nieuws

Geniet van het boomblauwtje in uw tuin

De Vlinderstichting

30-MRT-2020 – De coronacrisis houdt ons aan huis gekluisterd. Alleen in speciale gevallen gaan we nog op pad. Dat betekent dat we, meer dan ooit, kunnen genieten van het ontluikende voorjaar in de tuin. Zeker als de temperatuur wat hoger wordt en de zon volop schijnt, zoals afgelopen dagen, komen de boomblauwtjes los en die houden van tuinen! Verder lezen?

Bereikt scheefbloemwitje dit jaar de Wadden?

De Vlinderstichting

27-MRT-2020 – In 2015, nog maar vijf jaar geleden, werden de eerste scheefbloemwitjes in Nederland gezien. Inmiddels heeft deze vlinder een groot deel van Nederland bevolkt, en er lijkt nog geen einde te komen aan de opmars. Zal hij dit jaar ook het noorden van Noord-Holland en de Waddeneilanden gaan bevolken? Meer weten?

Vieze nachtvlinders zijn nonchalanter

De Vlinderstichting

23-MRT-2020 – Nachtvlinders worden veel gegeten door vleermuizen. Daarom hebben ze diverse manieren om te zorgen dat de vleermuis achter het net vist. Zo zijn er soorten die de echolocatie opvangen en zich laten vallen zodra er een vleermuis in de buurt is. Uit Noord-Amerikaans onderzoek blijkt dat oneetbare of onsmakelijke soorten lang niet zo alert zijn als ‘lekkere’, goed eetbare, nachtvlinders.Verder lezen?

Vlinders terug naar de Maashorst

ARK NatuurontwikkelingDe Vlinderstichting

24-MRT-2020 – Wat zou het fantastisch zijn als je in de Maashorst weer volop kan genieten van vlinders als de aardbeivlinder, het heideblauwtje, de veldparelmoervlinder en de bruine eikenpage. Een verkenning in het Brabantse natuurgebied laat zien welke kansen er wel én niet voor bedreigde vlinders zijn. Meer weten?

Tuintellingen doen kan nog wel

De VlinderstichtingJaarrond Tuintelling

24-MRT-2020 – De coronacrisis heeft een enorme impact op iedereen. Geen vergaderingen en evenementen en de sociale contacten op een laag pitje. Iedereen wordt aangeraden thuis te blijven en dat kan nog weken of langer duren. Voor mensen die een tuin hebben is het leuk om, nu je zoveel thuis bent, de komende tijd te kijken wat daar allemaal in leeft. Doe mee met de jaarrond tuintelling! Verder lezen?

Al veel grote vossen dit voorjaar

De Vlinderstichting

19-MRT-2020 – De grote vos was verdwenen uit Nederland, maar is de laatste jaren aan een terugkeer bezig. Net als de kleine vos en soorten als dagpauwoog, citroenvlinder en gehakkelde aurelia overwintert de grote vos als vlinder. Ze worden dan ook op de eerste mooie dagen in het voorjaar snel actief. De afgelopen dagen werden er veel gemeld, op tientallen verschillende plekken.Verder lezen?

Wanneer ziet u het eerste lantaarntje?

De Vlinderstichting

16-MRT-2020 – Het voorjaar begint nu echt en op zonnige dagen zijn er al veel vlinders actief. Hoe zit dat met de libellen? Deze zijn wat minder opvallend en zijn ook vaak wat later actief dan vlinders, maar de komende weken verschijnen er al soorten. De vliegtijdverwachting geeft aan wanneer een soort begint te vliegen, maar ook wanneer er zoveel zijn dat de trefkans groot is. Meer weten?

Bijzondere paddenstoel leeft op hoef dode grazer

ARK Natuurontwikkeling

15-MRT-2020 – Grote grazers zijn belangrijk voor de natuur. Door hun gegraas en het schillen van de bast van bomen krijgen openheid en bloemen meer kans en worden dominante bomen en planten letterlijk klein gehouden. Maar niet alleen levende grazers spelen een belangrijke rol. Ook als ze dood zijn blijken ze een bron van leven. Dit is wel heel merkwaardig. Meer lezen?

Eikenprocessierups komt naar verwachting eerste week april uit ei

Kenniscentrum Eikenprocessierups

12-MRT-2020 – Het moment waarop de eikenprocessierupsen uit de eitjes komen, wordt in belangrijke mate bepaald door de temperatuur in maart. Dit jaar verwacht het Kenniscentrum Eikenprocessierups dat de eerste rupsen rond 6 april uit hun eitjes zullen kruipen. Uit een steekproef blijkt dat de rupsjes in de eitjes zich goed ontwikkelen, ondanks de vele neerslag. Meer weten?

Fipronil zaadcoating leidt tot sterk verminderde voortplanting van koolwitjes

De Vlinderstichting

12-MRT-2020 – Het gebruik van systemische gewasbeschermingsmiddelen, zoals sommige neonicotinoïden, is binnen Europa steeds meer aan banden gelegd vanwege de neveneffecten op onder meer bijen. Nu zijn ook voor fipronil negatieve effecten vastgesteld. Bij het groot koolwitje leidde fipronil-blootstelling van de rupsen in het vlinderstadium tot sterk verminderde voortplanting. Verder lezen?

Welke vragen moeten worden beantwoord in de nieuwe dagvlinderatlas?

De Vlinderstichting

12-MRT-2020 – In 2006 verscheen de laatste dagvlinderatlas. Hierin is alle kennis die op dat moment bekend was verzameld. Kaartjes geven de verspreiding van de soorten vroeger en tot 2005. De Vlinderstichting werkt aan een nieuwe atlas en wil daarin graag nieuwe informatie publiceren. Iedereen die vragen heeft over voorkomen, verspreiding, ecologie of gedrag wordt gevraagd dit door te geven. Verder lezen?

Vlindervoorjaar begonnen tijdens Landelijke Vlinderdag

De Vlinderstichting

9-MRT-2020 – Zaterdag 7 maart zaten bijna 600 vlinderliefhebbers binnen, in theater de Junushoff in Wageningen, voor de Landelijke vlinderdag. Ze genoten van inspirerende verhalen en prachtige plaatjes. Maar terwijl zij de hele dag binnen zaten, gebeurde het buiten! Het zonnige weer lokte veel vlinders uit hun overwintering. Vooral citroenvlinders werden volop waargenomen. Verder lezen?

Geen vlinders zonder rupsen

De Vlinderstichting

5-MRT-2020 – Veel mensen houden van vlinders. Ze vliegen alleen met mooi zonnig weer. Dan zijn we sowieso vaak al beter gemutst, maar ook hun kleuren spreken aan. Daarnaast maakt de wonderbaarlijke metamorfose van ei tot vlinder hen mysterieus. Rupsen zijn minder geliefd. Toch geven maar weinig rupsen schade, en ook rupsen hebben soms fantastische kleuren en vormen. 21 maart is er een rupsendeterminatiedag. Meer weten?

Maai nooit alles! Laat altijd een deel staan!

De Vlinderstichting

2-MRT-2020 – Veel insecten overleven de winter als ei, larve of pop en veel daarvan zoeken een veilige plek in planten. Voor veel van die soorten is het dan ook belangrijk dat niet alle plantengroei in het najaar wordt weggemaaid. Winterklaar maken van bermen en groenstroken betekent dat je altijd een deel van de vegetatie laat staan: gefaseerd beheer. Een volgende maaibeurt blijft weer een ander deel staan. Meer weten?