Nieuws

Nieuws

Atalanta

07-09-2024 Massale trek Atalanta naar het zuiden

Waren het twee weken geleden nog de grote aantallen libellen die de aandacht trokken, nu waren het het de vlinders, met name de Atalanta  (Vanessa atalanta). Langs de hele Nederlandse kust werden Atalanta’s gezien die in zuidelijke richting vlogen. Het grootste aantal van meer dan 30.000 vlinders werd gedurende de dag door vogelaars vanaf de telpost “De Nolle” bij Vlissingen waargenomen.

Behalve langstrekkend werden er ook iets meer landinwaarts in tuinen en plantsoenen veel nectar drinkende Atalanta’s gespot die deze ‘brandstof’ tot zich namen voor hun reis naar Zuid-Europa. Op dezelfde nectarplanten werden ook opvallend veel Dagpauwogen gezien. In tegenstelling tot de Atalanta overwintert de Dagpauwoog.

De Atalanta’s die nu naar het zuiden vliegen zijn de nakomelingen van vlinders die in de lente vanuit het zuiden hierheen zijn gekomen. Ook komen nu Atalanta’s uit Scandinavië hierheen om via ons land naar het zuiden te vliegen. Een klein deel van de Atalanta’s trekt niet naar het zuiden maar overwintert hier.

Ook de PZC besteedde een artikeltje aan de vlindertrek. Een paar dagen eerder verscheen ook al een stukje met video over de vele Atalanta’s die in Vlissingen op rottend fruit af kwamen.

Trek van de Atalanta’s bij “De Nolle” door Mayro Pattikawa.

28-08-2024 Massale trek Bruinrode Heidelibellen

Duizenden, zoniet tienduizenden Bruinrode Heidelibellen werden deze dag waargenomen langs de kust bij telpost “De Nolle” nabij Vlissingen door o.a. Mayro Pattikawa. Maar ook aan de andere kant van de Westerschelde was sprake van verhoogde activiteit: bij de telpost Breskens werden door Joop Scheijbeler in een kwartier tijd 500 exemplaren geteld. Eenzelfde fenomeen deed zich ook voor op 17-9-2018 langs de Veerse Gatdam bij Vrouwenpolder en 14-09-2020 op het strand bij Westenschouwen.

Bruinrode Heidelibel
Bruinrode Heidelibel (Sympetrum Striolatum)
28082024 Vlissingen Nolledijk – Massale trek van tienduizenden (Bruinrode) Heidelibellen

15-05-2024  De Bruine Korenbout nu ook in Zeeland!

Op 10 mei zag Marian Kiefer de eerste Bruine Korenbout voor Zeeland in de Kriekeputten bij Clinge. Het toeval wil dat 5 dagen later een excursie in dit gebied gepland stond van onze werkgroep met als doelsoort de Plasrombout. Door de waarneming van de Bruine Korenbout waren de verwachtingen hoog gespannen. De soort werd ook tijdens de excursie waargenomen en gefotografeerd. Eén dag later was Peter Geene al te horen in de radio-uitzending van Omroep Zeeland met het heugelijke nieuws en was het daarna ook te lezen op de website van Omroep Zeeland. Inmiddels is de soort ook op twee andere locaties in Zeeland waargenomen.

Bruine Korenbout ♂
Bruine Korenbout ♀

11-08-2023  Duizenden koolwitjes in de mosterd

Op een mosterdveld in Philippine kleurden hele wolken vlinders de lucht boven het mosterdveld wit. Het was volgens Stichting Landschapsbeheer Zeeland een bijzonder en hoopgevend tafereel. Klik hier voor het volledige artikel (Omroep Zeeland). Zie ook onderstaande video.

Klein koolwitjes boven mosterdveld – Lucien Calle