nieuws

nieuws

 
 

Nachtvlindermythe: motten vreten gaten in mijn kleren

De Vlinderstichting
16-MEI-2022 – Er zitten twee motten in mijn oude jas. Al in 1957 zong Dorus over Charlotte en Bas, de twee motten die zijn oude jas kapot vraten. Veel mensen associëren motten dus ook met problemen. Niets is minder waar: van de 2400 verschillende soorten nachtvlinders (motten) in Nederland zijn er maar enkele die daadwerkelijk kleren eten. De rest laat je kledingkast met rust. Meer weten?

 
 
 

Natuurjournaal 15 mei 2022

Nature Today
15-MEI-2022 – Weidebeekjuffer vliegt en grijze zeehond heeft even rust.
Meer lezen?
 

 

 

Zeer droge en zeer warme start van 2022 zorgt voor problemen in de natuur

, , De NatuurkalenderGLOBE NederlandWageningen University
15-MEI-2022 – Van veel planten en dieren in ons land wordt weer het uiterste gevergd. De zeer hoge temperaturen in combinatie met de zeer droge omstandigheden hebben op allerlei manieren invloed op hun overlevings- en voortplantingskansen. We hebben op Nature Today een droogtedossier aangemaakt. Uit de ruim 240 natuurberichten over dit onderwerp blijkt hoe groot de impact van droogte op de natuur is.
Verder lezen?

Argusvlindertelweekend: waar zit hij nog?

De Vlinderstichting
12-MEI-2022 – De argusvlinder is een zorgenkindje. We zien de aantallen van deze graslandvlinder, die een jaar of dertig geleden nog overal kon worden gezien, jaar in jaar uit verder afnemen. Er wordt jaarlijks een speciaal argusvlindertelweekend gehouden om te zien waar hij nog aanwezig is, maar ook waar hij is verdwenen. Daarom zijn ook nulwaarnemingen (wel gezocht, niet gevonden) buitengewoon nuttig.
Meer weten?
 
Natuurjournaal 10 mei 2022

Nature Today
10-MEI-2022 – Tuinfluiter terug in de tuin en boterbloempje vliegt.
Verder lezen?
 Natuurjournaal 9 mei 2022

Nature Today
9-MEI-2022 – Buizerd heeft jongen en wilgenhoutrups te vinden.
Meer weten?
 


Dagkoersen: veel vlinders dit voorjaar

De Vlinderstichting
9-MEI-2022 – Het vlindertelseizoen is alweer een maand oud en 2022 is goed begonnen. Er zijn in april meer vlinders geteld op de routes dan we gewend waren. Wat dit betekent voor de vlinderstand is nog onzeker, want we praten over ‘dagkoersen’. Het is voor een positieve ontwikkeling van de vlinderstand op langere termijn vooral nodig dat deze vlinders zich ook allemaal goed kunnen voortplanten.
Meer weten?
 Natuurjournaal 8 mei 2022

Nature Today
8-MEI-2022 – Grote muur bloeit en aardbeivlinder vliegt.
Verder lezen?

Natuurjournaal 5 mei 2022

Nature Today
5-MEI-2022 – Weiden kleuren geel en steeds meer libellen te zien.
Natuurjournaal 5 mei 2022

Vernieuwd vliegtijdmodel voor libellen
Met dank aan De Vlinderstichting, en met name Bas Oteman, kan de Nature Today-app ook gebruikmaken van de allernieuwste dagelijkse vliegtijdberekeningen voor libellen. Net als de vlinders heeft het model voor libellen een opknapbeurt gehad en voorspelt het nu nog beter welke libellen er vliegen. Bekijk in de Nature Today-app de voorspellingen voor jouw omgeving. Allen bedankt voor de samenwerking!

 

Lees het eerdere bericht over de voorspelmodule van De Vlinderstichting.
 #meimotten: een maand vol nachtvlinders!

De Vlinderstichting
1-MEI-2022 – In mei staan de sociale media van De Vlinderstichting helemaal in het teken van nachtvlinders. Om aandacht te vragen voor de noodzaak van nachtvlinders. Om meer kennis te delen over deze toch wat onbekende(re), maar zeker nuttige fladderaars. En om te laten zien hoe mooi die motten wel niet zijn.
Meer weten?

Natuurjournaal 30 april 2022

Nature Today
30-APR-2022 – Rietzanger is terug en gewone bandspanner vliegt
Meer lezen?

Natuurjournaal 29 april 2022

Nature Today
29-APR-2022 – Bont zandoogje vliegt en wildemanskruid bloeit.
Verder lezen?
 

The ‘butterfly dimension’: vlinders nemen de mensen de maat

, De VlinderstichtingWageningen University & Research
28-APR-2022 – Het samenleven met biodiversiteit is overduidelijk één van de grote uitdagingen voor de komende eeuw. In zijn afscheidsrede als buitengewoon hoogleraar Ecologie en Bescherming van Insecten aan Wageningen Universiteit bouwt Michiel Wallis de Vries zijn onderzoekservaring uit tot de ‘butterfly dimension’, de maat van de vlinder, om deze uitdaging tegemoet te treden.
Verder lezen?