nieuws

Niet slapen door de hitte? Geniet van motten in je tuin!

De Vlinderstichting

8-AUG-2020 – We zijn in een warme periode beland en ook ’s nachts koelt het niet sterk af. Die zwoele nachten betekenen voor sommige mensen dat ze minder goed kunnen slapen, maar voor veel nachtvlinders zijn de omstandigheden juist ideaal. Zo is de gamma-uil nu veel aanwezig en die doet zich op zo’n warme avond graag te goed aan de nectar uit bloeiende planten. Verder lezen?

Het nieuwe vlinders tellen

De Vlinderstichting

6-AUG-2020 – Bijna iedereen die veel in de natuur te vinden is, geeft weleens (of heel vaak) een vlinderwaarneming door. Van de Tuinvlindertelling tot het wekelijks lopen van een vaste monitoringroute, alle waarnemingen komen bij De Vlinderstichting terecht en worden ook door ons gebruikt. Welke onderzoeksmethoden zijn er eigenlijk en hoe kun je je waarnemingen op een simpele manier nog waardevoller maken? Verder lezen?

Natuurjournaal 6 augustus 2020

Nature Today

6-AUG-2020 – Tuinfluiter vertrekt naar het zuiden, grote aantallen atalanta’s te zien. Meer weten?

Paarse parelmoervlinder voor het eerst in 24 jaar waargenomen

Bureau Natuurbalans-Limes DivergensDe Vlinderstichting

3-AUG-2020 – Op 28 juli ontdekte Joris Verhees een paarse parelmoervlinder in Zuid-Limburg. Het dier werd tijdens een insecteninventarisatie aangetroffen in een grasland van Staatsbosbeheer. De laatste keer dat deze vlinder in Nederland werd gezien was in 1996, dus nu al 24 jaar geleden. Ook dat was in het zuiden van Limburg. Verder lezen?

Bruine eikenpage herontdekt op de Utrechtse Heuvelrug

Bureau Viridis

27-JUL-2020 – De bruine eikenpage is een bedreigde soort in ons land. Het is een zeldzame standvlinder die lokaal voorkomt op de hogere zandgronden in het binnenland en de Noord-Hollandse duinen. De vlinder is sinds 1950 met meer dan 75 procent afgenomen. Van deze soort is in juni 2020 een populatie herontdekt op militair terrein de Leusderheide in de provincie Utrecht. Verder lezen?

Grote lokale verschillen tijdens tuinvlindertelling 2020

De Vlinderstichting

27-JUL-2020 – Van 4 t/m 26 juli 2020 organiseerde De Vlinderstichting voor de twaalfde keer de tuinvlindertelling. Dankzij deze telling weet De Vlinderstichting welke vlinders er in de zomer in tuinen rondvliegen. Met die informatie kunnen we vlinders beter helpen en beschermen. Verder lezen?

Eindevaluatie rupsenval eikenprocessierups

Kenniscentrum Eikenprocessierups

23-JUL-2020 – Uit proeven met de rupsenval blijkt dat rupsen niet in de zakken komen. Wel worden natuurlijke vijanden gevangen. De eikenprocessierupsen gebruiken de korven als steun voor hun nesten. Zodra de nesten te groot worden, lopen de rupsen over de val naar beneden. Het verwijderen van nesten rondom de val is arbeidsintensief. De rupsenval zelf is niet te reinigen waardoor veel brandharen achterblijven. Verder lezen?

“Het donker pimpernelblauwtje is helemaal niet zo zeldzaam als De Vlinderstichting beweert”!

De Vlinderstichting

23-JUL-2020 – Er was buitengewoon veel aandacht voor het nieuws dat de wegberm bij Posterholt, waarin het donker pimpernelblauwtje voorkomt, per ongeluk was gemaaid en dat daarmee het voortbestaan van deze vlinder in Nederland bedreigd werd. Naast veel meelevende reacties en aanbiedingen van hulp, waren er ook tientallen mensen die zeiden dat ze die vlinder ook op andere plekken in Nederland zagen. Verder lezen?

Natuurjournaal 22 juli 2020

Nature Today

22-JUL-2020 – Berkentakjes in de nacht en bloeiende melde. Verder lezen?

Harde klap voor donker pimpernelblauwtje

De Vlinderstichting

18-JUL-2020 – Een berm langs een provinciale weg in het Limburgse dorp Posterholt is dinsdag per ongeluk gemaaid in opdracht van het Waterschap Limburg. Daardoor is het laatste leefgebied in Nederland van het donker pimpernelblauwtje, een bedreigde vlindersoort, ernstig aangetast. De Vlinderstichting heeft aangifte gedaan bij de provincie. Verder lezen?

Afvalcontainers met eikenprocessierupsnesten als bron voor natuurlijke vijanden

Kenniscentrum Eikenprocessierups

12-JUL-2020 – De gemeenten Weststellingwerf en Westerveld introduceren een innovatieve methode om natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te stimuleren. Afvalcontainers vol met eikenprocessierupsnesten worden in speciale kisten in bloemrijke bermen geplaatst. Volgend voorjaar vliegen natuurlijke vijanden uit om eikenprocessierupsen te parasiteren. Pas dan worden de containers verbrand. Meer weten?

Gemeenten opgelet: meer insecten en lagere kosten bij bloemrijk groenbeheer

De Vlinderstichting

13-JUL-2020 – Het vervangen van perken met uitheemse struiken in steden en dorpen door inheems bloemrijk grasland zorgt voor veel meer insecten en biodiversiteit, en blijkt ook nog veel goedkoper te zijn in het onderhoud. Dit blijkt uit een recent Duits onderzoek. Waar wachten we nog op?Verder lezen?

Raken we onze habitatrichtlijnvlinders allemaal kwijt?

De Vlinderstichting

9-JUL-2020 – Van de zes soorten Europees beschermde dagvlinders die in Nederland thuishoren, zijn we er al drie kwijtgeraakt: de moerasparelmoervlinder, het tijmblauwtje en het zilverstreephooibeestje. De andere drie, pimpernelblauwtje, donker pimpernelblauwtje en grote vuurvlinder, staan onder grote druk. Halen zij 2030? Meer weten?

Zomer? Zandoogjes!

De Vlinderstichting

6-JUL-2020 – Nu is de tijd dat veel zandoogjes gaan vliegen. De drie talrijke soorten hebben maar één generatie per jaar en ontbreken in het voorjaar. Vanaf juni vliegen verspreid door Nederland wel zes verschillende zandoogjes en op heiden en in de duinen ook nog de heivlinder. Een aantal wordt nogal eens door elkaar gehaald en verkeerd gedetermineerd. Als je weet waarop te letten is dat niet nodig. Verder lezen?

Project Niek Haak: Zuidelijke glazenmakers

Een van onze leden, Niek Haak, is een project gestart over de herkenning van Zuidelijke glazenmakers. Hier (op waarneming.nl) kun je er meer over lezen