein landje met veel vrijwilligers die biodiversiteit monitoren. Niets is echter minder waar. Tot nu toe zijn vooral de grote, zichtbare, gemakkelijk te monitoren groepen in kaart gebracht zoals vogels, zoogdieren, vlinders en bloeiende planten. Maar daar gaat verandering in komen. Verder lezen?

Zeker 195 gemeenten spuiten tegen eikenprocessierups

De Vlinderstichting

29-APR-2020 – Ruim de helft van de 355 gemeenten in Nederland gebruikt bacteriepreparaten of aaltjes tegen de eikenprocessierups. Deze biologische middelen doden niet alleen eikenprocessierupsen, maar ook de rupsen van ruim 100 soorten onschadelijke nachtvlinders. De Vlinderstichting roept gemeenten op om zeer terughoudend te zijn met deze bestrijding. Verder lezen?

Natuurjournaal 28 april 2020

Nature Today

28-APR-2020 – Blauwborst legt eerste eieren en steeds meer libellen zichtbaar.

Op de grond tussen het riet en de struiken heeft de blauwborst haar eerste eieren gelegd. Deze vogel met kenmerkende blauwe borst broedt op steeds meer plekken in ons land. Het gaat zo goed dat deze vogel niet meer op de Rode Lijst staat. Toch zullen de meeste mensen alleen de roodborst kennen. De blauwborst zie je alleen in natte gebieden met veel riet en struiken. De blauwborst is familie van de nachtegaal, en niet van de roodborst. Dat hoor je misschien wel aan zijn opvallende zang. Verder lezen?

Hoe vliegt het landkaartje dit voorjaar?

De Vlinderstichting

27-APR-2020 – Op deze bijzondere Koningsdag vliegen de oranjetipjes volop. Ook het landkaartje, zoals al werd gemeld in het Nature Today natuurjournaal, doet mee in de feestelijkheden, want ook deze zijn overwegend oranje gekleurd. Door de droogte van de afgelopen jaren waren de aantallen niet zo groot, maar herstelt de soort dit voorjaar? Meer weten?

Natuurjournaal 27 april

Nature Today

27-APR-2020 – De gierzwaluw is terug en het landkaartje vliegt. Verder lezen?

Grote verschillen in wereldwijde achteruitgang insecten

De Vlinderstichting

24-APR-2020 – Op het land levende insecten nemen wereldwijd af, maar de snelheid verschilt sterk per continent. Dit is de conclusie uit een analyse van meer dan 160 datasets door het Duitse instituut iDiv. De landinsecten vertonen de afgelopen zestig jaar wereldwijd een afname van ongeveer 1 procent per jaar, overeenkomend met 24 procent per 30 jaar. In het water levende insecten vertonen een positieve trend. Verder lezen?

Kabinet organiseert teleurstelling voor boeren, bouwers en biodiversiteit

SoortenNL

24-APR-2020 – Vandaag presenteerde het kabinet een set van maatregelen om stikstof terug te dringen en natuurherstel mogelijk te maken. Natuur- en milieuorganisaties waarschuwen: de voorgestelde stikstofreductie is te laag. Zo blijft de natuur achteruitgaan, komen we onze wettelijke verplichtingen niet na en raken we niet uit de stikstofimpasse. Meer weten?

Zonnige start van het vlindervoorjaar

De Vlinderstichting

23-APR-2020 – Het vlindervoorjaar is alweer een paar weken bezig. Het was erg zonnig en soms ook warm. Door de coronacrisis zijn we veel thuis en dat merkt de Vlinderstichting aan de vele waarnemingen van vlinders uit tuinen. Maar hoe hebben de voorjaarsvlinders gevlogen tot dusver? De meeste tuinsoorten doen het goed dit jaar, maar niet allemaal. Verder lezen?

Provincie Utrecht begint met preventieve bestrijding eikenprocessierups

Provincie Utrecht

23-APR-2020 – De eikenprocessierups is in aantocht. Onder het motto ´voorkomen is beter dan genezen´ begint de provincie Utrecht deze week met het besproeien van ruim 4000 eiken langs provinciale wegen met een biologisch bestrijdingsmiddel. Dit gebeurt om te voorkomen dat de rupsen nesten gaan bouwen in deze bomen en allergische reacties zoals jeuk, huiduitslag en zwellingen, veroorzaken bij voorbijgangers. Verder lezen?

Weer een topjaar voor het oranjetipje?

De Vlinderstichting

21-APR-2020 – Het oranjetipje is een echte voorjaarsvlinder die je als vlinder tegenkomt tussen eind maart en begin mei. De rest van het jaar is de soort aanwezig als rups en het grootste deel als pop, maar dan zijn ze moeilijk te vinden. Vorig jaar ging het erg goed met deze voorjaarsbode en ook dit jaar lijken er weer heel veel oranjetipjes te vliegen. Verder lezen?

Inzaaien bloemen dooddoener voor wilde planten

FLORON

21-APR-2020 – Steeds vaker worden bloemen ingezaaid om bijen, vlinders en andere insecten van voedsel te voorzien. Bermen, dijken, akkerranden, zelfs natuurgebieden worden ‘opgevrolijkt’ met allerlei bloemmengsels; goed voor de insecten. Inzaaien kan echter bijdragen aan verlies van inheemse wilde planten en bijbehorende insecten. FLORON raadt aan goed te kijken naar streekeigen planten en beheer aan te passen. Lees meer….

Covid-19 en plastic afval

Wereld Natuur Fonds

17-APR-2020 – Terwijl de meeste mensen thuis zijn en daarmee het coronavirus ogenschijnlijk een schone lucht en heldere rivieren tot gevolg heeft, zorgt het er ook voor dat ons afvalprobleem nog groter wordt dan het al was. Er zijn drie ontwikkelingen die ervoor kunnen zorgen dat er nog meer plastic in de oceaan terecht komt. Verder lezen?

Beheerkaarten redden beschermde vlinders bij bestrijding eikenprocessierups

Provincie Gelderland

17-APR-2020 – Bij de bestrijding van de eikenprocessierups doden de biologische en chemische middelen ook de rupsen van andere, vaak beschermde vlindersoorten. De provincie Gelderland heeft De Vlinderstichting gevraagd een beheerkaart te maken voor alle gemeenten in de provincie en stelt deze beheerkaart gratis beschikbaar. Zo kunnen gemeenten makkelijk rekening houden met beschermde soorten. Meer weten?

Natuurjournaal 16 april 2020

Nature Today

16-APR-2020 – Koninginnenpages en gekraagde roodstaarten. Meer weten?

Zomaar bedreigde vlinders kweken en loslaten is dierenmishandeling

De Vlinderstichting

16-APR-2020 – Veel mensen maken zich erg ongerust over de sterke achteruitgang van insecten, waaronder vlinders. Men wil graag helpen om vlinders terug te krijgen. Waarom worden die zeldzame en bedreigde vlinders niet in grote hoeveelheden gekweekt en losgelaten? De Vlinderstichting vindt dit geen goed idee. Verder lezen?

Eikenprocessierupsjes kruipen uit achterlijf dode vrouwtjesvlinders

Kenniscentrum Eikenprocessierups

15-APR-2020 – De eikenprocessierups blijft verbazen. Afgelopen week kropen eikenprocessierupsen uit het achterlijf van dode vrouwtjesvlinders. De vrouwtjes kropen vorig jaar achter een net rondom een eik uit een grondnest. Een deel heeft na paring geen eitjes gelegd, bij deze vrouwtjes kwamen de eitjes dus toch uit. De jonge rupsjes bleken in staat om meer dan vijf meter de boom in te klimmen op zoek naar blad. Verder lezen?

Natuurjournaal 10 april 2020

Nature Today

10-APR-2020 – Oranjetipje begint te vliegen en de bosmuis heeft jongen. Meer weten?

Natuurjournaal 9 april 2020

Nature Today

9-APR-2020 – De kleine parelmoervlinder vliegt weer en de koolmees heeft eieren. Meer weten?

Eerste eikenprocessierupsen uit het ei, brandharen vanaf half mei

Kenniscentrum Eikenprocessierups

6-APR-2020 – Vandaag zijn de eerste eikenprocessierupsen uit hun eitjes gekomen. Bij een normaal verloop van de temperatuur zullen de eerste rupsen halverwege mei brandharen krijgen. Dat is ook het moment waarop ze nesten gaan vormen en in de omgeving zichtbaar worden. Op basis van de vlindervangsten vorig jaar verwachten we minder rupsen dan vorig jaar, maar nog steeds een substantieel aantal. Verder lezen?

Geniet van vlinders dichtbij

De Vlinderstichting

6-APR-2020 – Ondanks het mooie weer wordt het toch ontraden om de natuur in te trekken. Natuurgebieden worden overlopen door mensen en de gepaste afstand, noodzakelijk om de corona-epidemie terug te dringen, komt in het gedrang. Maar gelukkig hoef je niet per se natuurgebieden in om vlinders te zien. In je eigen tuin is er al van alles te beleven, maar ook in je directe woonomgeving kom je ze tegen. Verder lezen?

Geniet van het boomblauwtje in uw tuin

De Vlinderstichting

30-MRT-2020 – De coronacrisis houdt ons aan huis gekluisterd. Alleen in speciale gevallen gaan we nog op pad. Dat betekent dat we, meer dan ooit, kunnen genieten van het ontluikende voorjaar in de tuin. Zeker als de temperatuur wat hoger wordt en de zon volop schijnt, zoals afgelopen dagen, komen de boomblauwtjes los en die houden van tuinen! Verder lezen?

Bereikt scheefbloemwitje dit jaar de Wadden?

De Vlinderstichting

27-MRT-2020 – In 2015, nog maar vijf jaar geleden, werden de eerste scheefbloemwitjes in Nederland gezien. Inmiddels heeft deze vlinder een groot deel van Nederland bevolkt, en er lijkt nog geen einde te komen aan de opmars. Zal hij dit jaar ook het noorden van Noord-Holland en de Waddeneilanden gaan bevolken? Meer weten?

Vieze nachtvlinders zijn nonchalanter

De Vlinderstichting

23-MRT-2020 – Nachtvlinders worden veel gegeten door vleermuizen. Daarom hebben ze diverse manieren om te zorgen dat de vleermuis achter het net vist. Zo zijn er soorten die de echolocatie opvangen en zich laten vallen zodra er een vleermuis in de buurt is. Uit Noord-Amerikaans onderzoek blijkt dat oneetbare of onsmakelijke soorten lang niet zo alert zijn als ‘lekkere’, goed eetbare, nachtvlinders.Verder lezen?

Vlinders terug naar de Maashorst

ARK NatuurontwikkelingDe Vlinderstichting

24-MRT-2020 – Wat zou het fantastisch zijn als je in de Maashorst weer volop kan genieten van vlinders als de aardbeivlinder, het heideblauwtje, de veldparelmoervlinder en de bruine eikenpage. Een verkenning in het Brabantse natuurgebied laat zien welke kansen er wel én niet voor bedreigde vlinders zijn. Meer weten?

Tuintellingen doen kan nog wel

De VlinderstichtingJaarrond Tuintelling

24-MRT-2020 – De coronacrisis heeft een enorme impact op iedereen. Geen vergaderingen en evenementen en de sociale contacten op een laag pitje. Iedereen wordt aangeraden thuis te blijven en dat kan nog weken of langer duren. Voor mensen die een tuin hebben is het leuk om, nu je zoveel thuis bent, de komende tijd te kijken wat daar allemaal in leeft. Doe mee met de jaarrond tuintelling! Verder lezen?

Al veel grote vossen dit voorjaar

De Vlinderstichting

19-MRT-2020 – De grote vos was verdwenen uit Nederland, maar is de laatste jaren aan een terugkeer bezig. Net als de kleine vos en soorten als dagpauwoog, citroenvlinder en gehakkelde aurelia overwintert de grote vos als vlinder. Ze worden dan ook op de eerste mooie dagen in het voorjaar snel actief. De afgelopen dagen werden er veel gemeld, op tientallen verschillende plekken.Verder lezen?

Wanneer ziet u het eerste lantaarntje?

De Vlinderstichting

16-MRT-2020 – Het voorjaar begint nu echt en op zonnige dagen zijn er al veel vlinders actief. Hoe zit dat met de libellen? Deze zijn wat minder opvallend en zijn ook vaak wat later actief dan vlinders, maar de komende weken verschijnen er al soorten. De vliegtijdverwachting geeft aan wanneer een soort begint te vliegen, maar ook wanneer er zoveel zijn dat de trefkans groot is. Meer weten?

Bijzondere paddenstoel leeft op hoef dode grazer

ARK Natuurontwikkeling

15-MRT-2020 – Grote grazers zijn belangrijk voor de natuur. Door hun gegraas en het schillen van de bast van bomen krijgen openheid en bloemen meer kans en worden dominante bomen en planten letterlijk klein gehouden. Maar niet alleen levende grazers spelen een belangrijke rol. Ook als ze dood zijn blijken ze een bron van leven. Dit is wel heel merkwaardig. Meer lezen?

Eikenprocessierups komt naar verwachting eerste week april uit ei

Kenniscentrum Eikenprocessierups

12-MRT-2020 – Het moment waarop de eikenprocessierupsen uit de eitjes komen, wordt in belangrijke mate bepaald door de temperatuur in maart. Dit jaar verwacht het Kenniscentrum Eikenprocessierups dat de eerste rupsen rond 6 april uit hun eitjes zullen kruipen. Uit een steekproef blijkt dat de rupsjes in de eitjes zich goed ontwikkelen, ondanks de vele neerslag. Meer weten?

Fipronil zaadcoating leidt tot sterk verminderde voortplanting van koolwitjes

De Vlinderstichting

12-MRT-2020 – Het gebruik van systemische gewasbeschermingsmiddelen, zoals sommige neonicotinoïden, is binnen Europa steeds meer aan banden gelegd vanwege de neveneffecten op onder meer bijen. Nu zijn ook voor fipronil negatieve effecten vastgesteld. Bij het groot koolwitje leidde fipronil-blootstelling van de rupsen in het vlinderstadium tot sterk verminderde voortplanting. Verder lezen?

Welke vragen moeten worden beantwoord in de nieuwe dagvlinderatlas?

De Vlinderstichting

12-MRT-2020 – In 2006 verscheen de laatste dagvlinderatlas. Hierin is alle kennis die op dat moment bekend was verzameld. Kaartjes geven de verspreiding van de soorten vroeger en tot 2005. De Vlinderstichting werkt aan een nieuwe atlas en wil daarin graag nieuwe informatie publiceren. Iedereen die vragen heeft over voorkomen, verspreiding, ecologie of gedrag wordt gevraagd dit door te geven. Verder lezen?

Vlindervoorjaar begonnen tijdens Landelijke Vlinderdag

De Vlinderstichting

9-MRT-2020 – Zaterdag 7 maart zaten bijna 600 vlinderliefhebbers binnen, in theater de Junushoff in Wageningen, voor de Landelijke vlinderdag. Ze genoten van inspirerende verhalen en prachtige plaatjes. Maar terwijl zij de hele dag binnen zaten, gebeurde het buiten! Het zonnige weer lokte veel vlinders uit hun overwintering. Vooral citroenvlinders werden volop waargenomen. Verder lezen?

Geen vlinders zonder rupsen

De Vlinderstichting

5-MRT-2020 – Veel mensen houden van vlinders. Ze vliegen alleen met mooi zonnig weer. Dan zijn we sowieso vaak al beter gemutst, maar ook hun kleuren spreken aan. Daarnaast maakt de wonderbaarlijke metamorfose van ei tot vlinder hen mysterieus. Rupsen zijn minder geliefd. Toch geven maar weinig rupsen schade, en ook rupsen hebben soms fantastische kleuren en vormen. 21 maart is er een rupsendeterminatiedag. Meer weten?

Maai nooit alles! Laat altijd een deel staan!

De Vlinderstichting

2-MRT-2020 – Veel insecten overleven de winter als ei, larve of pop en veel daarvan zoeken een veilige plek in planten. Voor veel van die soorten is het dan ook belangrijk dat niet alle plantengroei in het najaar wordt weggemaaid. Winterklaar maken van bermen en groenstroken betekent dat je altijd een deel van de vegetatie laat staan: gefaseerd beheer. Een volgende maaibeurt blijft weer een ander deel staan. Meer weten?