nieuws

Europees vlindermeetnet groeit hard

De Vlinderstichting

17-FEB-2020 – De sterke achteruitgang van insecten is evident, niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Vlinders zijn een kleurrijke, populaire en gemakkelijk te herkennen groep onder de insecten. Iedereen in Europa kan helpen om aantalsveranderingen van deze boeiende insectengroep bij te houden en en zo bij te dragen aan de bescherming ervan. Door het ABLE-project groeit het Europese vlindermeetnet snel. Meer weten

Toekomst voor vlinders in Europa

De Vlinderstichting

13-FEB-2020 – Voor de vijfde maal vindt dit jaar in Wageningen het vierjaarlijkse internationale congres ‘Future of Butterflies in Europe’ plaats. Deelnemers uit bijna dertig landen komen drie dagen bijeen om over de Europese vlinders en hun toekomst te praten. Er is een vol lezingenprogramma en ook zijn er postersessies waarin vlinderonderzoek uit heel Europa zal worden gepresenteerd. Verder lezen?

WWF Living Planet Report: Nederlandse natuur in grote problemen

Wereld Natuur Fonds

6-FEB-2020 – Onze Nederlandse natuur op land staat er slecht voor. Sinds 1990 zijn populaties wilde dieren in zowel open natuurgebieden zoals heide, als in het agrarisch landschap, gemiddeld gehalveerd. Deze zorgwekkende ontwikkeling blijkt uit het vandaag door het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) gepubliceerde Living Planet Report Nederland, getiteld ‘Natuur en Landbouw Verbonden’. Lees meer….

Twee monarchvlinderbeschermers gedood in Mexico

De Vlinderstichting

4-FEB-2020 – Miljoenen monarchvlinders maken elk jaar een reis van meer dan 3000 kilometer vanuit Canada om de winter door te brengen in een relatief klein bosgebied in centraal Mexico. Maar door klimaatverandering en illegale houtkap wordt dat bosgebied bedreigd en daarmee de monarchvlinders. Vlinderliefhebbers die hiertegen protesteren worden bedreigd en onlangs werden zelfs twee van hen vermoord gevonden. Meer weten?

De jaren 10: tweederde van de dagvlinders ging achteruit

maandag 6 januari 2020

Dankzij de tellingen van meer dan duizend vrijwillige tellers in het meetnet vlinders kunnen we terugkijken naar de veranderingen in de afgelopen tien jaar, van 2010-2019. Het is geen positief beeld, want veel van de dagvlinders zijn de laatste tien jaar (verder) achteruitgegaan.

Wat meteen opvalt: twee op de drie vlindersoorten ging achteruit. Daar zaten soorten bij die het al lang moeilijk hebben, zoals de argusvlinder en het gentiaanblauwtje. Ook het bont zandoogje ging de laatste jaren achteruit. En dat terwijl hij zich de twintig jaar daarvoor nog flink had uitgebreid. Dankzij het meetnet vlinders kunnen we een duidelijk overzicht maken van de afgelopen 10 jaar. Lees meer….

Veerse Idylle

In Veere is een gebiedje voor vlinders ingericht, een idylle. Zie hier het krantenartikel.

Zuidelijke heidelibel rukt op in Nederland

De Vlinderstichting

27-JAN-2020 – Door de opwarming van het klimaat doen zuidelijke libellensoorten het goed in Nederland. Soorten als zuidelijke keizerlibel, zuidelijke glazenmaker en zuidelijke oeverlibel worden steeds vaker en op meer locaties gezien. Ook de zuidelijke heidelibel is in opkomst. Nog nooit werden er zoveel exemplaren gezien als in 2019. Ik weet niet of ik hier nu blij van word maar hier kun je verder lezen.

Kruidenrijk boeren: meer biodiversiteit, gezondere koeien

Provincie Zuid-Holland

22-JAN-2020 – Melkveehouder Ad van Rees stimuleert de variatie aan kruiden op zijn weiland: zo maakt hij de sloten schoon en gebruikt hij aan de randen geen kunstmest. Dat is niet alleen goed voor de biodiversiteit, het kruidenrijk product van zijn land werkt ook als een natuurlijke antibiotica voor zijn koeien. Van Rees: “Meer bloemen en planten aan je rand betekent dat de kwaliteit van je land beter wordt.” Meer lezen?

Hoe gaat het met de twaalf sterkst bedreigde vlinders?

De Vlinderstichting

23-JAN-2020 – Het duurt nog even, maar op 7 maart is weer de Landelijke Vlinderdag in de Junushoff in Wageningen. Dit jaar is het thema ‘Tien jaar Tien voor 12’. Hoe gaat het met de twaalf soorten die tien jaar geleden het zeldzaamst waren in ons land? Hebben ze nu allemaal tien populaties zoals we toen wilden? Op de Vlinderdag komt dat uitgebreid aan de orde, maar er gebeurt veel meer. Verder lezen?

Zachte winter houdt vlinders actief

De Vlinderstichting

21-JAN-2020 – Het is tot nu toe een erg zachte winter. Er is nauwelijks vorst geweest en veel dagtemperaturen liggen ruim boven de vijf graden Celsius. Dit zorgt ervoor dat sommige vlinders niet in winterrust gaan, maar gewoon actief blijven. Er zijn zelfs al echte voorjaarsvlinders gezien, maar dit zijn ‘foutjes’. Meer lezen?

Peters Jeugdnatuurwacht laat kinderen natuur ook vóélen

Provincie Noord-Brabant

20-JAN-2020 – “Buiten zijn heb ik altijd fantastisch gevonden”. En: “Ik zit bijna elke dag in de natuur”. Twee quotes van Vughtenaar Peter Maessen die alles zeggen over zijn liefde voor de natuur. Een liefde die hij bovendien deelt met anderen, onder meer als voorzitter van Jeugdnatuurwacht Vught en natuurpark De Kwebben. Meer lezen?

Koolmees eet ook dennenprocessierupsen

Kenniscentrum Eikenprocessierups

20-JAN-2020 – Het Kenniscentrum Eikenprocessierups wil zich goed voorbereiden op de komst van de dennenprocessierups in Nederland. Hiervoor volgen we de verschillende natuurlijke vijanden van de rupsen in Spanje. Koolmezen blijken wel te weten hoe ze moeten omgaan met de rupsen vol met brandharen. Meer lezen?

Vlinders als tijdmachine

Naturalis Biodiversity Center

18-JAN-2020 – Hoe vergelijken we hedendaagse biodiversiteit met die van vroeger? Om deze vraag te beantwoorden digitaliseert Naturalis Biodiversity Center de Van Groenendael-Krijger collectie. Deze verzameling tropische vlinders is in de jaren 30 op Java en Flores bijeengebracht door de arts J.M.A. van Groenendael. De collectie biedt onderzoekers een uniek kijkje in de biodiversiteit van het verleden. Meer lezen?

Gemeenschap van micro-organismen beïnvloedt seks en voortplanting bij dieren

Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)

15-JAN-2020 – Het is een raar idee, maar hoe succesvol we ons als stel voortplanten, hangt af van wie er verder bij is. Want een hele verzameling aan micro-organismen omringt ons, ook daarbij. Met een uitgebreid overzicht van aanwijzingen laat Melissah Rowe van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) zien wat de impact is. Het kan zelfs tot nieuwe diersoorten leiden. Verder lezen?

Kleur in deze grijze dagen: #januarivlindermaand

De Vlinderstichting

16-JAN-2020 – Hoewel we midden in de winter zitten en er veel donkere en grijze dagen zijn, is het op Twitter kleurig en warm. Iedere januaridag staat er een vlindersoort centraal en vele tientallen mensen plaatsen dan foto’s van die soort, soms met hele verhalen erbij. Regelmatig zijn er zoveel reacties dat #januarivlindermaand trending topic is! Meer lezen?

Effect van warme of koude winter op eikenprocessierups

Kenniscentrum Eikenprocessierups

10-JAN-2020 – De warme winter tot nu toe roept bij veel mensen de vraag op wat de gevolgen zijn voor de eikenprocessierups. Vooral de temperatuur in maart en in mindere mate februari bepaalt wanneer de eikenprocessierupsen uit hun ei komen. Voor zover nu bekend maakt het voor de overlevingskansen en populatieontwikkeling niet uit of een winter warm of koud is. Twee weken diepvries doet de rupsen niets. Verder lezen?

Meten is weten: duizenden vrijwilligers tellen vlinders en libellen

De Vlinderstichting

9-JAN-2020 – Nederland is één van de best onderzochte landen ter wereld als het gaat om vlinders en libellen. Dat komt natuurlijk omdat ons land niet zo groot is, maar zeker ook omdat erg veel Nederlanders graag in de natuur zijn en tellen en doorgeven wat ze daar zien. Losse waarnemingen geven een beeld van de verspreiding; door de meetnetten krijgen we informatie over voor- en achteruitgang. Meer lezen?

De jaren 10: tweederde van de dagvlinders ging achteruit

De Vlinderstichting

6-JAN-2020 – Dankzij de tellingen van meer dan duizend vrijwillige tellers in het meetnet vlinders kunnen we terugkijken naar de aantalsveranderingen in de afgelopen tien jaar, van 2010-2019. Het is geen positief beeld, want veel van de dagvlinders zijn de laatste tien jaar (verder) achteruitgegaan. Verder lezen?

Eikenprocessierups domineerde de top 25 meest gelezen berichten in 2019

Nature Today

5-JAN-2020 – Anderhalf miljoen mensen kwamen in 2019 op Nature Today, een record. De eikenprocessierups was veruit het populairste onderwerp in 2019. De helft van de 25 meest gelezen berichten ging over de eikenprocessierups. Ook de paling, stalmuursluiper, stikstof, en hyalommateek trokken veel aandacht. We begonnen in 2019 met de bouw van Nature Today Go. Komend voorjaar verschijnt de eerste versie.Verder lezen?

Gebieden voor weidevogels ongunstig voor bijen en vlinders

Naturalis Biodiversity Center

4-JAN-2020 – Bestuivers zijn weinig gebaat bij weidevogelgebieden. Dat is het resultaat van een onderzoek door Naturalis Biodiversity Center. Landschappen die zijn ingericht voor weidevogels hebben lagere aantallen bestuivers en ook minder verschillende soorten. Hooiland en kruidenrijke weides doen het een stuk beter. Verder lezen?

Biodiversiteitsdata gaan over veel meer dan statistiek alleen

Stichting RAVON

1-JAN-2020 – Natuurwaarnemingen worden vaak teruggebracht tot cijfers of vinkjes. Dit is gevaarlijk, want soorten lopen een reëel risico te verdwijnen als ze onjuist gerepresenteerd worden in data en onderzoek. Biodiversiteitsdata zijn juist erg waarde-geladen, waarbij het van belang is om zoveel mogelijk context van de waarneming mee te nemen, stelt Sander Turnhout in zijn proefschrift. Meer lezen?

Hangsnorren en basisstippen; herkennen van vlinders en libellen

De Vlinderstichting

2-JAN-2020 – Veel vlinders en libellen zijn er niet in de winter, maar het is wel een prima tijd om de herkenning te oefenen. Tijdens de lange avonden kun je leren welke kenmerken belangrijk zijn en hoe je komend voorjaar de blauwtjes, witjes, zandoogjes of glazenmakers, blauwe juffers en heidelibellen van een juiste naam voorziet. Op de site van De Vlinderstichting zijn gratis herkenningskaarten te vinden. Meer lezen?

2019: slecht dagvlinderjaar met een paar lichtpuntjes

De Vlinderstichting

30-DEC-2019 – Het was een zeer matig vlinderjaar. De meeste dagvlinders vlogen in lagere aantallen dan we de afgelopen dertig jaar gewend waren. Vooral de soorten van de heide hadden een buitengewoon slecht jaar. Warmteminnaars zoals koninginnenpage en kleine parelmoervlinder waren juist erg veel aanwezig. Ook opvallend was de invasie van de distelvlinder. Lees meer….

2019: superjaar zadellibel; rampjaar venlibellen

De Vlinderstichting

26-DEC-2019 – De winterjuffers zitten weggekropen in gras en heidepollen; de andere libellen zijn op dit moment ei of larf. Een mooi moment om even terug te blikken op 2019. Wederom een jaar met verrassingen: leuke, maar ook minder leuke. De zadellibel had een enorm goed jaar, maar de libellen van de vennen hebben het erg moeilijk. Meer lezen?

Huismoeder meest waargenomen nachtvlinder van 2019

De Vlinderstichting

23-DEC-2019 – In 2019 zijn er 300.000 waarnemingen van macronachtvlinders doorgegeven van in totaal 694 soorten. De huismoeder, de gamma-uil en de kolibrievlinder werden het meest gezien, en hadden ook de grootste verspreiding in Nederland. De eikenprocessierups stond op de zevende plek qua aantal waarnemingen. Er werd dit jaar één nieuwe soort voor Nederland gevonden: de grauwe bandspanner. Verder lezen?

Keizersmantel is echt terug in Nederland

De Vlinderstichting

19-DEC-2019 – De keizersmantel is een grote en opvallende vlinder, die in de vorige eeuw verdween uit ons land. Af en toe kwamen er zwervers binnen, op sommige plekken zelfs een aantal malen binnen een paar jaar. Tegenwoordig kunnen nu ook zwervende exemplaren worden gezien op heel veel plekken. Ook zijn er zeker zes streken waar de keizersmantel zich jaar in jaar uit voortplant. Hij is echt terug! Lees meer….

Onderzoekers geven input voor COP25-klimaattop Madrid

Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)

11-DEC-2019 – Speciaal voor de deelnemers van de COP25-klimaattop in Madrid hebben onderzoekers een overzicht gemaakt van de impact van klimaatverandering op ecosystemen. Een aantal belangrijke maar minder vaak belichte punten komt aan bod, zoals de terugkoppelingen tussen plant en bodem. Meer lezen?

Stikstof verandert soortengemeenschappen van vlinders en bijen

Wageningen University

4-DEC-2019 – Voor het eerst hebben onderzoekers de invloed van stikstofdepositie op soortgemeenschappen dagvlinders en bijen op de lange termijn geanalyseerd. Herstel van stikstofgevoelige soorten blijkt mogelijk, maar de vermindering van stikstofbelasting sinds 1990 is nog onvoldoende voor herstel op grote schaal. Voor het behoud van bestuivers is het nodig de stikstofuitstoot fors omlaag te brengen. Meer lezen?

Nu is de tijd om op zoek te gaan naar de sleedoornpage

De Vlinderstichting

28-NOV-2019 – Het is bijna december en we komen met een oproep om een typische zomervlinder te gaan zoeken. Het klinkt niet logisch, maar de sleedoornpage is nu, begin winter, het beste in kaart te brengen. De vlinders zijn er zelf niet, maar hun eitjes wel. Met wat oefening zijn ze goed te vinden. Zoek vooral in de overgangen van zand naar klei en veen, op oude sleedoornstruiken die zonnig staan. Lees meer….

Bijna overal kleine wintervlinders

De Vlinderstichting

21-NOV-2019 – De winter is nu echt begonnen en de eerste nachtvorst hebben we al gehad. Niet een tijd dat je aan vlinders denkt, maar de kleine wintervlinder komt juist pas goed los als die eerste vorst geweest is. Deze vlinders zijn nu en de komende weken actief en planten zich nu voort. Ze zijn eigenlijk overal in het land te vinden, als je weet hoe je moet zoeken. Lees meer….

Vlinderen in de winter

De Vlinderstichting

14-NOV-2019 – Hoewel de meeste vlinders nu als ei, rups, pop of vlinder in overwintering zijn, zijn er ook soorten die actief blijven zolang het niet al te hard vriest. Zwartvlekwinteruil en wachtervlinder zijn hier twee voorbeelden van. Deze twee uilen zijn grote, opvallende en goed herkenbare soorten, die verspreid over het land voorkomen. Ze zijn ook in steden, dorpen en in de tuin te vinden. Verder lezen?

Bermen bloeien op met nieuw maaibeleid

Provincie Zuid-Holland

13-NOV-2019 – In het project ‘De berm komt tot bloei’ zet de provincie Zuid-Holland ecologisch beheer in langs circa 674 kilometer provinciale weg, zodat er meer soorten planten en insecten kunnen leven. Hoe gaat dat in zijn werk, zo’n grote omslag in de buitenruimte? Projectleider Joost Smits: “Hoe meer mensen meedoen, hoe groter het netwerk van bloeiende gebieden in het landschap.” Verder lezen?

Vlinders binnen? Zet ze buiten!

De Vlinderstichting

11-NOV-2019 – Hoewel er zo nu en dan nog wel een vlinder wordt gezien, zoals atalanta en oranje luzernevlinder, is het vlinderseizoen wel echt over. De laatste vlinders proberen zich nog succesvol voort te planten, maar de meeste zijn of gaan nu in winterrust. Een paar doen dat als vlinder en kiezen daarvoor soms een kelder of zolder uit. Die kun je nu dus binnenshuis aantreffen; geen goede zaak! Verder lezen?

Natuurlijke beheersing van eikenprocessierups

De Vlinderstichting

4-NOV-2019 – Afgelopen zomer konden we er niet om heen: de eikenprocessierups. Veel mensen hadden last van jeuk, luchtwegproblemen of zelfs ergere klachten. Als gevolg werd de rups massaal bestreden door ze weg te zuigen of te branden. Ook worden bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dit is veel werk en kost een hoop geld. Kan het ook op andere manieren? Meer lezen?