nieuws

9 juli 2018:

Enige leefgebied donker pimpernelblauwtje vertrapt

9-JUL-2018 – Net als voorgaande jaren lopen tientallen vlinderliefhebbers en -fotografen door het enige leefgebied van het donker pimpernelblauwtje in Nederland. Het gaat om een klein stuk berm van een provinciale weg bij Posterholt in Limburg. De waardplant grote pimpernel staat al niet meer overal overeind, en het leefgebied van de mieren, essentieel voor deze soort, wordt vertrapt. Lees verder:

 

6 juli 2018:

Mooi weer: een vloek of een zegen voor vlinders?

woensdag 4 juli 2018

Dit voorjaar was warm en vochtig: ideale omstandigheden voor rupsen en vlinders. En dat is nu zien: er zijn veel meer vlinders dan we gewend zijn. Dat komt niet alleen door het weer; er trekken ook veel vlinders ons land binnen uit oostelijke richting. Lees verder:

 

25 juni 2018:

ObsIdentify: herken plant of dier

ObsIdentify is een applicatie voor het automatisch herkennen van dieren en planten (op dit moment alleen Nederlandse en Belgische insecten) door middel van foto’s genomen in het veld, op de camping of je huiskamer.

De herkenning werkt geheel offline. Alleen nog verkrijgbaar voor Android, via Google Play.

Al een tijdje in de ‘handel’ (het is gratis), maar nog niet bij iedereen bekend.

 

18 juni 2018:

Hoge Veluwe brengt natuur de huiskamer in

18-JUN-2018 – Het Nationale Park De Hoge Veluwe nodigt iedereen in binnen- en buitenland uit om online cameravalfoto’s van het geheime leven van de dieren in het Park te bekijken en analyseren. Zo draagt u bij aan belangrijk onderzoek en leert en passant van alles over het wild van de Hoge Veluwe.

Lees verder:

 

17 juni 2018:

Extreem veel meldingen grote weerschijnvlinder

woensdag 13 juni 2018

Al vliegt de grote weerschijnvlinder pas een week in 2018, de aantallen vlinders breken nu al alle records. Het warme voorjaar is duidelijk voordelig geweest voor deze vlinder, die tot voor kort een zeldzaamheid was. Sinds de eeuwwisseling breidt hij zich steeds verder uit, en 2018 is nu al een absoluut topjaar.

Lees verder:

 

21 mei 2018: De vernieuwde site is bijna klaar en staat online. Hij wordt nog aangevuld met meer nieuws, mooie foto’s, Zeeuwse Prikkebenen en al wat dies meer zij, maar om leden en belangstellenden duidelijk te maken dat we een actieve werkgroep zijn, wordt ook het laten zien van een zich ontwikkelende site niet geschuwd.

Op een gegeven moment is de site af. Maar daarvoor moet er wel voldoende inhoud zijn. De fotogalerijen van de ‘oude’ site worden overgenomen, maar graag zien we ook nieuwe foto’s op deze site. Heb je mooi materiaal, aarzel niet dit te uploaden naar webmaster@vlinlibzeeland.nl, eventueel via wetransfer of iets dergelijks. Formaat: liefst zo groot mogelijk, zodat bij verkleiningen, mochten die nodig zijn, er zo veel mogelijk detail bewaard wordt. Wil je een auteursrechtvermelding op de foto? Zet dit dan bij de upload, maar zet je naam er niet zelf op. Zo kunnen we de vermelding standaard in de linkerbenedenhoek houden.