nieuws

Nieuwe partners van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel maken zich hard voor een biodiverse toekomst

Naturalis Biodiversity Center

28-SEP-2019 – Een brede maatschappelijke coalitie voor het herstel van de Nederlandse biodiversiteit. Daar tekenden 25 nieuwe partners van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel voor. Geen loze krabbel, want partners van het Deltaplan committeren zich aan positieve actie voor het herstel van biodiversiteit. Concrete plannen, waarvan niet alleen de natuur, maar ook de betrokken partijen beter worden. Meer lezen?

Is nachtvlinderen slecht voor je gezondheid?

De Vlinderstichting

23-SEP-2019 – Het kijken naar nachtvlinders wordt steeds populairder. Veelgebruikte methodes zijn het vangen van nachtvlinders met lichtvallen of ze aantrekken met een lamp en laken. In beide gevallen worden lampen gebruikt die veel UV uitstralen, dit is namelijk het deel van het spectrum dat het best nachtvlinders aantrekt. Maar UV is toch schadelijk?Lees meer….

Cursus Kleurkeur: (berm)beheer voor biodiversiteit

De Vlinderstichting

20-SEP-2019 – Hoe kun je je bermen beheren en er ook veel vlinders hebben? Hoe pak je natuurvriendelijk bermbeheer aan? Waar moet je op letten als je op de trekker zit? Wat zijn bewezen effectieve maatregelen om in te zetten? Wat kan Kleurkeur voor jou betekenen? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens de cursus ‘Kleurkeur – basis’, gegeven door deskundige cursusleiders van De Vlinderstichting. Verder lezen?

Teunisbloempijlstaart: nieuwe standvlinder in Nederland

De Vlinderstichting

12-SEP-2019 – De Europees beschermde teunisbloempijlstaart komt sinds 1996 voor in Nederland. Sindsdien is de soort met een flinke opmars bezig; de laatste jaren komt de vlinder verspreid voor in het zuidoosten van Nederland. Vorig jaar werden er voor het tiende jaar op rij rupsen gevonden. Dit betekent dat de soort een populatie heeft in ons land, en we hem tot de Nederlandse standvlinders kunnen rekenen. Verder lezen?

Gaaf! Koninginnenpage in mijn tuin!

De Vlinderstichting

9-SEP-2019 – Voor veel mensen is het zien van een koninginnenpage een feest. Helemaal leuk wordt het als je deze grote en fraai gekleurde vlinder in je eigen tuin tegenkomt en die kans was de afgelopen twee jaar aanzienlijk, want de koninginnenpage heeft prima gevlogen. Meer lezen?

Rampjaar voor heivlinder en kommavlinder in het binnenland

De Vlinderstichting

5-SEP-2019 – 2019 blijkt een rampjaar voor de heivlinder en de kommavlinder. Door de extreme droogte vorig jaar hebben de vlinders zich toen te weinig voortgeplant. Vooral in de binnenlandse heidegebieden zijn de waargenomen aantallen verontrustend laag. In grote populaties kunnen de soorten zich misschien nog wel herstellen, maar de kans is groot dat ze helemaal verdwijnen op plekken waar er al weinig waren. Meer weten?

Scheefbloemwitje gesignaleerd

 

5 september 2019 – Ons lid Angelique Belfroid heeft afgelopen dinsdag 3 september, het eerste, door waarneming.nl goedgekeurde, scheefbloemwitje in Zeeland gesignaleerd. Het beestje vloog lustig rond in haar tuin en ze kon er een mooie foto van nemen. Angelique, van harte!

Natuurlijke bestrijding eikenprocessierups ook tweede jaar zeer succesvol

Hellingman Onderzoek en Advies, Kenniscentrum Eikenprocessierups, Wageningen University

1-SEP-2019 – In het tweede jaar van het project ‘Natuurlijke bestrijding eikenprocessierups’ werden op een proeflocatie met natuurlijke vijanden 80% minder nesten aangetroffen dan op de controlelocatie. Op de proeflocatie werd bijna 90% van de nesten aangevreten. Op de controlelocatie maar 3%. Tijdens het landelijke processierupssymposium voor professionals op 25 september worden de resultaten toegelicht.Meer lezen?

Zes vragen over de oorzaken en gevolgen van branden in de Amazone

Wageningen Environmental Research, Wageningen University

31-AUG-2019 – De bossen in de Amazone worden ook wel de longen van de aarde genoemd. Hoewel deze beeldspraak niet helemaal opgaat (longen nemen zuurstof op en stoten CO2 uit; groeiende bossen nemen CO2 op en stoten zuurstof uit), is het gebied erg belangrijk voor het leven op aarde. De huidige branden leiden dan ook tot veel zorg. Onderzoekers van Wageningen University & Research geven uitleg over de situatie. Verder lezen?

Rosevleugel gevonden, een nieuwe sprinkhanensoort voor Nederland

Bureau Natuurbalans-Limes Divergens, EIS Kenniscentrum Insecten

16-AUG-2019 – Woensdag 14 augustus vonden Joris Verhees en Pim Lemmers langs de Geul bij Bunde de eerste rosevleugel van Nederland. Net voordat ze hem vonden hadden ze het heel toevallig nog over de soort, aangezien de soort voor het eerst in lange tijd weer in België was gevonden. Verder lezen?

Een melding van geraniumblauwtje, en nog eiafzettend ook!

De Vlinderstichting

15-AUG-2019 – Er zijn in Nederland eigenlijk geen invasieve exoten onder de dagvlinders. Het geraniumblauwtje, dat af en toe in ons land wordt waargenomen, is in Zuid-Europa wel degelijk invasief en levert daar flinke schade in pelargonium- en geraniumkwekerijen. Vorige week werd er een eiafzettend vrouwtje gezien in Giessenburg. Laat daar de rupsen maar flink huishouden! Lees hier verder

Duizenden distelvlinders

De Vlinderstichting

12-AUG-2019 – De distelvlinder heeft af en toe een ‘invasiejaar’; er zijn er dan heel erg veel. 2019 is zo’n jaar. Met een kleine omweg zijn er in juni vele honderdduizenden distelvinders ons land binnengekomen. Deze hebben zich toen voortgeplant en zijn doodgegaan, maar hun nakomelingen zijn er nu in groten getale. Bovendien komen er nog distelvlinders uit Scandinavië bij.Meer lezen?

Nachtvlinderaars opgelet: nachtelijke migratie kiezelsprinkhanen

EIS Kenniscentrum Insecten

30-JUL-2019 – Recentelijk werd op twee plaatsen een kiezelsprinkhaan waargenomen op een lichtval voor nachtvlinders. Na de eerste vondst in 2010 werd gespeculeerd over de wijze van uitbreiden van de kiezelsprinkhaan. Omdat veel vindplaatsen zich langs spoorlijnen bevonden, leek transport met treinen een logische optie. Deze nieuwe vondsten wijzen erop dat de soort zich op eigen kracht kan uitbreiden. Meer lezen?

Toch nog vlinders!

De Vlinderstichting

31-JUL-2019 – De resultaten van de tuinvlindertelling die in juli werd gehouden, waren verontrustend. Er werden maar erg weinig vlinders geteld, vergeleken met de voorgaande jaren. Sinds maandag komen er echter ook wat positievere berichten. Vooral de distelvlinder vliegt enorm goed en zo worden de vlinderstruiken toch nog goed bezocht. En niet alleen uit de tuin komen positieve berichten. Meer lezen?

Weinig vlinders tijdens de tuinvlindertelling

De Vlinderstichting

29-JUL-2019 – Van 6 tot en met 28 juli is, voor de elfde keer, de tuinvlindertelling weer gehouden. Er zijn zo’n 10.000 tellingen gedaan. Een kwartier lang noteerde men de vlinders die in de tuin aanwezig waren. Er zijn minder vlinders gezien dan in de voorgaande jaren. De atalanta is de meest getelde vlinder. Verdrietig nieuws, maar ik wil meer weten….

Fossielvrij door Klimaatakkoord: wat zijn effecten op mens en natuur?

Atlas Natuurlijk Kapitaal

25-JUL-2019 – Wat betekent het Klimaatakkoord voor onze veiligheid, gezondheid en natuur? Het RIVM voerde een eerste verkenning uit. De overgang naar elektrisch vervoer zorgt voor minder luchtvervuiling en geluidsoverlast. Daarnaast kunnen de maatregelen ervoor zorgen dat er in 2050 zo’n 10 procent minder stikstof in de natuur terechtkomt. Dit kan de biodiversiteit ten goede komen. Verder lezen?

Meer dan veertig eitjes van een keizersmantel in één tuin

De Vlinderstichting

25-JUL-2019 – Net als in ons land, worden er nu ook in Vlaanderen vlinders in tuinen geteld. Vaste Vlaamse teller Ortwin Hoffmann had dit jaar wel een heel bijzondere tuinvlindertelling. Een keizersmantelvrouwtje zette meer dan veertig eitjes af in zijn tuin! Meer weten?

Ook droogte is een natuurlijk proces

ARK Natuurontwikkeling

24-JUL-2019 – 2018 was een kurkdroog jaar en ook in 2019 is het droog. Dat dit effect heeft op de natuur is onmiskenbaar. De vegetatie verdort, bos en heide worden vatbaar voor brand; beken, vennen en poelen vallen droog en watergebonden soorten sterven. Maar dat er in zo’n droge periode nog veel meer gebeurt viel dit jaar pas goed te merken. Meer lezen?

Tuinvlindertelling 2019: waar is de kleine vos?

De Vlinderstichting

18-JUL-2019 – De tuinvlindertelling is nu twee weken aan de gang. Er zijn al meer dan 3.000 tellingen ingevoerd via Vlindermee. Tot nu toe zijn er duidelijk minder vlinders per telling gezien dan in voorgaande jaren. Een aantal soorten, waaronder de kleine vos, doet het erg slecht. Er zijn ook soorten die de komende twee weken waarschijnlijk nog zullen toenemen. Hieronder wat opvallende tussenresultaten. Verder lezen?

Werken bloemrijke bermen tegen de eikenprocessierups?

12-JUL-2019 – Niemand kan meer om de eikenprocessierups heen; hij wordt dan ook actief bestreden. Alle bestrijdingsmiddelen hebben echter hun beperkingen en lossen waarschijnlijk op lange termijn het probleem niet op. De Vlinderstichting startte in 2015 een onderzoek naar het effect van bloemrijke bermen op natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, en daarmee ook op de aantallen eikenprocessierupsen. Verder lezen?

Effect insecticide op waterjuffers in sloten groter dan gedacht

De Vlinderstichting

3-JUL-2019 – Uit een recente studie blijkt dat het lantaarntje, de minst kritische waterjuffer van Nederland, sterk beïnvloed wordt door lage concentraties van het insecticide thiacloprid. Concentraties die ook in gewone sloten gevonden worden leiden al tot ander gedrag van de larven en tot een sterke afname van het aantal larven dat volwassen wordt. Verder lezen?

Landelijke tuinvlindertelling: 6 tot en met 28 juli 2019

De Vlinderstichting

1-JUL-2019 – Welke vlinders vliegen er bij u in de tuin? Hoe gaat het met de tuinvlinders? In welke tuinen vinden we de meeste vlinders? Door mee te werken aan de Landelijke Tuinvlindertelling kunt u helpen deze vragen te beantwoorden. De tuinvlindertelling vindt dit jaar plaats van 6 tot en met 28 juli. Verder lezen?

Klimaatverandering straks grotere bedreiging voor Amazone dan ontbossing

Naturalis Biodiversity Center

28-JUN-2019 – Nu nog is ontbossing de grootste bedreiging voor de bomen in de Amazone. Maar volgens onderzoek van onder meer Hans ter Steege van Naturalis Biodiversity Center zal klimaatverandering binnen afzienbare tijd – rond 2050 – ontbossing hebben ingehaald als voornaamste bedreiging voor de Amazone.Meer lezen?

Eindelijk weer een goed distelvlinderjaar

De Vlinderstichting

27-JUN-2019 – Een maand geleden was het nog de vraag of we ook in Nederland mee konden genieten van de distelvlinderinvasie die in andere delen van Europa gaande was. Inmiddels is duidelijk dat er ook hier heel veel distelvlinders vliegen. De laatste grote invasie was in 2009. Meer lezen?
Subject: [VLZEE] Zadellibellen

From: mailto:VLZEE@yahoogroups.com

Sent: Friday, June 21, 2019 12:03 AM

To: vlzee@yahoogroups.com <mailto:vlzee@yahoogroups.com>

Subject: [VLZEE] Zadellibellen

Allen,

Voor wie het ontgaan mocht zijn: er is op dit moment een invasie van
Zadellibellen in Nederland. Waar normaal een waarneming van 1 exemplaar
al erg leuk is, vliegen er nu tientallen in Nederland.

Zie: https://bit.ly/2L9bW1P

En lees bijvoorbeeld dit commentaar eens:
https://waarneming.nl/observation/174473884/

Zeeland bleef tot nu toe onderbedeeld, maar er druppelen nu toch wat
waarnemingen binnen, waaronder 5 exemplaren bij Westdorpe.

Opletten dus!

En, andere soort, toch ook erg leuk:
https://zeeland.waarneming.nl/waarneming/view/174637658

Wat te doen bij gezondheidsklachten door brandharen van de eikenprocessierups?

Kenniscentrum Eikenprocessierups

22-JUN-2019 – In grote delen van Nederland kampen mensen met gezondheidsklachten als gevolg van de brandharen van de eikenprocessierups. In dit bericht een antwoord op veel gestelde vragen. Wat kunnen de klachten zijn, wat kan je er aan doen, hoe kun je ze voorkomen? Ook geven we antwoord op hoe je brandharen uit kleding krijgt, of dieren gevoelig zijn voor de haren en of je besmette groenten nog kunt eten. Meer weten?

Argusvlindertelling laat nog geen herstel zien

De Vlinderstichting, Waarneming.nl

24-MEI-2019 – De argusvlinder is één van de snelst verdwijnende vlindersoorten in ons land. Om een actueel beeld te krijgen van de verspreiding, hebben De Vlinderstichting en Waarneming.nl voor het zesde jaar op rij een telweekend gehouden. Tijdens de telling vorig jaar werd de soort al erg weinig gemeld en het lijkt er niet op dat er dit jaar verbetering optreedt. Meer weten?

Europees actieplan biodiversiteit grotendeels mislukt, scherpere afspraken noodzakelijk

Vogelbescherming Nederland

23-MEI-2019 – De EU ging in 2011 van start met een robuuste strategie die de achteruitgang van de biodiversiteit een halt moest toeroepen. Per 2020 zou de EU aantoonbare stappen hebben gezet naar ecologisch herstel. Uit een analyse van Birdlife International – waarvan Vogelbescherming de Nederlandse partner is – blijkt nu dat daarvan vrijwel niets terecht is gekomen. Verdrietig nieuws, maar ik wil meer weten….

Al twintig soorten libellen actief

De Vlinderstichting

25-APR-2019 – Het fraaie voorjaarsweer van de afgelopen week heeft de libellen het water uitgelokt. Meer dan twintig soorten zijn nu al te zien, waaronder zowel juffers als grotere ‘echte libellen’. Hoewel je voor een deel van die soorten speciale gebieden moet bezoeken, zijn er nu ook zeker tien soorten die je gewoon in je eigen omgeving kunt tegenkomen.Verder lezen?

Film: Mezen en ringmussen jagen op jonge eikenprocessierupsen

Kenniscentrum Eikenprocessierups

20-APR-2019 – Door de zeer hoge temperaturen komen eiken zeer vroeg in blad dit voorjaar, al kan de droogte de ontwikkeling wat afremmen. Eikenprocessierupsen doen zich te goed aan het jonge blad of aan de bladknoppen. De rupsen vormen op hun beurt een welkome voedselbron voor allerlei vogelsoorten. Op film is vastgelegd hoe pimpelmezen, koolmezen en ringmussen jagen op eikenprocessierupsen.Meer weten?

Tuin als thuis voor oranjetipje

De Vlinderstichting

18-APR-2019 – Het oranjetipje is een echte voorjaarsbode die te zien is van eind maart tot half mei. Op dit moment vliegt hij volop. De rupsen zijn afhankelijk van kruisbloemigen: in het buitengebied zijn pinksterbloem en look zonder look de belangrijkste waardplanten. Maar je kunt de soort ook voortplantend in je tuin, of zelfs op je balkon tegenkomen.Lees hier verder

Geruchtmakend onderzoek naar bestrijdingsmiddelen in de bodem gepresenteerd

Provincie Gelderland

19-APR-2019 – De provincie Gelderland stimuleert een verantwoord, klimaatbestendig en duurzaam gebruik van de bodem. Daarbij steunt de provincie kennisontwikkeling door het medefinancieren van onderzoek. Een onderzoek over mogelijke relaties tussen de afname van weidevogels en de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen op veehouderijbedrijven deed de afgelopen weken veel stof opwaaien.Meer weten?

Bloemen voor vlinders en bijen

De Vlinderstichting

8-APR-2019 – Bloemen zijn ‘hot’. Op veel plekken zien we aandacht voor bloemen. Dat is van belang, want het nieuws over de sterke achteruitgang van insecten zoals vlinders en bijen, is verontrustend. Een gebrek aan bloeiende planten is een van de problemen. Meer bloemen is goed en het helpt de insecten, maar alleen met zaaien van bloemen redden we de insecten niet.Meer lezen?

Zijn windmolens verantwoordelijk voor de achteruitgang van vlinders?

De Vlinderstichting

4-APR-2019 – Vorige week was er veel media-aandacht voor het onderzoek van het CBS en De Vlinderstichting over de achteruitgang van de dagvlinders sinds 1890. Het intensieve landgebruik werd genoemd als belangrijkste oorzaak. In reacties op het bericht verwezen mensen regelmatig naar de schadelijke invloed van windmolens op insecten. Hebben ze een punt? Hier meer informatie

Kansen voor bedreigde vlinders op de Maashorst

ARK Natuurontwikkeling, De Vlinderstichting

31-MRT-2019 – Met het project Wild van Vlinders laten ARK Natuurontwikkeling en De Vlinderstichting bedreigde vlinders profiteren van natuurontwikkeling. Dat gebeurt sinds 2016 met steun van de provincie Noord-Brabant. Uit onderzoek van student Daan van der Sluis blijkt dat hiervoor goede kansen liggen in het Brabantse natuurgebied de Maashorst.Meer weten?

Het donker pimpernelblauwtje steekt de grens over

De Vlinderstichting

28-MRT-2019 – Het donker pimpernelblauwtje komt maar op één plek in Nederland voor: vlakbij de grens met Duitsland, waar de soort ook nog aanwezig is. In een project van Nederlandse en Duitse organisaties is nu een gezamenlijke strategie ontwikkeld voor behoud en uitbreiding van deze bijzondere vlinder in die grensregio. Gelukkig is er ook goed nieuws….

Acht op de tien dagvlinders verdwenen

De Vlinderstichting

29-MRT-2019 – Tussen 1890 en 2017 is het aantal dagvlinders met minstens 84 procent achteruitgegaan; 15 soorten zijn zelfs helemaal uit Nederland verdwenen. Dit blijkt uit een analyse van langetermijngegevens tot 127 jaar terug door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en De Vlinderstichting, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Biological Conservation.Verdrietig nieuws, maar ik wil meer weten….

Landbouwvee niet ideaal voor natuurgebieden

ARK Natuurontwikkeling

29-MRT-2019 – Landbouwdieren als runderen, schapen en paarden worden op grote schaal ingezet voor begrazing in natuurgebieden. Zonder hun aanwezigheid zouden deze gebieden dichtgroeien met bos of overwoekerd raken door dominante planten. Maar er zit een keerzijde aan: de poep van landbouwvee blijkt funest voor insecten en insecteneters. Hier wil ik wel meer van weten…

Rupsen luisteren ‘voicemail’ af door grond te eten

Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)

20-MRT-2019 – Bladetende rupsen blijken hun darmflora sterk te verrijken door het eten van grond. Je ziet zo zelfs effecten van planten die eerder in die grond groeiden als ‘erfenis’ terug in de bacteriën en schimmels in rupsen. Dat schrijven onderzoekers van het NIOO in Nature Communications. Niet alleen interessant voor wetenschappers, maar ook voor plantenkwekers en boeren. Meer weten?

25 jaar natuurontwikkeling na ontgronden: een gemengd succes voor planten en vlinders

De Vlinderstichting

21-MRT-2019 – Onlangs is een onderzoek gepubliceerd naar de kolonisatie van voormalige landbouwgronden door planten en vlinders, waar de zwaar bemeste toplaag is weggehaald om ruimte te bieden voor natuurontwikkeling. Het blijkt dat maar een deel van de te verwachten soorten planten en dagvlinders na 25 jaar de terreinen heeft bevolkt. Toch is de balans over het geheel positief.Verder lezen?

Voorjaarsuilen herkennen

De Vlinderstichting

18-MRT-2019 – Zo vroeg in het jaar zijn er nog niet veel vlinders actief. Op de warme, zonnige dagen in februari vlogen wat dagvlinders rond en ook werd een aantal typische voorjaarsnachtvlinders gezien. Voor de voorjaarsuilen, een groep nachtvlinders van zo’n tien soorten die nu te vinden is, is een herkenningskaart beschikbaar om ze op naam te brengen. Meer weten?

Bossen Noord-Brabant belangrijk voor nachtvlinders

De Vlinderstichting

11-MRT-2019 – Bij onderzoek van De Vlinderstichting in bosgebieden in Noord-Brabant zijn vier soorten gevonden die nog niet uit deze provincie bekend waren. In de Brabantse bossen komen veel nachtvlinders voor en 75 daarvan met name in deze provincie, wat Brabant voor deze nachtvlinders extra verantwoordelijkheid geeft.Lees hier verder

Conferentie Johannes Goedaert: leven, werk en inspiratie

14 t/m 16 maart 2019: Goedaertconferentie. Even ter herinnering: in 2018 heeft de Vlinder- en libellenwerkgroep Zeeland meegewerkt aan de tentoonstelling over het leven en de werken van Goedaert in het Zeeuws Museum. Meer weten over de conferentie?

Nieuwe Rode Lijst Dagvlinders vastgesteld

De Vlinderstichting

1-MRT-2019 – Carola Schouten, Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, heeft de nieuwe Rode Lijst Dagvlinders vastgesteld. Op deze lijst staat welke vlinders nu bedreigd zijn of in die categorie zouden kunnen komen. De Vlinderstichting heeft het basisrapport hiervoor gemaakt. Rode Lijsten worden elke tien jaar door het Rijk geactualiseerd en vastgesteld. HIER kun je meer lezen….

Libellentrend niet meer positief

De Vlinderstichting

2-MRT-2019 – In het nieuws over de achteruitgang van insecten leken de libellen altijd een gunstige uitzondering; ze gingen vooruit. Libellen leven in het water en de waterkwaliteit is in Nederland enorm vooruitgegaan. Maar als we naar de laatste tien jaar kijken, wordt het echter steeds duidelijker dat het optimum voor libellen voorbij is en dat de overall trend begint te dalen. Meer lezen?

Toekomst tuinvlindertellingen

Van een opmerkzaam lid van onze werkgroep kregen we de volgende notitie (namen zijn verwijderd)

Toekomst Tuintellingen.

In 2018 is gestopt met het versturen van tuintelformulieren. In Prikkebeen editie 1/2018 is in de laatste alinea van pagina 10 geschreven dat is “besloten om over te gaan op waarneming.nl”.  Hier wordt verondersteld dat je door je tuinwaarnemingen in waarneming.nl in te voeren automatisch in ons oude tuintellingenproject bent opgenomen.

Hoe is nu de stand van zaken?

Onze vereniging had in 2018 94 leden en 40 tuintellers. Een groot deel van onze leden vond het dus belangrijk om mee te doen aan het tuintelproject. De aankomende Prikkebeen wordt het eerste voorjaarsnummer sinds lange tijd zonder tuintellingresultaten. Het zou zo maar kunnen dat dit leden gaat kosten.

In de laatste uitgave van de Prikkebeen geeft <naam verwijderd> aan om de waarnemingen in tuintelling.nl in te voeren. Maar ik voer mijn waarnemingen in waarneming.nl en niet in tuintelling.nl omdat ze anders misschien dubbel in een systeem komen.

Zijn de waarnemingen uit 2018 verloren?

<naam verwijderd>, hoeveel Zeeuwse tuinen zijn er ingevoerd in tuintelling.nl?

<naam verwijderd>, is het mogelijk om waarnemingen uit waarneming.nl over te hevelen naar tuintelling.nl en kunnen die dan beschikbaar worden gesteld aan onze werkgroep?

Bestuur, wat gaat er nu gebeuren?

Bestuur, moet er door jullie niet iets in de Prikkebeen worden uitgelegd over de toekomst van het tuintelproject? Als er nu niets van wordt bekendgemaakt bloedt het dood.

Hier kun je reageren. De reacties worden tijdens onze eerstvolgende bestuursvergadering besproken en daarna naar alle waarschijnlijkheid in de ledenvergadering van 27 maart.

Dit weekend citroenvlinders verwacht

De Vlinderstichting

23-FEB-2019 – Dit weekend sneuvelen er misschien wel een paar weerrecords. Zonnig weer in het voorjaar zorgt er ook voor dat de vlinders uit hun winterslaap ontwaken. Vooral citroenvlinders worden in het vroege voorjaar veel gezien De kans dus dat je dit weekend een citroenvlinder ziet! Niet dat ik er blij van word, maar hier kun je verder lezen.

Waar vind je vlinders in de winter?

De Vlinderstichting, Wageningen University

11-FEB-2019 – Tijdens deze korte dagen zijn veel zoogdieren nog in winterrust, vogels weggetrokken naar zuidelijke streken en een enkele bloem probeert voorzichtig te bloeien. De temperaturen zijn geregeld rond het vriespunt, maar toch zijn nog verschillende vlindersoorten te ontdekken die juist tijdens deze koude maanden rondvliegen. Hier wil ik wel meer van weten…

Sleedoornpage: eitjes in de winter

De Vlinderstichting

10-FEB-2019 – De zeldzame sleedoornpage is sterk afhankelijk van zijn waardplant, de sleedoorn. In de wintermaanden vind je op deze struik de eitjes van deze vlinder, die daar door de vrouwtjes met zorg zijn achtergelaten. Kijk hier om meer te weten te komen.

Tijgerblauwtje in Amersfoort

De Vlinderstichting

4-FEB-2019 – Het tijgerblauwtje wordt in Nederland zeer zelden gezien. En al helemaal niet in de winter! Toch werd er op 24 januari een tijgerblauwtje gezien in Amersfoort. Meer lezen?

‘Bloeiende duinen’: hoe gaat het met de duinvlinders?

De Vlinderstichting

1-FEB-2019 – De duinen zijn onovertroffen veelzijdig. Het is het rijkste ecosysteem van ons land. Het boek ‘Bloeiende duinen’, dat 2 maart op de Landelijke Vlinderdag verschijnt, neemt lezers mee op reis langs de Nederlandse kust. Elke duinplant heeft verrassende relaties met andere soortgroepen zoals vlinders, grazers en paddenstoelen. Het boek bevat opmerkelijke onderzoeksresultaten en herstelprojecten. Verder lezen?

Sneeuw maakt GrowApp 4-seizoenenseries compleet

De Natuurkalender, Wageningen University

26-JAN-2019 – Onderzoek doen is niet alleen interessant en nuttig maar kan ook mooie beelden opleveren. De sneeuw die eerder deze week viel en bleef liggen was een uitgelezen kans om aan de GrowApp timelapse video’s mooie winterplaatjes toe te voegen. In dit natuurbericht staan een groot aantal fotocompilaties van lente, zomer, herfst en winter. Zie hoe het landschap door de seizoenen heen verandert. Meer mooie plaatjes kijken?

Voorjaarsspanners zijn er vroeg bij

De Vlinderstichting

21-JAN-2019 – Zoals de naam al aangeeft zijn de voorjaarsspanners vlinders die vroeg in het jaar vliegen. De vliegtijd begint al in januari, maar de top ligt meestal in februari en maart. Dit jaar zijn er in de relatief warme januariweken al flink wat gemeld. Voor deze vlinders moet je wel met name op de zandgronden zijn. Lees hier verder

Yahoo mail groep

Sinds jaar en dag kent de Vlinder- en libellenwerkgroep Zeeland een mailgroep. Hierbinnen worden wetenswaardigheden rondgemaild, maar er kunnen ook vragen gesteld worden. Wil je meer weten of je aanmelden? Dat kan via deze site. Je kunt ook vanaf hier een mail sturen.

Europese natuurorganisaties pleiten voor behoud huidige Kaderrichtlijn Water

De Vlinderstichting, Stichting RAVON

17-JAN-2019 – De Europese Commissie is onlangs gestart met de fitnesscheck van de Kaderrichtlijn Water. De vraag is of deze Europese wetgeving voor waterkwaliteit voldoet, of dat er iets aan schort. Diverse lidstaten, waaronder Nederland, lijken de doelen te willen afzwakken. Juist dankzij deze richtlijn is de waterkwaliteit echter sterk verbeterd. Er is nu een petitie gestart om de richtlijn intact te houden.Meer lezen?

Vlindernamen aangepast

De Vlinderstichting

10-JAN-2019 – Taxonomie is de wetenschap die de naamgeving van planten en dieren onderzoekt. Er zijn allemaal standaardprocedures en methoden om tot de juiste wetenschappelijke naam te komen. Het is belangrijk dat over de hele wereld dezelfde namen worden gebruikt, om misverstanden te voorkomen. Onlangs is er een nieuwe Europese namenlijst verschenen en ook een paar Nederlandse soorten zijn van naam veranderd.Kijk hier om meer te weten te komen:

Ook in het nieuwe jaar al vlinders

De Vlinderstichting

3-JAN-2019 – We hebben er net de jaarwisseling opzitten en we associëren vlinders toch vooral met warmte, zon en zomer, maar ook de afgelopen dagen worden er diverse vlinders gemeld op de invoerportalen Waarneming.nl en Telmee. De zwartvlekwinteruil is daar een van. Verder lezen?