‘Oud’ nieuws…

Scheefbloemwitje in alle tuinvlindertellingtuinen?

De Vlinderstichting

29-JUN-2020 – De koolwitjes hebben hun tweede generatie. Vliegend zijn ze lastig uit elkaar te houden, zeker omdat we sinds een paar jaar, naast klein geaderd witje, klein koolwitje en groot koolwitje ook scheefbloemwitje hebben. Deze nieuwkomer is zich nog steeds verder over ons land aan het uitbreiden en wordt vooral in tuinen gezien. Deze is, zelfs zittend, soms lastig van klein koolwitje te onderscheiden. Scheefbloemwitje in alle tuinvlindertellingtuinen?

Een kwartier langs de rivier

De Vlinderstichting

11-JUN-2020 – De rivierrombout is een vrij zeldzame libel die voorkomt bij alle grote rivieren in Nederland. De soort wordt echter niet vaak gezien. Libellenwaarnemers gaan liever kijken op plekken waar veel soorten bij elkaar te vinden zijn. Daardoor valt de rivierrombout buiten de boot en weten we niet goed of deze libel nu toe- of afneemt. Daarom gaan we kwartiertellingen doen op strandjes langs de rivieren. Verder lezen?

Oeps! Sorry! Per ongeluk gemaaid

De Vlinderstichting

5-JUN-2020 – Een prachtige volop bloeiende vlindertuin in Hoensbroek, een plantsoen in Amsterdam, een door vrijwilligers onderhouden stadsnatuurreservaat in Rotterdam helemaal kaal gemaaid. Allemaal ‘foutjes’ in het beheer. Gemaaid terwijl dat nog helemaal niet de bedoeling was. Behalve deze foutjes komen er altijd erg veel reacties als er gemaaid wordt: “Laat toch staan en laat de natuur haar gang gaan.” Verder lezen?

Seks-lokstof zorgt voor nieuwe wespvlinder in Nederland

De Vlinderstichting

4-JUN-2020 – Op 22 mei werd in Vaals (Zuid-Limburg) met behulp van seks-lokstof (feromoon) een sneeuwbalwespvlinder in een feromoonval gevangen. Deze vlinder was nog niet eerder in Nederland gemeld. Hij was al wel bekend uit de buurt van Aken, net over de grens met Duitsland. Lees meer….

Natuurjournaal 1 juni

Nature Today

1-JUN-2020 – Laatste oranjetipjes, droogte en eerste muggenpiek? Verder lezen?

Wat gaat er fout met de zeekreeft in de Zeeuwse Delta

Stichting ANEMOON

31-MEI-2020 – Het gonst al een tijdje op sociale media: de laatste tijd worden steeds minder zeekreeften gezien en door vissers gevangen in de Zeeuwse Delta. Sommige vissers denken dat de kreeften niet meer rondlopen en daardoor niet in hun fuiken of korven terecht komen. Is dat zo, of is er wellicht iets anders, of veel meer aan de hand? Wel lekker…

Wat is dat voor een rups? Toch geen….

De Vlinderstichting

28-MEI-2020 – De rups van de plakker, een nachtvlinder, zit soms in groepen op eiken en wordt nogal eens verward met de eikenprocessierups. Na de eerste ‘golf’ vlinders in het voorjaar, verschijnen een paar weken later de rupsen. Sommige zijn heel bekend of berucht, zoals de eikenprocessierups, maar er zijn er heel veel meer. De Vlinderstichting maakte een overzicht van rupsen die nu veel worden gezien. Verder lezen?

Tweejarig onderzoek naar maatschappelijke impact en betere beheersing eikenprocessierups

Kenniscentrum EikenprocessierupsWageningen Environmental Research

27-MEI-2020 – Een consortium van bijna twintig organisaties en gemeenten gaat de komende twee jaar onderzoek doen naar de maatschappelijke impact van de eikenprocessierups en een betere monitoring en beheersing van de rups. De nieuwe inzichten moeten leiden tot een verbeterde Leidraad Beheersing Eikenprocessierups. De afgelopen jaren is het onvoldoende gelukt om de rups beheersbaar te houden. Verder lezen?

Gaat de nieuwe EU-biodiversiteitsstrategie de bestuivende insecten redden?

De Vlinderstichting

25-MEI-2020 – De Vlinderstichting en de Europese koepelorganisatie Butterfly Conservation Europe (BCE) zijn voorzichtig hoopvol over de toezeggingen in de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030 die vorige week is gepubliceerd. Snelle implementatie door de EU-lidstaten kan een herstel van de Europese bestuivende insecten, waaronder onze dag- en nachtvlinders, een flinke stimulans geven. Verder lezen?

Natuurjournaal 22 mei 2020

Nature Today

22-MEI-2020 – Veel hooibeestjes en azuurwaterjuffers. Verder lezen?

Atlas Leefomgeving lanceert tool Check je plek

Atlas Leefomgeving

14-MEI-2020 – Atlas Leefomgeving lanceert donderdag 14 mei de nieuwe tool Check je plek. Vul je adres in en krijg met één klik op de knop een overzicht van de kwaliteit van je leefomgeving. Handig als je gaat verhuizen en je benieuwd bent naar je nieuwe leefomgeving. Of als je meer wilt weten over hoe jouw huidige leefomgeving scoort. Verder lezen?

Zijn er nog argusvlinders? Doe mee met de zevende argusvlindertelling!

De Vlinderstichting

14-MEI-2020 – Het gaat al een tijd niet goed met de argusvlinder. In grote delen van Nederland is deze graslandvlinder verdwenen. Om in beeld te krijgen waar deze boerenlandvlinder in Nederland nog wel te vinden is, organiseren De Vlinderstichting en Waarneming.nl voor het zevende jaar op rij een landelijke argusvlindertelling. Meer weten?

Zeven nieuwe vlindersoorten op de Caribische Bovenwindse Eilanden

Caribbean Netherlands Science InstituteDutch Caribbean Nature Alliance (DCNA)Wageningen University & Research

12-MEI-2020 – De resultaten zijn gepubliceerd van een vier jaar durend onderzoek naar de verschillende vlindersoorten op St. Eustatius gedurende de wintermaanden in 2009-2012. Dit project gaf nieuw inzicht in de vlinders van Caribisch Nederland: St. Eustatius, Saba en St. Maarten. Op de drie eilanden komen 44 soorten vlinders voor, waaronder zeven nieuwe soorten die op St. Eustatius zijn aangetroffen. Verder lezen?

 Sint-Jan en Sint-Jacob: een lastig duo

De Vlinderstichting

7-MEI-2020 – In mei beginnen ze weer te vliegen en de eerste verwarde tweets komen al binnen. Foto’s met een sint-jansvlinder die sint-jacobsvlinder wordt genoemd en andersom. En dat terwijl de twee niet eens familie van elkaar zijn! Twee overdag actieve nachtvlinders (ook al zoiets vreemds) die verspreid door het hele land gezien kunnen worden. Verder lezen?

Fietspad vlindervriendelijk hersteld

De Vlinderstichting

4-MEI-2020 – Bij Posterholt in Limburg is de enige vliegplaats van het donker pimpernelblauwtje in Nederland. Bij de renovatie van een fietspad hebben provincie Limburg, gemeente Roerdalen, aannemer STRABAG en De Vlinderstichting alles in het werk gesteld om te zorgen dat die bijzondere vlinder er niet slechter, maar juist beter van wordt. Meer weten?

Natuurjournaal 5 mei 2020

Nature Today

5-MEI-2020 – Eitjes van het oranjetipje en de oeverzwaluw.

Met Koningsdag achter ons heeft het oranjetipje veel van haar eitjes gelegd. Op de bloemen tussen het gras ontwikkelen de eitjes van deze mooie vlinder zich tot rups. Vaak legt het oranjetipje haar eieren op de pinksterbloem; één ei per pinksterbloem om precies te zijn. Met één plant per rups is er genoeg te eten. Na een paar weken kruipt de rups een boom of struik in, weg van het gevaar van de aankomende grasmaaier. Wacht dus nog even met maaien tot begin juni, dan heb je volgend jaar voor elke bloem wellicht een extra vlinder in de tuin! Verder lezen?

Alle biodiversiteit in Nederland in kaart

Naturalis Biodiversity Center

2-MEI-2020 – Je zou denken dat in Nederland vrijwel alle soorten flora en fauna wel in kaart zijn gebracht. We zijn tenslotte een klein landje met veel vrijwilligers die biodiversiteit monitoren. Niets is echter minder waar. Tot nu toe zijn vooral de grote, zichtbare, gemakkelijk te monitoren groepen in kaart gebracht zoals vogels, zoogdieren, vlinders en bloeiende planten. Maar daar gaat verandering in komen. Verder lezen?

Zeker 195 gemeenten spuiten tegen eikenprocessierups

De Vlinderstichting

29-APR-2020 – Ruim de helft van de 355 gemeenten in Nederland gebruikt bacteriepreparaten of aaltjes tegen de eikenprocessierups. Deze biologische middelen doden niet alleen eikenprocessierupsen, maar ook de rupsen van ruim 100 soorten onschadelijke nachtvlinders. De Vlinderstichting roept gemeenten op om zeer terughoudend te zijn met deze bestrijding. Verder lezen?

Natuurjournaal 28 april 2020

Nature Today

28-APR-2020 – Blauwborst legt eerste eieren en steeds meer libellen zichtbaar.

Op de grond tussen het riet en de struiken heeft de blauwborst haar eerste eieren gelegd. Deze vogel met kenmerkende blauwe borst broedt op steeds meer plekken in ons land. Het gaat zo goed dat deze vogel niet meer op de Rode Lijst staat. Toch zullen de meeste mensen alleen de roodborst kennen. De blauwborst zie je alleen in natte gebieden met veel riet en struiken. De blauwborst is familie van de nachtegaal, en niet van de roodborst. Dat hoor je misschien wel aan zijn opvallende zang. Verder lezen?

Hoe vliegt het landkaartje dit voorjaar?

De Vlinderstichting

27-APR-2020 – Op deze bijzondere Koningsdag vliegen de oranjetipjes volop. Ook het landkaartje, zoals al werd gemeld in het Nature Today natuurjournaal, doet mee in de feestelijkheden, want ook deze zijn overwegend oranje gekleurd. Door de droogte van de afgelopen jaren waren de aantallen niet zo groot, maar herstelt de soort dit voorjaar? Meer weten?

Natuurjournaal 27 april

Nature Today

27-APR-2020 – De gierzwaluw is terug en het landkaartje vliegt. Verder lezen?

Grote verschillen in wereldwijde achteruitgang insecten

De Vlinderstichting

24-APR-2020 – Op het land levende insecten nemen wereldwijd af, maar de snelheid verschilt sterk per continent. Dit is de conclusie uit een analyse van meer dan 160 datasets door het Duitse instituut iDiv. De landinsecten vertonen de afgelopen zestig jaar wereldwijd een afname van ongeveer 1 procent per jaar, overeenkomend met 24 procent per 30 jaar. In het water levende insecten vertonen een positieve trend. Verder lezen?

Kabinet organiseert teleurstelling voor boeren, bouwers en biodiversiteit

SoortenNL

24-APR-2020 – Vandaag presenteerde het kabinet een set van maatregelen om stikstof terug te dringen en natuurherstel mogelijk te maken. Natuur- en milieuorganisaties waarschuwen: de voorgestelde stikstofreductie is te laag. Zo blijft de natuur achteruitgaan, komen we onze wettelijke verplichtingen niet na en raken we niet uit de stikstofimpasse. Meer weten?

Zonnige start van het vlindervoorjaar

De Vlinderstichting

23-APR-2020 – Het vlindervoorjaar is alweer een paar weken bezig. Het was erg zonnig en soms ook warm. Door de coronacrisis zijn we veel thuis en dat merkt de Vlinderstichting aan de vele waarnemingen van vlinders uit tuinen. Maar hoe hebben de voorjaarsvlinders gevlogen tot dusver? De meeste tuinsoorten doen het goed dit jaar, maar niet allemaal. Verder lezen?

Provincie Utrecht begint met preventieve bestrijding eikenprocessierups

Provincie Utrecht

23-APR-2020 – De eikenprocessierups is in aantocht. Onder het motto ´voorkomen is beter dan genezen´ begint de provincie Utrecht deze week met het besproeien van ruim 4000 eiken langs provinciale wegen met een biologisch bestrijdingsmiddel. Dit gebeurt om te voorkomen dat de rupsen nesten gaan bouwen in deze bomen en allergische reacties zoals jeuk, huiduitslag en zwellingen, veroorzaken bij voorbijgangers. Verder lezen?

Weer een topjaar voor het oranjetipje?

De Vlinderstichting

21-APR-2020 – Het oranjetipje is een echte voorjaarsvlinder die je als vlinder tegenkomt tussen eind maart en begin mei. De rest van het jaar is de soort aanwezig als rups en het grootste deel als pop, maar dan zijn ze moeilijk te vinden. Vorig jaar ging het erg goed met deze voorjaarsbode en ook dit jaar lijken er weer heel veel oranjetipjes te vliegen. Verder lezen?

Inzaaien bloemen dooddoener voor wilde planten

FLORON

21-APR-2020 – Steeds vaker worden bloemen ingezaaid om bijen, vlinders en andere insecten van voedsel te voorzien. Bermen, dijken, akkerranden, zelfs natuurgebieden worden ‘opgevrolijkt’ met allerlei bloemmengsels; goed voor de insecten. Inzaaien kan echter bijdragen aan verlies van inheemse wilde planten en bijbehorende insecten. FLORON raadt aan goed te kijken naar streekeigen planten en beheer aan te passen. Lees meer….

Covid-19 en plastic afval

Wereld Natuur Fonds

17-APR-2020 – Terwijl de meeste mensen thuis zijn en daarmee het coronavirus ogenschijnlijk een schone lucht en heldere rivieren tot gevolg heeft, zorgt het er ook voor dat ons afvalprobleem nog groter wordt dan het al was. Er zijn drie ontwikkelingen die ervoor kunnen zorgen dat er nog meer plastic in de oceaan terecht komt. Verder lezen?

Beheerkaarten redden beschermde vlinders bij bestrijding eikenprocessierups

Provincie Gelderland

17-APR-2020 – Bij de bestrijding van de eikenprocessierups doden de biologische en chemische middelen ook de rupsen van andere, vaak beschermde vlindersoorten. De provincie Gelderland heeft De Vlinderstichting gevraagd een beheerkaart te maken voor alle gemeenten in de provincie en stelt deze beheerkaart gratis beschikbaar. Zo kunnen gemeenten makkelijk rekening houden met beschermde soorten. Meer weten?

Natuurjournaal 16 april 2020

Nature Today

16-APR-2020 – Koninginnenpages en gekraagde roodstaarten. Meer weten?

Zomaar bedreigde vlinders kweken en loslaten is dierenmishandeling

De Vlinderstichting

16-APR-2020 – Veel mensen maken zich erg ongerust over de sterke achteruitgang van insecten, waaronder vlinders. Men wil graag helpen om vlinders terug te krijgen. Waarom worden die zeldzame en bedreigde vlinders niet in grote hoeveelheden gekweekt en losgelaten? De Vlinderstichting vindt dit geen goed idee. Verder lezen?

Eikenprocessierupsjes kruipen uit achterlijf dode vrouwtjesvlinders

Kenniscentrum Eikenprocessierups

15-APR-2020 – De eikenprocessierups blijft verbazen. Afgelopen week kropen eikenprocessierupsen uit het achterlijf van dode vrouwtjesvlinders. De vrouwtjes kropen vorig jaar achter een net rondom een eik uit een grondnest. Een deel heeft na paring geen eitjes gelegd, bij deze vrouwtjes kwamen de eitjes dus toch uit. De jonge rupsjes bleken in staat om meer dan vijf meter de boom in te klimmen op zoek naar blad. Verder lezen?

Natuurjournaal 10 april 2020

Nature Today

10-APR-2020 – Oranjetipje begint te vliegen en de bosmuis heeft jongen. Meer weten?

Natuurjournaal 9 april 2020

Nature Today

9-APR-2020 – De kleine parelmoervlinder vliegt weer en de koolmees heeft eieren. Meer weten?

Eerste eikenprocessierupsen uit het ei, brandharen vanaf half mei

Kenniscentrum Eikenprocessierups

6-APR-2020 – Vandaag zijn de eerste eikenprocessierupsen uit hun eitjes gekomen. Bij een normaal verloop van de temperatuur zullen de eerste rupsen halverwege mei brandharen krijgen. Dat is ook het moment waarop ze nesten gaan vormen en in de omgeving zichtbaar worden. Op basis van de vlindervangsten vorig jaar verwachten we minder rupsen dan vorig jaar, maar nog steeds een substantieel aantal. Verder lezen?

Geniet van vlinders dichtbij

De Vlinderstichting

6-APR-2020 – Ondanks het mooie weer wordt het toch ontraden om de natuur in te trekken. Natuurgebieden worden overlopen door mensen en de gepaste afstand, noodzakelijk om de corona-epidemie terug te dringen, komt in het gedrang. Maar gelukkig hoef je niet per se natuurgebieden in om vlinders te zien. In je eigen tuin is er al van alles te beleven, maar ook in je directe woonomgeving kom je ze tegen. Verder lezen?

Geniet van het boomblauwtje in uw tuin

De Vlinderstichting

30-MRT-2020 – De coronacrisis houdt ons aan huis gekluisterd. Alleen in speciale gevallen gaan we nog op pad. Dat betekent dat we, meer dan ooit, kunnen genieten van het ontluikende voorjaar in de tuin. Zeker als de temperatuur wat hoger wordt en de zon volop schijnt, zoals afgelopen dagen, komen de boomblauwtjes los en die houden van tuinen! Verder lezen?

Bereikt scheefbloemwitje dit jaar de Wadden?

De Vlinderstichting

27-MRT-2020 – In 2015, nog maar vijf jaar geleden, werden de eerste scheefbloemwitjes in Nederland gezien. Inmiddels heeft deze vlinder een groot deel van Nederland bevolkt, en er lijkt nog geen einde te komen aan de opmars. Zal hij dit jaar ook het noorden van Noord-Holland en de Waddeneilanden gaan bevolken? Meer weten?

Vieze nachtvlinders zijn nonchalanter

De Vlinderstichting

23-MRT-2020 – Nachtvlinders worden veel gegeten door vleermuizen. Daarom hebben ze diverse manieren om te zorgen dat de vleermuis achter het net vist. Zo zijn er soorten die de echolocatie opvangen en zich laten vallen zodra er een vleermuis in de buurt is. Uit Noord-Amerikaans onderzoek blijkt dat oneetbare of onsmakelijke soorten lang niet zo alert zijn als ‘lekkere’, goed eetbare, nachtvlinders.Verder lezen?

Vlinders terug naar de Maashorst

ARK NatuurontwikkelingDe Vlinderstichting

24-MRT-2020 – Wat zou het fantastisch zijn als je in de Maashorst weer volop kan genieten van vlinders als de aardbeivlinder, het heideblauwtje, de veldparelmoervlinder en de bruine eikenpage. Een verkenning in het Brabantse natuurgebied laat zien welke kansen er wel én niet voor bedreigde vlinders zijn. Meer weten?

Tuintellingen doen kan nog wel

De VlinderstichtingJaarrond Tuintelling

24-MRT-2020 – De coronacrisis heeft een enorme impact op iedereen. Geen vergaderingen en evenementen en de sociale contacten op een laag pitje. Iedereen wordt aangeraden thuis te blijven en dat kan nog weken of langer duren. Voor mensen die een tuin hebben is het leuk om, nu je zoveel thuis bent, de komende tijd te kijken wat daar allemaal in leeft. Doe mee met de jaarrond tuintelling! Verder lezen?

Al veel grote vossen dit voorjaar

De Vlinderstichting

19-MRT-2020 – De grote vos was verdwenen uit Nederland, maar is de laatste jaren aan een terugkeer bezig. Net als de kleine vos en soorten als dagpauwoog, citroenvlinder en gehakkelde aurelia overwintert de grote vos als vlinder. Ze worden dan ook op de eerste mooie dagen in het voorjaar snel actief. De afgelopen dagen werden er veel gemeld, op tientallen verschillende plekken.Verder lezen?

Wanneer ziet u het eerste lantaarntje?

De Vlinderstichting

16-MRT-2020 – Het voorjaar begint nu echt en op zonnige dagen zijn er al veel vlinders actief. Hoe zit dat met de libellen? Deze zijn wat minder opvallend en zijn ook vaak wat later actief dan vlinders, maar de komende weken verschijnen er al soorten. De vliegtijdverwachting geeft aan wanneer een soort begint te vliegen, maar ook wanneer er zoveel zijn dat de trefkans groot is. Meer weten?

Bijzondere paddenstoel leeft op hoef dode grazer

ARK Natuurontwikkeling

15-MRT-2020 – Grote grazers zijn belangrijk voor de natuur. Door hun gegraas en het schillen van de bast van bomen krijgen openheid en bloemen meer kans en worden dominante bomen en planten letterlijk klein gehouden. Maar niet alleen levende grazers spelen een belangrijke rol. Ook als ze dood zijn blijken ze een bron van leven. Dit is wel heel merkwaardig. Meer lezen?

Eikenprocessierups komt naar verwachting eerste week april uit ei

Kenniscentrum Eikenprocessierups

12-MRT-2020 – Het moment waarop de eikenprocessierupsen uit de eitjes komen, wordt in belangrijke mate bepaald door de temperatuur in maart. Dit jaar verwacht het Kenniscentrum Eikenprocessierups dat de eerste rupsen rond 6 april uit hun eitjes zullen kruipen. Uit een steekproef blijkt dat de rupsjes in de eitjes zich goed ontwikkelen, ondanks de vele neerslag. Meer weten?

Fipronil zaadcoating leidt tot sterk verminderde voortplanting van koolwitjes

De Vlinderstichting

12-MRT-2020 – Het gebruik van systemische gewasbeschermingsmiddelen, zoals sommige neonicotinoïden, is binnen Europa steeds meer aan banden gelegd vanwege de neveneffecten op onder meer bijen. Nu zijn ook voor fipronil negatieve effecten vastgesteld. Bij het groot koolwitje leidde fipronil-blootstelling van de rupsen in het vlinderstadium tot sterk verminderde voortplanting. Verder lezen?

Welke vragen moeten worden beantwoord in de nieuwe dagvlinderatlas?

De Vlinderstichting

12-MRT-2020 – In 2006 verscheen de laatste dagvlinderatlas. Hierin is alle kennis die op dat moment bekend was verzameld. Kaartjes geven de verspreiding van de soorten vroeger en tot 2005. De Vlinderstichting werkt aan een nieuwe atlas en wil daarin graag nieuwe informatie publiceren. Iedereen die vragen heeft over voorkomen, verspreiding, ecologie of gedrag wordt gevraagd dit door te geven. Verder lezen?

Vlindervoorjaar begonnen tijdens Landelijke Vlinderdag

De Vlinderstichting

9-MRT-2020 – Zaterdag 7 maart zaten bijna 600 vlinderliefhebbers binnen, in theater de Junushoff in Wageningen, voor de Landelijke vlinderdag. Ze genoten van inspirerende verhalen en prachtige plaatjes. Maar terwijl zij de hele dag binnen zaten, gebeurde het buiten! Het zonnige weer lokte veel vlinders uit hun overwintering. Vooral citroenvlinders werden volop waargenomen. Verder lezen?

Geen vlinders zonder rupsen

De Vlinderstichting

5-MRT-2020 – Veel mensen houden van vlinders. Ze vliegen alleen met mooi zonnig weer. Dan zijn we sowieso vaak al beter gemutst, maar ook hun kleuren spreken aan. Daarnaast maakt de wonderbaarlijke metamorfose van ei tot vlinder hen mysterieus. Rupsen zijn minder geliefd. Toch geven maar weinig rupsen schade, en ook rupsen hebben soms fantastische kleuren en vormen. 21 maart is er een rupsendeterminatiedag. Meer weten?

Maai nooit alles! Laat altijd een deel staan!

De Vlinderstichting

2-MRT-2020 – Veel insecten overleven de winter als ei, larve of pop en veel daarvan zoeken een veilige plek in planten. Voor veel van die soorten is het dan ook belangrijk dat niet alle plantengroei in het najaar wordt weggemaaid. Winterklaar maken van bermen en groenstroken betekent dat je altijd een deel van de vegetatie laat staan: gefaseerd beheer. Een volgende maaibeurt blijft weer een ander deel staan. Meer weten?

Voorjaarsmotten spotten

De Vlinderstichting

24-FEB-2020 – Terwijl de meeste dagvlinders nog weggekropen zitten of als ei, rups of pop zich ergens hebben verstopt in de planten, zijn er al wel flink wat motten actief. Motten, nachtvlinders dus, hebben geen zon nodig om actief te worden en zijn er al als het een paar graden boven nul is. Nu, en de komende weken nog veel meer, zijn diverse uilen te zien, maar je moet er wel wat voor doen. Meer weten?

Libellen herkennen moeilijk?

De Vlinderstichting

20-FEB-2020 – Als je mensen vraagt of ze libellen willen tellen, krijg je vaak de reactie: “Ik vind ze wel heel leuk hoor, maar ik kan ze echt niet uit elkaar houden”. Voor veel mensen is er een drempel om mee te doen. Toch zijn er niet eens zo heel veel soorten; als je weet waarop te letten, valt het herkennen mee. Om dit te ervaren organiseert De Vlinderstichting de komende tijd libellenherkenningscursussen. Meer weten?

Europees vlindermeetnet groeit hard

De Vlinderstichting

17-FEB-2020 – De sterke achteruitgang van insecten is evident, niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Vlinders zijn een kleurrijke, populaire en gemakkelijk te herkennen groep onder de insecten. Iedereen in Europa kan helpen om aantalsveranderingen van deze boeiende insectengroep bij te houden en en zo bij te dragen aan de bescherming ervan. Door het ABLE-project groeit het Europese vlindermeetnet snel. Meer weten

Toekomst voor vlinders in Europa

De Vlinderstichting

13-FEB-2020 – Voor de vijfde maal vindt dit jaar in Wageningen het vierjaarlijkse internationale congres ‘Future of Butterflies in Europe’ plaats. Deelnemers uit bijna dertig landen komen drie dagen bijeen om over de Europese vlinders en hun toekomst te praten. Er is een vol lezingenprogramma en ook zijn er postersessies waarin vlinderonderzoek uit heel Europa zal worden gepresenteerd. Verder lezen?

WWF Living Planet Report: Nederlandse natuur in grote problemen

Wereld Natuur Fonds

6-FEB-2020 – Onze Nederlandse natuur op land staat er slecht voor. Sinds 1990 zijn populaties wilde dieren in zowel open natuurgebieden zoals heide, als in het agrarisch landschap, gemiddeld gehalveerd. Deze zorgwekkende ontwikkeling blijkt uit het vandaag door het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) gepubliceerde Living Planet Report Nederland, getiteld ‘Natuur en Landbouw Verbonden’. Lees meer….

Twee monarchvlinderbeschermers gedood in Mexico

De Vlinderstichting

4-FEB-2020 – Miljoenen monarchvlinders maken elk jaar een reis van meer dan 3000 kilometer vanuit Canada om de winter door te brengen in een relatief klein bosgebied in centraal Mexico. Maar door klimaatverandering en illegale houtkap wordt dat bosgebied bedreigd en daarmee de monarchvlinders. Vlinderliefhebbers die hiertegen protesteren worden bedreigd en onlangs werden zelfs twee van hen vermoord gevonden. Meer weten?

De jaren 10: tweederde van de dagvlinders ging achteruit

maandag 6 januari 2020

Dankzij de tellingen van meer dan duizend vrijwillige tellers in het meetnet vlinders kunnen we terugkijken naar de veranderingen in de afgelopen tien jaar, van 2010-2019. Het is geen positief beeld, want veel van de dagvlinders zijn de laatste tien jaar (verder) achteruitgegaan.

Wat meteen opvalt: twee op de drie vlindersoorten ging achteruit. Daar zaten soorten bij die het al lang moeilijk hebben, zoals de argusvlinder en het gentiaanblauwtje. Ook het bont zandoogje ging de laatste jaren achteruit. En dat terwijl hij zich de twintig jaar daarvoor nog flink had uitgebreid. Dankzij het meetnet vlinders kunnen we een duidelijk overzicht maken van de afgelopen 10 jaar. Lees meer….

Veerse Idylle

In Veere is een gebiedje voor vlinders ingericht, een idylle. Zie hier het krantenartikel.

Zuidelijke heidelibel rukt op in Nederland

De Vlinderstichting

27-JAN-2020 – Door de opwarming van het klimaat doen zuidelijke libellensoorten het goed in Nederland. Soorten als zuidelijke keizerlibel, zuidelijke glazenmaker en zuidelijke oeverlibel worden steeds vaker en op meer locaties gezien. Ook de zuidelijke heidelibel is in opkomst. Nog nooit werden er zoveel exemplaren gezien als in 2019. Ik weet niet of ik hier nu blij van word maar hier kun je verder lezen.

Kruidenrijk boeren: meer biodiversiteit, gezondere koeien

Provincie Zuid-Holland

22-JAN-2020 – Melkveehouder Ad van Rees stimuleert de variatie aan kruiden op zijn weiland: zo maakt hij de sloten schoon en gebruikt hij aan de randen geen kunstmest. Dat is niet alleen goed voor de biodiversiteit, het kruidenrijk product van zijn land werkt ook als een natuurlijke antibiotica voor zijn koeien. Van Rees: “Meer bloemen en planten aan je rand betekent dat de kwaliteit van je land beter wordt.” Meer lezen?

Hoe gaat het met de twaalf sterkst bedreigde vlinders?

De Vlinderstichting

23-JAN-2020 – Het duurt nog even, maar op 7 maart is weer de Landelijke Vlinderdag in de Junushoff in Wageningen. Dit jaar is het thema ‘Tien jaar Tien voor 12’. Hoe gaat het met de twaalf soorten die tien jaar geleden het zeldzaamst waren in ons land? Hebben ze nu allemaal tien populaties zoals we toen wilden? Op de Vlinderdag komt dat uitgebreid aan de orde, maar er gebeurt veel meer. Verder lezen?

Zachte winter houdt vlinders actief

De Vlinderstichting

21-JAN-2020 – Het is tot nu toe een erg zachte winter. Er is nauwelijks vorst geweest en veel dagtemperaturen liggen ruim boven de vijf graden Celsius. Dit zorgt ervoor dat sommige vlinders niet in winterrust gaan, maar gewoon actief blijven. Er zijn zelfs al echte voorjaarsvlinders gezien, maar dit zijn ‘foutjes’. Meer lezen?

Peters Jeugdnatuurwacht laat kinderen natuur ook vóélen

Provincie Noord-Brabant

20-JAN-2020 – “Buiten zijn heb ik altijd fantastisch gevonden”. En: “Ik zit bijna elke dag in de natuur”. Twee quotes van Vughtenaar Peter Maessen die alles zeggen over zijn liefde voor de natuur. Een liefde die hij bovendien deelt met anderen, onder meer als voorzitter van Jeugdnatuurwacht Vught en natuurpark De Kwebben. Meer lezen?

Koolmees eet ook dennenprocessierupsen

Kenniscentrum Eikenprocessierups

20-JAN-2020 – Het Kenniscentrum Eikenprocessierups wil zich goed voorbereiden op de komst van de dennenprocessierups in Nederland. Hiervoor volgen we de verschillende natuurlijke vijanden van de rupsen in Spanje. Koolmezen blijken wel te weten hoe ze moeten omgaan met de rupsen vol met brandharen. Meer lezen?

Vlinders als tijdmachine

Naturalis Biodiversity Center

18-JAN-2020 – Hoe vergelijken we hedendaagse biodiversiteit met die van vroeger? Om deze vraag te beantwoorden digitaliseert Naturalis Biodiversity Center de Van Groenendael-Krijger collectie. Deze verzameling tropische vlinders is in de jaren 30 op Java en Flores bijeengebracht door de arts J.M.A. van Groenendael. De collectie biedt onderzoekers een uniek kijkje in de biodiversiteit van het verleden. Meer lezen?

Gemeenschap van micro-organismen beïnvloedt seks en voortplanting bij dieren

Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)

15-JAN-2020 – Het is een raar idee, maar hoe succesvol we ons als stel voortplanten, hangt af van wie er verder bij is. Want een hele verzameling aan micro-organismen omringt ons, ook daarbij. Met een uitgebreid overzicht van aanwijzingen laat Melissah Rowe van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) zien wat de impact is. Het kan zelfs tot nieuwe diersoorten leiden. Verder lezen?

Kleur in deze grijze dagen: #januarivlindermaand

De Vlinderstichting

16-JAN-2020 – Hoewel we midden in de winter zitten en er veel donkere en grijze dagen zijn, is het op Twitter kleurig en warm. Iedere januaridag staat er een vlindersoort centraal en vele tientallen mensen plaatsen dan foto’s van die soort, soms met hele verhalen erbij. Regelmatig zijn er zoveel reacties dat #januarivlindermaand trending topic is! Meer lezen?

Effect van warme of koude winter op eikenprocessierups

Kenniscentrum Eikenprocessierups

10-JAN-2020 – De warme winter tot nu toe roept bij veel mensen de vraag op wat de gevolgen zijn voor de eikenprocessierups. Vooral de temperatuur in maart en in mindere mate februari bepaalt wanneer de eikenprocessierupsen uit hun ei komen. Voor zover nu bekend maakt het voor de overlevingskansen en populatieontwikkeling niet uit of een winter warm of koud is. Twee weken diepvries doet de rupsen niets. Verder lezen?

Meten is weten: duizenden vrijwilligers tellen vlinders en libellen

De Vlinderstichting

9-JAN-2020 – Nederland is één van de best onderzochte landen ter wereld als het gaat om vlinders en libellen. Dat komt natuurlijk omdat ons land niet zo groot is, maar zeker ook omdat erg veel Nederlanders graag in de natuur zijn en tellen en doorgeven wat ze daar zien. Losse waarnemingen geven een beeld van de verspreiding; door de meetnetten krijgen we informatie over voor- en achteruitgang. Meer lezen?

De jaren 10: tweederde van de dagvlinders ging achteruit

De Vlinderstichting

6-JAN-2020 – Dankzij de tellingen van meer dan duizend vrijwillige tellers in het meetnet vlinders kunnen we terugkijken naar de aantalsveranderingen in de afgelopen tien jaar, van 2010-2019. Het is geen positief beeld, want veel van de dagvlinders zijn de laatste tien jaar (verder) achteruitgegaan. Verder lezen?

Eikenprocessierups domineerde de top 25 meest gelezen berichten in 2019

Nature Today

5-JAN-2020 – Anderhalf miljoen mensen kwamen in 2019 op Nature Today, een record. De eikenprocessierups was veruit het populairste onderwerp in 2019. De helft van de 25 meest gelezen berichten ging over de eikenprocessierups. Ook de paling, stalmuursluiper, stikstof, en hyalommateek trokken veel aandacht. We begonnen in 2019 met de bouw van Nature Today Go. Komend voorjaar verschijnt de eerste versie.Verder lezen?

Gebieden voor weidevogels ongunstig voor bijen en vlinders

Naturalis Biodiversity Center

4-JAN-2020 – Bestuivers zijn weinig gebaat bij weidevogelgebieden. Dat is het resultaat van een onderzoek door Naturalis Biodiversity Center. Landschappen die zijn ingericht voor weidevogels hebben lagere aantallen bestuivers en ook minder verschillende soorten. Hooiland en kruidenrijke weides doen het een stuk beter. Verder lezen?

Biodiversiteitsdata gaan over veel meer dan statistiek alleen

Stichting RAVON

1-JAN-2020 – Natuurwaarnemingen worden vaak teruggebracht tot cijfers of vinkjes. Dit is gevaarlijk, want soorten lopen een reëel risico te verdwijnen als ze onjuist gerepresenteerd worden in data en onderzoek. Biodiversiteitsdata zijn juist erg waarde-geladen, waarbij het van belang is om zoveel mogelijk context van de waarneming mee te nemen, stelt Sander Turnhout in zijn proefschrift. Meer lezen?

Hangsnorren en basisstippen; herkennen van vlinders en libellen

De Vlinderstichting

2-JAN-2020 – Veel vlinders en libellen zijn er niet in de winter, maar het is wel een prima tijd om de herkenning te oefenen. Tijdens de lange avonden kun je leren welke kenmerken belangrijk zijn en hoe je komend voorjaar de blauwtjes, witjes, zandoogjes of glazenmakers, blauwe juffers en heidelibellen van een juiste naam voorziet. Op de site van De Vlinderstichting zijn gratis herkenningskaarten te vinden. Meer lezen?

2019: slecht dagvlinderjaar met een paar lichtpuntjes

De Vlinderstichting

30-DEC-2019 – Het was een zeer matig vlinderjaar. De meeste dagvlinders vlogen in lagere aantallen dan we de afgelopen dertig jaar gewend waren. Vooral de soorten van de heide hadden een buitengewoon slecht jaar. Warmteminnaars zoals koninginnenpage en kleine parelmoervlinder waren juist erg veel aanwezig. Ook opvallend was de invasie van de distelvlinder. Lees meer….

2019: superjaar zadellibel; rampjaar venlibellen

De Vlinderstichting

26-DEC-2019 – De winterjuffers zitten weggekropen in gras en heidepollen; de andere libellen zijn op dit moment ei of larf. Een mooi moment om even terug te blikken op 2019. Wederom een jaar met verrassingen: leuke, maar ook minder leuke. De zadellibel had een enorm goed jaar, maar de libellen van de vennen hebben het erg moeilijk. Meer lezen?

Huismoeder meest waargenomen nachtvlinder van 2019

De Vlinderstichting

23-DEC-2019 – In 2019 zijn er 300.000 waarnemingen van macronachtvlinders doorgegeven van in totaal 694 soorten. De huismoeder, de gamma-uil en de kolibrievlinder werden het meest gezien, en hadden ook de grootste verspreiding in Nederland. De eikenprocessierups stond op de zevende plek qua aantal waarnemingen. Er werd dit jaar één nieuwe soort voor Nederland gevonden: de grauwe bandspanner. Verder lezen?

Keizersmantel is echt terug in Nederland

De Vlinderstichting

19-DEC-2019 – De keizersmantel is een grote en opvallende vlinder, die in de vorige eeuw verdween uit ons land. Af en toe kwamen er zwervers binnen, op sommige plekken zelfs een aantal malen binnen een paar jaar. Tegenwoordig kunnen nu ook zwervende exemplaren worden gezien op heel veel plekken. Ook zijn er zeker zes streken waar de keizersmantel zich jaar in jaar uit voortplant. Hij is echt terug! Lees meer….

Onderzoekers geven input voor COP25-klimaattop Madrid

Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)

11-DEC-2019 – Speciaal voor de deelnemers van de COP25-klimaattop in Madrid hebben onderzoekers een overzicht gemaakt van de impact van klimaatverandering op ecosystemen. Een aantal belangrijke maar minder vaak belichte punten komt aan bod, zoals de terugkoppelingen tussen plant en bodem. Meer lezen?

Stikstof verandert soortengemeenschappen van vlinders en bijen

Wageningen University

4-DEC-2019 – Voor het eerst hebben onderzoekers de invloed van stikstofdepositie op soortgemeenschappen dagvlinders en bijen op de lange termijn geanalyseerd. Herstel van stikstofgevoelige soorten blijkt mogelijk, maar de vermindering van stikstofbelasting sinds 1990 is nog onvoldoende voor herstel op grote schaal. Voor het behoud van bestuivers is het nodig de stikstofuitstoot fors omlaag te brengen. Meer lezen?

Nu is de tijd om op zoek te gaan naar de sleedoornpage

De Vlinderstichting

28-NOV-2019 – Het is bijna december en we komen met een oproep om een typische zomervlinder te gaan zoeken. Het klinkt niet logisch, maar de sleedoornpage is nu, begin winter, het beste in kaart te brengen. De vlinders zijn er zelf niet, maar hun eitjes wel. Met wat oefening zijn ze goed te vinden. Zoek vooral in de overgangen van zand naar klei en veen, op oude sleedoornstruiken die zonnig staan. Lees meer….

Bijna overal kleine wintervlinders

De Vlinderstichting

21-NOV-2019 – De winter is nu echt begonnen en de eerste nachtvorst hebben we al gehad. Niet een tijd dat je aan vlinders denkt, maar de kleine wintervlinder komt juist pas goed los als die eerste vorst geweest is. Deze vlinders zijn nu en de komende weken actief en planten zich nu voort. Ze zijn eigenlijk overal in het land te vinden, als je weet hoe je moet zoeken. Lees meer….

Vlinderen in de winter

De Vlinderstichting

14-NOV-2019 – Hoewel de meeste vlinders nu als ei, rups, pop of vlinder in overwintering zijn, zijn er ook soorten die actief blijven zolang het niet al te hard vriest. Zwartvlekwinteruil en wachtervlinder zijn hier twee voorbeelden van. Deze twee uilen zijn grote, opvallende en goed herkenbare soorten, die verspreid over het land voorkomen. Ze zijn ook in steden, dorpen en in de tuin te vinden. Verder lezen?

Bermen bloeien op met nieuw maaibeleid

Provincie Zuid-Holland

13-NOV-2019 – In het project ‘De berm komt tot bloei’ zet de provincie Zuid-Holland ecologisch beheer in langs circa 674 kilometer provinciale weg, zodat er meer soorten planten en insecten kunnen leven. Hoe gaat dat in zijn werk, zo’n grote omslag in de buitenruimte? Projectleider Joost Smits: “Hoe meer mensen meedoen, hoe groter het netwerk van bloeiende gebieden in het landschap.” Verder lezen?

Vlinders binnen? Zet ze buiten!

De Vlinderstichting

11-NOV-2019 – Hoewel er zo nu en dan nog wel een vlinder wordt gezien, zoals atalanta en oranje luzernevlinder, is het vlinderseizoen wel echt over. De laatste vlinders proberen zich nog succesvol voort te planten, maar de meeste zijn of gaan nu in winterrust. Een paar doen dat als vlinder en kiezen daarvoor soms een kelder of zolder uit. Die kun je nu dus binnenshuis aantreffen; geen goede zaak! Verder lezen?

Natuurlijke beheersing van eikenprocessierups

De Vlinderstichting

4-NOV-2019 – Afgelopen zomer konden we er niet om heen: de eikenprocessierups. Veel mensen hadden last van jeuk, luchtwegproblemen of zelfs ergere klachten. Als gevolg werd de rups massaal bestreden door ze weg te zuigen of te branden. Ook worden bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dit is veel werk en kost een hoop geld. Kan het ook op andere manieren? Meer lezen?

De laatste dagvlinders

De Vlinderstichting

28-OKT-2019 – Het loopt al tegen november en de vlindertijd lijkt al lang achter ons te liggen. Toch zijn er de afgelopen week nog meer dan vijftien soorten dagvlinders doorgegeven via de invoerportalen Waarneming en Telmee, sommige zelfs in forse aantallen. Naast soorten die als vlinder overwinteren, zijn er ook soorten die nog wegtrekken. Sommige vlinders proberen zich nog voor de winter voort te planten. Lees meer….

Klimaatstress voor vlinders: zorgen voor de toekomst

De Vlinderstichting

24-OKT-2019 – Klimaatverandering gaat gepaard met toenemende extremen als droogte, maar ook hevige regen. Wat zijn de gevolgen en hoe kunnen we ermee omgaan? Voor de dagvlinders van drie provincies is de klimaatstress bepaald. Voor twee op de drie soorten zijn negatieve gevolgen van extreem weer vastgesteld. Het goede nieuws is dat er voor de meeste soorten ook maatregelen mogelijk zijn om dit op te vangen. Verder lezen?

Tijd om duisternis weer te erkennen als oerkwaliteit van leefomgeving

Atlas Leefomgeving

17-OKT-2019 – Op 26 oktober organiseren Natuur en Milieufederaties voor de 15de keer de Nacht van de Nacht. Doel is om de hoeveelheid lichtvervuiling te verminderen en energie te besparen. Echte duisternis wordt steeds zeldzamer en elke generatie groeit op met minder sterren. Dat zien we ook op onze kaarten terug. Verder lezen?

Een beter leefgebied voor de bruine eikenpage in Brabant

Provincie Noord-Brabant

15-OKT-2019 – Met subsidie van provincie Noord-Brabant maakt De Vlinderstichting zich hard voor het behoud van de sterk bedreigde bruine eikenpage. Er zijn inmiddels mooie resultaten geboekt, maar om de soort echt een toekomst te kunnen bieden is meer nodig: een groter leefgebied met meer nectaraanbod. Verder lezen?

Grauwe bandspanner: nieuwe nachtvlinder voor Nederland

De Vlinderstichting

14-OKT-2019 – In de Vijlenerbossen in Zuid-Limburg is, in een lichtval, een grauwe bandspanner aangetroffen. Deze nachtvlinder was nog niet eerder in ons land gezien. De dichtstbijzijnde vliegplaatsen liggen op respectievelijk 45 en 30 kilometer in België en Duitsland. Verder lezen?

Veel rupsen kaasjeskruiddikkopje in Zeeuws-Vlaanderen

De Vlinderstichting

10-OKT-2019 – Het kaasjeskruiddikkopje plant zich sinds 2009 weer voort in Nederland, en breidt zich dankzij klimaatverandering hard uit. Vanaf 2018 is hij officieel als standvlinder in ons land bijgeschreven. De eerste tien jaar werd hij voornamelijk in Zuid-Limburg waargenomen; in 2018 is de soort ook in Zeeuws-Vlaanderen ontdekt. Dit najaar zijn er daar al vele tientallen rupsen gevonden. Meer lezen?

Nieuwe partners van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel maken zich hard voor een biodiverse toekomst

Naturalis Biodiversity Center

28-SEP-2019 – Een brede maatschappelijke coalitie voor het herstel van de Nederlandse biodiversiteit. Daar tekenden 25 nieuwe partners van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel voor. Geen loze krabbel, want partners van het Deltaplan committeren zich aan positieve actie voor het herstel van biodiversiteit. Concrete plannen, waarvan niet alleen de natuur, maar ook de betrokken partijen beter worden. Meer lezen?

Is nachtvlinderen slecht voor je gezondheid?

De Vlinderstichting

23-SEP-2019 – Het kijken naar nachtvlinders wordt steeds populairder. Veelgebruikte methodes zijn het vangen van nachtvlinders met lichtvallen of ze aantrekken met een lamp en laken. In beide gevallen worden lampen gebruikt die veel UV uitstralen, dit is namelijk het deel van het spectrum dat het best nachtvlinders aantrekt. Maar UV is toch schadelijk?Lees meer….

Cursus Kleurkeur: (berm)beheer voor biodiversiteit

De Vlinderstichting

20-SEP-2019 – Hoe kun je je bermen beheren en er ook veel vlinders hebben? Hoe pak je natuurvriendelijk bermbeheer aan? Waar moet je op letten als je op de trekker zit? Wat zijn bewezen effectieve maatregelen om in te zetten? Wat kan Kleurkeur voor jou betekenen? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens de cursus ‘Kleurkeur – basis’, gegeven door deskundige cursusleiders van De Vlinderstichting. Verder lezen?

Teunisbloempijlstaart: nieuwe standvlinder in Nederland

De Vlinderstichting

12-SEP-2019 – De Europees beschermde teunisbloempijlstaart komt sinds 1996 voor in Nederland. Sindsdien is de soort met een flinke opmars bezig; de laatste jaren komt de vlinder verspreid voor in het zuidoosten van Nederland. Vorig jaar werden er voor het tiende jaar op rij rupsen gevonden. Dit betekent dat de soort een populatie heeft in ons land, en we hem tot de Nederlandse standvlinders kunnen rekenen. Verder lezen?

Gaaf! Koninginnenpage in mijn tuin!

De Vlinderstichting

9-SEP-2019 – Voor veel mensen is het zien van een koninginnenpage een feest. Helemaal leuk wordt het als je deze grote en fraai gekleurde vlinder in je eigen tuin tegenkomt en die kans was de afgelopen twee jaar aanzienlijk, want de koninginnenpage heeft prima gevlogen. Meer lezen?

Rampjaar voor heivlinder en kommavlinder in het binnenland

De Vlinderstichting

5-SEP-2019 – 2019 blijkt een rampjaar voor de heivlinder en de kommavlinder. Door de extreme droogte vorig jaar hebben de vlinders zich toen te weinig voortgeplant. Vooral in de binnenlandse heidegebieden zijn de waargenomen aantallen verontrustend laag. In grote populaties kunnen de soorten zich misschien nog wel herstellen, maar de kans is groot dat ze helemaal verdwijnen op plekken waar er al weinig waren. Meer weten?

Scheefbloemwitje gesignaleerd

 

5 september 2019 – Ons lid Angelique Belfroid heeft afgelopen dinsdag 3 september, het eerste, door waarneming.nl goedgekeurde, scheefbloemwitje in Zeeland gesignaleerd. Het beestje vloog lustig rond in haar tuin en ze kon er een mooie foto van nemen. Angelique, van harte!

Natuurlijke bestrijding eikenprocessierups ook tweede jaar zeer succesvol

Hellingman Onderzoek en Advies, Kenniscentrum Eikenprocessierups, Wageningen University

1-SEP-2019 – In het tweede jaar van het project ‘Natuurlijke bestrijding eikenprocessierups’ werden op een proeflocatie met natuurlijke vijanden 80% minder nesten aangetroffen dan op de controlelocatie. Op de proeflocatie werd bijna 90% van de nesten aangevreten. Op de controlelocatie maar 3%. Tijdens het landelijke processierupssymposium voor professionals op 25 september worden de resultaten toegelicht.Meer lezen?

Zes vragen over de oorzaken en gevolgen van branden in de Amazone

Wageningen Environmental Research, Wageningen University

31-AUG-2019 – De bossen in de Amazone worden ook wel de longen van de aarde genoemd. Hoewel deze beeldspraak niet helemaal opgaat (longen nemen zuurstof op en stoten CO2 uit; groeiende bossen nemen CO2 op en stoten zuurstof uit), is het gebied erg belangrijk voor het leven op aarde. De huidige branden leiden dan ook tot veel zorg. Onderzoekers van Wageningen University & Research geven uitleg over de situatie. Verder lezen?

Rosevleugel gevonden, een nieuwe sprinkhanensoort voor Nederland

Bureau Natuurbalans-Limes Divergens, EIS Kenniscentrum Insecten

16-AUG-2019 – Woensdag 14 augustus vonden Joris Verhees en Pim Lemmers langs de Geul bij Bunde de eerste rosevleugel van Nederland. Net voordat ze hem vonden hadden ze het heel toevallig nog over de soort, aangezien de soort voor het eerst in lange tijd weer in België was gevonden. Verder lezen?

Een melding van geraniumblauwtje, en nog eiafzettend ook!

De Vlinderstichting

15-AUG-2019 – Er zijn in Nederland eigenlijk geen invasieve exoten onder de dagvlinders. Het geraniumblauwtje, dat af en toe in ons land wordt waargenomen, is in Zuid-Europa wel degelijk invasief en levert daar flinke schade in pelargonium- en geraniumkwekerijen. Vorige week werd er een eiafzettend vrouwtje gezien in Giessenburg. Laat daar de rupsen maar flink huishouden! Lees hier verder

Duizenden distelvlinders

De Vlinderstichting

12-AUG-2019 – De distelvlinder heeft af en toe een ‘invasiejaar’; er zijn er dan heel erg veel. 2019 is zo’n jaar. Met een kleine omweg zijn er in juni vele honderdduizenden distelvinders ons land binnengekomen. Deze hebben zich toen voortgeplant en zijn doodgegaan, maar hun nakomelingen zijn er nu in groten getale. Bovendien komen er nog distelvlinders uit Scandinavië bij.Meer lezen?

Nachtvlinderaars opgelet: nachtelijke migratie kiezelsprinkhanen

EIS Kenniscentrum Insecten

30-JUL-2019 – Recentelijk werd op twee plaatsen een kiezelsprinkhaan waargenomen op een lichtval voor nachtvlinders. Na de eerste vondst in 2010 werd gespeculeerd over de wijze van uitbreiden van de kiezelsprinkhaan. Omdat veel vindplaatsen zich langs spoorlijnen bevonden, leek transport met treinen een logische optie. Deze nieuwe vondsten wijzen erop dat de soort zich op eigen kracht kan uitbreiden. Meer lezen?

Toch nog vlinders!

De Vlinderstichting

31-JUL-2019 – De resultaten van de tuinvlindertelling die in juli werd gehouden, waren verontrustend. Er werden maar erg weinig vlinders geteld, vergeleken met de voorgaande jaren. Sinds maandag komen er echter ook wat positievere berichten. Vooral de distelvlinder vliegt enorm goed en zo worden de vlinderstruiken toch nog goed bezocht. En niet alleen uit de tuin komen positieve berichten. Meer lezen?

Weinig vlinders tijdens de tuinvlindertelling

De Vlinderstichting

29-JUL-2019 – Van 6 tot en met 28 juli is, voor de elfde keer, de tuinvlindertelling weer gehouden. Er zijn zo’n 10.000 tellingen gedaan. Een kwartier lang noteerde men de vlinders die in de tuin aanwezig waren. Er zijn minder vlinders gezien dan in de voorgaande jaren. De atalanta is de meest getelde vlinder. Verdrietig nieuws, maar ik wil meer weten….

Fossielvrij door Klimaatakkoord: wat zijn effecten op mens en natuur?

Atlas Natuurlijk Kapitaal

25-JUL-2019 – Wat betekent het Klimaatakkoord voor onze veiligheid, gezondheid en natuur? Het RIVM voerde een eerste verkenning uit. De overgang naar elektrisch vervoer zorgt voor minder luchtvervuiling en geluidsoverlast. Daarnaast kunnen de maatregelen ervoor zorgen dat er in 2050 zo’n 10 procent minder stikstof in de natuur terechtkomt. Dit kan de biodiversiteit ten goede komen. Verder lezen?

Meer dan veertig eitjes van een keizersmantel in één tuin

De Vlinderstichting

25-JUL-2019 – Net als in ons land, worden er nu ook in Vlaanderen vlinders in tuinen geteld. Vaste Vlaamse teller Ortwin Hoffmann had dit jaar wel een heel bijzondere tuinvlindertelling. Een keizersmantelvrouwtje zette meer dan veertig eitjes af in zijn tuin! Meer weten?

Ook droogte is een natuurlijk proces

ARK Natuurontwikkeling

24-JUL-2019 – 2018 was een kurkdroog jaar en ook in 2019 is het droog. Dat dit effect heeft op de natuur is onmiskenbaar. De vegetatie verdort, bos en heide worden vatbaar voor brand; beken, vennen en poelen vallen droog en watergebonden soorten sterven. Maar dat er in zo’n droge periode nog veel meer gebeurt viel dit jaar pas goed te merken. Meer lezen?

Tuinvlindertelling 2019: waar is de kleine vos?

De Vlinderstichting

18-JUL-2019 – De tuinvlindertelling is nu twee weken aan de gang. Er zijn al meer dan 3.000 tellingen ingevoerd via Vlindermee. Tot nu toe zijn er duidelijk minder vlinders per telling gezien dan in voorgaande jaren. Een aantal soorten, waaronder de kleine vos, doet het erg slecht. Er zijn ook soorten die de komende twee weken waarschijnlijk nog zullen toenemen. Hieronder wat opvallende tussenresultaten. Verder lezen?

Werken bloemrijke bermen tegen de eikenprocessierups?

12-JUL-2019 – Niemand kan meer om de eikenprocessierups heen; hij wordt dan ook actief bestreden. Alle bestrijdingsmiddelen hebben echter hun beperkingen en lossen waarschijnlijk op lange termijn het probleem niet op. De Vlinderstichting startte in 2015 een onderzoek naar het effect van bloemrijke bermen op natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, en daarmee ook op de aantallen eikenprocessierupsen. Verder lezen?

Effect insecticide op waterjuffers in sloten groter dan gedacht

De Vlinderstichting

3-JUL-2019 – Uit een recente studie blijkt dat het lantaarntje, de minst kritische waterjuffer van Nederland, sterk beïnvloed wordt door lage concentraties van het insecticide thiacloprid. Concentraties die ook in gewone sloten gevonden worden leiden al tot ander gedrag van de larven en tot een sterke afname van het aantal larven dat volwassen wordt. Verder lezen?

Landelijke tuinvlindertelling: 6 tot en met 28 juli 2019

De Vlinderstichting

1-JUL-2019 – Welke vlinders vliegen er bij u in de tuin? Hoe gaat het met de tuinvlinders? In welke tuinen vinden we de meeste vlinders? Door mee te werken aan de Landelijke Tuinvlindertelling kunt u helpen deze vragen te beantwoorden. De tuinvlindertelling vindt dit jaar plaats van 6 tot en met 28 juli. Verder lezen?

Klimaatverandering straks grotere bedreiging voor Amazone dan ontbossing

Naturalis Biodiversity Center

28-JUN-2019 – Nu nog is ontbossing de grootste bedreiging voor de bomen in de Amazone. Maar volgens onderzoek van onder meer Hans ter Steege van Naturalis Biodiversity Center zal klimaatverandering binnen afzienbare tijd – rond 2050 – ontbossing hebben ingehaald als voornaamste bedreiging voor de Amazone.Meer lezen?

Eindelijk weer een goed distelvlinderjaar

De Vlinderstichting

27-JUN-2019 – Een maand geleden was het nog de vraag of we ook in Nederland mee konden genieten van de distelvlinderinvasie die in andere delen van Europa gaande was. Inmiddels is duidelijk dat er ook hier heel veel distelvlinders vliegen. De laatste grote invasie was in 2009. Meer lezen?
Subject: [VLZEE] Zadellibellen

From: mailto:VLZEE@yahoogroups.com

Sent: Friday, June 21, 2019 12:03 AM

To: vlzee@yahoogroups.com <mailto:vlzee@yahoogroups.com>

Subject: [VLZEE] Zadellibellen

Allen,

Voor wie het ontgaan mocht zijn: er is op dit moment een invasie van
Zadellibellen in Nederland. Waar normaal een waarneming van 1 exemplaar
al erg leuk is, vliegen er nu tientallen in Nederland.

Zie: https://bit.ly/2L9bW1P

En lees bijvoorbeeld dit commentaar eens:
https://waarneming.nl/observation/174473884/

Zeeland bleef tot nu toe onderbedeeld, maar er druppelen nu toch wat
waarnemingen binnen, waaronder 5 exemplaren bij Westdorpe.

Opletten dus!

En, andere soort, toch ook erg leuk:
https://zeeland.waarneming.nl/waarneming/view/174637658

Wat te doen bij gezondheidsklachten door brandharen van de eikenprocessierups?

Kenniscentrum Eikenprocessierups

22-JUN-2019 – In grote delen van Nederland kampen mensen met gezondheidsklachten als gevolg van de brandharen van de eikenprocessierups. In dit bericht een antwoord op veel gestelde vragen. Wat kunnen de klachten zijn, wat kan je er aan doen, hoe kun je ze voorkomen? Ook geven we antwoord op hoe je brandharen uit kleding krijgt, of dieren gevoelig zijn voor de haren en of je besmette groenten nog kunt eten. Meer weten?

Argusvlindertelling laat nog geen herstel zien

De Vlinderstichting, Waarneming.nl

24-MEI-2019 – De argusvlinder is één van de snelst verdwijnende vlindersoorten in ons land. Om een actueel beeld te krijgen van de verspreiding, hebben De Vlinderstichting en Waarneming.nl voor het zesde jaar op rij een telweekend gehouden. Tijdens de telling vorig jaar werd de soort al erg weinig gemeld en het lijkt er niet op dat er dit jaar verbetering optreedt. Meer weten?

Europees actieplan biodiversiteit grotendeels mislukt, scherpere afspraken noodzakelijk

Vogelbescherming Nederland

23-MEI-2019 – De EU ging in 2011 van start met een robuuste strategie die de achteruitgang van de biodiversiteit een halt moest toeroepen. Per 2020 zou de EU aantoonbare stappen hebben gezet naar ecologisch herstel. Uit een analyse van Birdlife International – waarvan Vogelbescherming de Nederlandse partner is – blijkt nu dat daarvan vrijwel niets terecht is gekomen. Verdrietig nieuws, maar ik wil meer weten….

Al twintig soorten libellen actief

De Vlinderstichting

25-APR-2019 – Het fraaie voorjaarsweer van de afgelopen week heeft de libellen het water uitgelokt. Meer dan twintig soorten zijn nu al te zien, waaronder zowel juffers als grotere ‘echte libellen’. Hoewel je voor een deel van die soorten speciale gebieden moet bezoeken, zijn er nu ook zeker tien soorten die je gewoon in je eigen omgeving kunt tegenkomen.Verder lezen?

Film: Mezen en ringmussen jagen op jonge eikenprocessierupsen

Kenniscentrum Eikenprocessierups

20-APR-2019 – Door de zeer hoge temperaturen komen eiken zeer vroeg in blad dit voorjaar, al kan de droogte de ontwikkeling wat afremmen. Eikenprocessierupsen doen zich te goed aan het jonge blad of aan de bladknoppen. De rupsen vormen op hun beurt een welkome voedselbron voor allerlei vogelsoorten. Op film is vastgelegd hoe pimpelmezen, koolmezen en ringmussen jagen op eikenprocessierupsen.Meer weten?

Tuin als thuis voor oranjetipje

De Vlinderstichting

18-APR-2019 – Het oranjetipje is een echte voorjaarsbode die te zien is van eind maart tot half mei. Op dit moment vliegt hij volop. De rupsen zijn afhankelijk van kruisbloemigen: in het buitengebied zijn pinksterbloem en look zonder look de belangrijkste waardplanten. Maar je kunt de soort ook voortplantend in je tuin, of zelfs op je balkon tegenkomen.Lees hier verder

Geruchtmakend onderzoek naar bestrijdingsmiddelen in de bodem gepresenteerd

Provincie Gelderland

19-APR-2019 – De provincie Gelderland stimuleert een verantwoord, klimaatbestendig en duurzaam gebruik van de bodem. Daarbij steunt de provincie kennisontwikkeling door het medefinancieren van onderzoek. Een onderzoek over mogelijke relaties tussen de afname van weidevogels en de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen op veehouderijbedrijven deed de afgelopen weken veel stof opwaaien.Meer weten?

Bloemen voor vlinders en bijen

De Vlinderstichting

8-APR-2019 – Bloemen zijn ‘hot’. Op veel plekken zien we aandacht voor bloemen. Dat is van belang, want het nieuws over de sterke achteruitgang van insecten zoals vlinders en bijen, is verontrustend. Een gebrek aan bloeiende planten is een van de problemen. Meer bloemen is goed en het helpt de insecten, maar alleen met zaaien van bloemen redden we de insecten niet.Meer lezen?

Zijn windmolens verantwoordelijk voor de achteruitgang van vlinders?

De Vlinderstichting

4-APR-2019 – Vorige week was er veel media-aandacht voor het onderzoek van het CBS en De Vlinderstichting over de achteruitgang van de dagvlinders sinds 1890. Het intensieve landgebruik werd genoemd als belangrijkste oorzaak. In reacties op het bericht verwezen mensen regelmatig naar de schadelijke invloed van windmolens op insecten. Hebben ze een punt? Hier meer informatie

Kansen voor bedreigde vlinders op de Maashorst

ARK Natuurontwikkeling, De Vlinderstichting

31-MRT-2019 – Met het project Wild van Vlinders laten ARK Natuurontwikkeling en De Vlinderstichting bedreigde vlinders profiteren van natuurontwikkeling. Dat gebeurt sinds 2016 met steun van de provincie Noord-Brabant. Uit onderzoek van student Daan van der Sluis blijkt dat hiervoor goede kansen liggen in het Brabantse natuurgebied de Maashorst.Meer weten?

Het donker pimpernelblauwtje steekt de grens over

De Vlinderstichting

28-MRT-2019 – Het donker pimpernelblauwtje komt maar op één plek in Nederland voor: vlakbij de grens met Duitsland, waar de soort ook nog aanwezig is. In een project van Nederlandse en Duitse organisaties is nu een gezamenlijke strategie ontwikkeld voor behoud en uitbreiding van deze bijzondere vlinder in die grensregio. Gelukkig is er ook goed nieuws….

Acht op de tien dagvlinders verdwenen

De Vlinderstichting

29-MRT-2019 – Tussen 1890 en 2017 is het aantal dagvlinders met minstens 84 procent achteruitgegaan; 15 soorten zijn zelfs helemaal uit Nederland verdwenen. Dit blijkt uit een analyse van langetermijngegevens tot 127 jaar terug door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en De Vlinderstichting, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Biological Conservation.Verdrietig nieuws, maar ik wil meer weten….

Landbouwvee niet ideaal voor natuurgebieden

ARK Natuurontwikkeling

29-MRT-2019 – Landbouwdieren als runderen, schapen en paarden worden op grote schaal ingezet voor begrazing in natuurgebieden. Zonder hun aanwezigheid zouden deze gebieden dichtgroeien met bos of overwoekerd raken door dominante planten. Maar er zit een keerzijde aan: de poep van landbouwvee blijkt funest voor insecten en insecteneters. Hier wil ik wel meer van weten…

Rupsen luisteren ‘voicemail’ af door grond te eten

Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)

20-MRT-2019 – Bladetende rupsen blijken hun darmflora sterk te verrijken door het eten van grond. Je ziet zo zelfs effecten van planten die eerder in die grond groeiden als ‘erfenis’ terug in de bacteriën en schimmels in rupsen. Dat schrijven onderzoekers van het NIOO in Nature Communications. Niet alleen interessant voor wetenschappers, maar ook voor plantenkwekers en boeren. Meer weten?

25 jaar natuurontwikkeling na ontgronden: een gemengd succes voor planten en vlinders

De Vlinderstichting

21-MRT-2019 – Onlangs is een onderzoek gepubliceerd naar de kolonisatie van voormalige landbouwgronden door planten en vlinders, waar de zwaar bemeste toplaag is weggehaald om ruimte te bieden voor natuurontwikkeling. Het blijkt dat maar een deel van de te verwachten soorten planten en dagvlinders na 25 jaar de terreinen heeft bevolkt. Toch is de balans over het geheel positief.Verder lezen?

Voorjaarsuilen herkennen

De Vlinderstichting

18-MRT-2019 – Zo vroeg in het jaar zijn er nog niet veel vlinders actief. Op de warme, zonnige dagen in februari vlogen wat dagvlinders rond en ook werd een aantal typische voorjaarsnachtvlinders gezien. Voor de voorjaarsuilen, een groep nachtvlinders van zo’n tien soorten die nu te vinden is, is een herkenningskaart beschikbaar om ze op naam te brengen. Meer weten?

Bossen Noord-Brabant belangrijk voor nachtvlinders

De Vlinderstichting

11-MRT-2019 – Bij onderzoek van De Vlinderstichting in bosgebieden in Noord-Brabant zijn vier soorten gevonden die nog niet uit deze provincie bekend waren. In de Brabantse bossen komen veel nachtvlinders voor en 75 daarvan met name in deze provincie, wat Brabant voor deze nachtvlinders extra verantwoordelijkheid geeft.Lees hier verder

Conferentie Johannes Goedaert: leven, werk en inspiratie

14 t/m 16 maart 2019: Goedaertconferentie. Even ter herinnering: in 2018 heeft de Vlinder- en libellenwerkgroep Zeeland meegewerkt aan de tentoonstelling over het leven en de werken van Goedaert in het Zeeuws Museum. Meer weten over de conferentie?

Nieuwe Rode Lijst Dagvlinders vastgesteld

De Vlinderstichting

1-MRT-2019 – Carola Schouten, Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, heeft de nieuwe Rode Lijst Dagvlinders vastgesteld. Op deze lijst staat welke vlinders nu bedreigd zijn of in die categorie zouden kunnen komen. De Vlinderstichting heeft het basisrapport hiervoor gemaakt. Rode Lijsten worden elke tien jaar door het Rijk geactualiseerd en vastgesteld. HIER kun je meer lezen….

Libellentrend niet meer positief

De Vlinderstichting

2-MRT-2019 – In het nieuws over de achteruitgang van insecten leken de libellen altijd een gunstige uitzondering; ze gingen vooruit. Libellen leven in het water en de waterkwaliteit is in Nederland enorm vooruitgegaan. Maar als we naar de laatste tien jaar kijken, wordt het echter steeds duidelijker dat het optimum voor libellen voorbij is en dat de overall trend begint te dalen. Meer lezen?

Toekomst tuinvlindertellingen

Van een opmerkzaam lid van onze werkgroep kregen we de volgende notitie (namen zijn verwijderd)

Toekomst Tuintellingen.

In 2018 is gestopt met het versturen van tuintelformulieren. In Prikkebeen editie 1/2018 is in de laatste alinea van pagina 10 geschreven dat is “besloten om over te gaan op waarneming.nl”.  Hier wordt verondersteld dat je door je tuinwaarnemingen in waarneming.nl in te voeren automatisch in ons oude tuintellingenproject bent opgenomen.

Hoe is nu de stand van zaken?

Onze vereniging had in 2018 94 leden en 40 tuintellers. Een groot deel van onze leden vond het dus belangrijk om mee te doen aan het tuintelproject. De aankomende Prikkebeen wordt het eerste voorjaarsnummer sinds lange tijd zonder tuintellingresultaten. Het zou zo maar kunnen dat dit leden gaat kosten.

In de laatste uitgave van de Prikkebeen geeft <naam verwijderd> aan om de waarnemingen in tuintelling.nl in te voeren. Maar ik voer mijn waarnemingen in waarneming.nl en niet in tuintelling.nl omdat ze anders misschien dubbel in een systeem komen.

Zijn de waarnemingen uit 2018 verloren?

<naam verwijderd>, hoeveel Zeeuwse tuinen zijn er ingevoerd in tuintelling.nl?

<naam verwijderd>, is het mogelijk om waarnemingen uit waarneming.nl over te hevelen naar tuintelling.nl en kunnen die dan beschikbaar worden gesteld aan onze werkgroep?

Bestuur, wat gaat er nu gebeuren?

Bestuur, moet er door jullie niet iets in de Prikkebeen worden uitgelegd over de toekomst van het tuintelproject? Als er nu niets van wordt bekendgemaakt bloedt het dood.

Hier kun je reageren. De reacties worden tijdens onze eerstvolgende bestuursvergadering besproken en daarna naar alle waarschijnlijkheid in de ledenvergadering van 27 maart.

Dit weekend citroenvlinders verwacht

De Vlinderstichting

23-FEB-2019 – Dit weekend sneuvelen er misschien wel een paar weerrecords. Zonnig weer in het voorjaar zorgt er ook voor dat de vlinders uit hun winterslaap ontwaken. Vooral citroenvlinders worden in het vroege voorjaar veel gezien De kans dus dat je dit weekend een citroenvlinder ziet! Niet dat ik er blij van word, maar hier kun je verder lezen.

Waar vind je vlinders in de winter?

De Vlinderstichting, Wageningen University

11-FEB-2019 – Tijdens deze korte dagen zijn veel zoogdieren nog in winterrust, vogels weggetrokken naar zuidelijke streken en een enkele bloem probeert voorzichtig te bloeien. De temperaturen zijn geregeld rond het vriespunt, maar toch zijn nog verschillende vlindersoorten te ontdekken die juist tijdens deze koude maanden rondvliegen. Hier wil ik wel meer van weten…

Sleedoornpage: eitjes in de winter

De Vlinderstichting

10-FEB-2019 – De zeldzame sleedoornpage is sterk afhankelijk van zijn waardplant, de sleedoorn. In de wintermaanden vind je op deze struik de eitjes van deze vlinder, die daar door de vrouwtjes met zorg zijn achtergelaten. Kijk hier om meer te weten te komen.

Tijgerblauwtje in Amersfoort

De Vlinderstichting

4-FEB-2019 – Het tijgerblauwtje wordt in Nederland zeer zelden gezien. En al helemaal niet in de winter! Toch werd er op 24 januari een tijgerblauwtje gezien in Amersfoort. Meer lezen?

‘Bloeiende duinen’: hoe gaat het met de duinvlinders?

De Vlinderstichting

1-FEB-2019 – De duinen zijn onovertroffen veelzijdig. Het is het rijkste ecosysteem van ons land. Het boek ‘Bloeiende duinen’, dat 2 maart op de Landelijke Vlinderdag verschijnt, neemt lezers mee op reis langs de Nederlandse kust. Elke duinplant heeft verrassende relaties met andere soortgroepen zoals vlinders, grazers en paddenstoelen. Het boek bevat opmerkelijke onderzoeksresultaten en herstelprojecten. Verder lezen?

Sneeuw maakt GrowApp 4-seizoenenseries compleet

De Natuurkalender, Wageningen University

26-JAN-2019 – Onderzoek doen is niet alleen interessant en nuttig maar kan ook mooie beelden opleveren. De sneeuw die eerder deze week viel en bleef liggen was een uitgelezen kans om aan de GrowApp timelapse video’s mooie winterplaatjes toe te voegen. In dit natuurbericht staan een groot aantal fotocompilaties van lente, zomer, herfst en winter. Zie hoe het landschap door de seizoenen heen verandert. Meer mooie plaatjes kijken?

Voorjaarsspanners zijn er vroeg bij

De Vlinderstichting

21-JAN-2019 – Zoals de naam al aangeeft zijn de voorjaarsspanners vlinders die vroeg in het jaar vliegen. De vliegtijd begint al in januari, maar de top ligt meestal in februari en maart. Dit jaar zijn er in de relatief warme januariweken al flink wat gemeld. Voor deze vlinders moet je wel met name op de zandgronden zijn. Lees hier verder

Yahoo mail groep

Sinds jaar en dag kent de Vlinder- en libellenwerkgroep Zeeland een mailgroep. Hierbinnen worden wetenswaardigheden rondgemaild, maar er kunnen ook vragen gesteld worden. Wil je meer weten of je aanmelden? Dat kan via deze site. Je kunt ook vanaf hier een mail sturen.

Europese natuurorganisaties pleiten voor behoud huidige Kaderrichtlijn Water

De Vlinderstichting, Stichting RAVON

17-JAN-2019 – De Europese Commissie is onlangs gestart met de fitnesscheck van de Kaderrichtlijn Water. De vraag is of deze Europese wetgeving voor waterkwaliteit voldoet, of dat er iets aan schort. Diverse lidstaten, waaronder Nederland, lijken de doelen te willen afzwakken. Juist dankzij deze richtlijn is de waterkwaliteit echter sterk verbeterd. Er is nu een petitie gestart om de richtlijn intact te houden.Meer lezen?

Vlindernamen aangepast

De Vlinderstichting

10-JAN-2019 – Taxonomie is de wetenschap die de naamgeving van planten en dieren onderzoekt. Er zijn allemaal standaardprocedures en methoden om tot de juiste wetenschappelijke naam te komen. Het is belangrijk dat over de hele wereld dezelfde namen worden gebruikt, om misverstanden te voorkomen. Onlangs is er een nieuwe Europese namenlijst verschenen en ook een paar Nederlandse soorten zijn van naam veranderd.Kijk hier om meer te weten te komen:

Ook in het nieuwe jaar al vlinders

De Vlinderstichting

3-JAN-2019 – We hebben er net de jaarwisseling opzitten en we associëren vlinders toch vooral met warmte, zon en zomer, maar ook de afgelopen dagen worden er diverse vlinders gemeld op de invoerportalen Waarneming.nl en Telmee. De zwartvlekwinteruil is daar een van. Verder lezen?

Dagvlinderjaar 2018

De Vlinderstichting

31-DEC-2018 – Nu, aan het einde van het jaar, is het moment om even terug te kijken. Wat was 2018 voor jaar voor de dagvlinders? Het was, onder andere door de warme en extreem droge zomer een bijzonder jaar. Of het uiteindelijk een goed of slecht vlinderjaar was, zullen we pas komend jaar weten. Lees verder:

Nieuwe ‘naakte’ kokerjufferlarve voor de wetenschap beschreven uit Nederland

Wetterskip Fryslân

27-DEC-2018 – In 2012 werd, na ruim veertig jaar afwezigheid, de zeer zeldzame schietmot Holocentropus insignis in het Fochteloërveen herontdekt. Hierdoor getriggerd werd in het voorjaar van 2014 een gerichte zoekactie op touw gezet om de onbeschreven larve van deze soort te vinden. Deze aanpak bleek zeer succesvol, de gezochte kokerjufferlarve kon voor het eerst voor de wetenschap beschreven worden. Meer weten?

Nachtvlinderjaar 2018

De Vlinderstichting

24-DEC-2018 – Aan het eind van het jaar is het gebruikelijk terug te kijken. Welke nachtvlinders zijn er veel gezien? Een blik op de databestanden geeft een indruk, maar bij nachtvlinders blijken allerlei factoren van invloed op de lijstjes. Lees verder:

Duikers brengen biodiversiteit van natuurlijke schelpdierbank in beeld

Stichting ANEMOON

16-DEC-2018 – In de Noordzee vormen schelpdierbanken oases van biodiversiteit binnen woestijnen van zandbodems. In de afgelopen twee eeuwen zijn deze bijna volledig verloren gegaan. In 2016 werd een natuurlijke schelpdierbank ontdekt aan de Noordzeezijde van de Brouwersdam. Op 13 oktober startten vrijwilligers met monitoring, waarbij ook het grote publiek kon meegenieten van het bijzondere onderwaterleven.  Meer lezen?

Overwintert de kolibrievlinder in ons land?

De Vlinderstichting

13-DEC-2018 – Het was een erg goed jaar voor de kolibrievlinder en veel mensen hebben kunnen genieten van deze trekvlinder, die ook veel in tuinen te zien is. De kolibrievlinder trekt normaal gesproken in het najaar weg naar het zuiden, maar er zijn nu ook in december nog meldingen. Probeert hij hier te overwinteren? Lees verder:

Knijpt de maanwaterjuffer er stiekem tussenuit?

De Vlinderstichting

10-DEC-2018 – De maanwaterjuffer was op de hogere zandgronden van oudsher een vrij algemene soort die in de meeste gebieden met vennetjes wel gevonden kon worden. De laatste 15 jaar gaat hij echter sterk achteruit en is op veel vroegere vliegplaatsen verdwenen. De reden voor deze plotselinge achteruitgang is nog niet duidelijk. Lees verder:


Vermindering toepassing glyfosaat

7-DEC-2018 – De provincie onderzocht dit jaar de mogelijkheden om in Noord-Brabant het gebruik van glyfosaat zoveel mogelijk tegen te gaan. Dit naar aanleiding van de verlenging van de Europese toelating van glyfosaat in 2017, terwijl er ook berichten waren over schadelijke gevolgen hiervan.Lees verder:

Toptijd voor kleine wintervlinder

De Vlinderstichting

6-DEC-2018 – De kleine wintervlinder vliegt in de grootste aantallen van half november tot half december. Deze week lijkt de soort op haar piek te zijn, als je hem wilt zien is nu het moment. Vooral op de zandgronden gaat het om grote aantallen van soms duizenden vlinders. Lees verder:

Meer dagvlinders op de Assendelverzeedijk door sinusbeheer

De Vlinderstichting

3-DEC-2018 – Afgelopen zomer startte Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de provincie Noord-Holland met sinusbeheer op de Assendelverzeedijk. Sinusbeheer is een manier van maaien die kan bijdragen aan de biodiversiteit. Uit monitoring van De Vlinderstichting blijkt dat er inderdaad meer dagvlinders te zien waren op de proefvakken waar sinusbeheer is toegepast. Lees verder:

Graslandinsecten profiteren van eenvoudige maatregelen

De Vlinderstichting

29-NOV-2018 – Vlinders en bijen die in graslanden leven zijn met relatief eenvoudige maatregelen te helpen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van De Vlinderstichting, It Fryske Gea en agrarisch collectief It Lege Midden, uitgevoerd in Friesland. Vooral het kruidenrijk maken of houden van perceelsranden levert positieve effecten op voor vlinders.Lees verder:

Zeldzame libellen in Brabant: goed en slecht nieuws

19-NOV-2018 – Noord-Brabant is een goede libellenprovincie. Van de 71 Nederlandse soorten zijn er 67 in Brabant aanwezig of aanwezig geweest. Vergeleken met de periode tussen 1970 en 1990 gaat het met een aantal soorten, waaronder beekrombout, bosbeekjuffer en speerwaterjuffer, flink beter. De zeer zeldzame gewone bronlibel echter wordt sterk bedreigd. In de Esperloop gaat men proberen het tij te keren.Lees verder:

Impact droogte op grasland en het herstel naderhand

Wageningen Environmental Research

17-NOV-2018 – Satellietbeelden uit Groenmonitor.nl laten zien dat het gras op de klei in Groningen en Friesland en in het Groene Hart het minst te lijden had van de droogte. In Oost-Overijssel, Gelderland, Zeeland, delen van Brabant en Limburg en de kuststrook is de groenindex het sterkst afgenomen. Door de regenval in augustus was het gras in heel Nederland begin september weer groen. Lees verder:

 

Zwartvlekwinteruil trotseert de kou

14-NOV-2018 – De zwartvlekwinteruil wordt al een paar weken af en toe gemeld, maar de komende maanden, tot in april, is deze nachtvlinder nog te vinden. Je moet er alleen wel wat voor doen. De mot komt nauwelijks op licht af, maar wordt wel veel gezien op zoetigheid. Nu de meeste bloemen zijn uitgebloeid kan stropen uitkomst bieden. Lees verder:

Zeldzame oleanderpijlstaart aangetroffen in Zeeland

Is het een vogel (pijlstaart)? Een vis (pijlstaartrog)? Nee, de oleanderpijlstaart is een vlinder. Een hele zeldzame die bijna nooit in ons land wordt gezien. Ook deze keer is de nachtvlinder ongezien gevlogen, maar ze heeft wel tastbaar bewijs achtergelaten in Middelburg: zes rupsen.

Lees verder:


PERSBERICHT DD. 17.09.18 VAN: WERKGROEP Vlinders & Libellen in Zeeland.

Van een uur of 5 ’s middags tot half 8 ’s avonds trokken per minuut zo’n 50.000 Heidelibellen over de Veerse Dam Walcheren binnen. Ze kwamen vanaf de Oosterscheldekering aan de bovenkant langs de dam. Om 5u werden er per minuut 200 exemplaren geteld maar tegen 7u werden dat er 300 per minuut! Enkele exemplaren werden gevangen en het bleek te gaan om de soort Bruinrode heidelibel. Ook werden enkele exemplaren van de Paardebijter gezien, maar of die meetrokken is niet duidelijk geworden. Dit is een bijzonder waarneming, die zeldzaam voorkomt!

De laatste trek van Heidelibellen (Geelvlek) was 42 jaar geleden ook over deze Dam. In 2004 is hier trek gezien van de Viervleklibel, maar niet in zulke hoge aantallen.

Libellen trekken weg uit een gebied wanneer dit overbevolkt raakt. En met de langdurige warmte van deze zomer, zijn vrijwel alle aanwezige larven in een gebied wel uitgeslopen tot volwassen libel. Daardoor zijn er extra exemplaren aanwezig, die anders het volgende jaar zouden zijn uitgekomen. Dit trekgedrag is eigenlijk vooral bekend van de Viervleklibel, die soms met honderduizenden tegelijk gaat zwerven. Onduidelijk is waar ze dan eindigen; als ze Engeland proberen dan verdrinken ze zeer waarschijnlijk.

Waar deze stroom libellen vandaan kwam hebben we deze avond nog niet kunnen achterhalen. Wellicht uit Brabantse vennen of de Zuid-Hollandse duinen, maar evengoed is Duitsland of zelfs Polen mogelijk.

Peter & Rienk Geene,

Zeeuwse werkgroep Vlinders en Libellen: www.vlinlibzeeland.nl;

Meer info: 0118.584467.

Filmpjes staan hier


Nachtvlinders bekijken?

Meer over nachtvlinders willen weten? Maar je hebt geen val? De Vllinder- en libellenwerkgroep heeft een aantal nachtvlindervallen te leen. Deze bestaan uit een kist met daarin een speciale lamp. De nachtvlinders worden aangetrokken door de lamp en vliegen zo de kist in waarin eierdozen liggen zodat ze rustig de morgen kunnen afwachten en jij ze kunt gaan vaststellen welke vlinders je gevangen hebt.
Bij wie kun je terecht? Bij Tobi Koppejan en Alco Warners. Tobi is te bereiken via tkoppejan@gmail.com en Alco via secretaris@vlinlibzeeland.nl. Beiden wonen op Walcheren, maar woon je daar niet, maar wel in Zeeland, dan moeten we maar even kijken hoe we de val bij je krijgen.

Opnieuw nieuwe mineermotten op smalbladige wilgen in Nederland en België

De Vlinderstichting, Naturalis Biodiversity Center, Vlaamse Vereniging voor Entomologie

23-AUG-2018 – Er twee mineerders van smalbladige wilgen ontdekt, die nog niet eerder in Nederland en België waren aangetroffen. Het gaat om de slakkenspoormotten Phyllocnistis valentinensis en een mysteriesoort. Vorig werden jaar grote aantallen van de smalle wilgenmineermot voor het eerst in Nederland gevonden; deze soort is nu ook voor het eerst in België aangetroffen.Lees verder:

 

Voor 40 procent plantensoorten wordt Nederland te warm

Wageningen Environmental Research

9-AUG-2018 – Elke plantensoort heeft zijn eigen voorkeur voor de gemiddelde jaartemperatuur. Nu al is Nederland eigenlijk te warm voor zo’n 100 plantensoorten. Bij een verdere temperatuurstijging van drie graden zou Nederland voor bijna 500 plantensoorten te warm worden. Dit is 40 procent van alle soorten. Hieronder zijn 180 Rode Lijstsoorten. Nederland wordt echter ook geschikt voor 1000 zuidelijke soorten. Lees verder:

10 augustus 2018

Zeer zeldzame libellen aangetroffen in het Kuinderbos

De Vlinderstichting

9-AUG-2018 – Het afgelopen jaar zijn in het Kuinderbos in de Noordoostpolder veel bijzondere libellen gevonden. Zo werden bij één poel vijf soorten witsnuitlibellen gezien, waaronder de zeer zeldzame sierlijke witsnuitlibel en de oostelijke witsnuitlibel. Deze laatste is op de enige andere plek in Nederland waar hij voorkwam al enige jaren niet meer aangetroffen. Lees verder:

 

4 augustus 2018

Kleine tanglibel nu echt in Nederland?

De Vlinderstichting

2-AUG-2018 – De kleine tanglibel is de afgelopen decennia al een aantal keren opgedoken in Nederland, maar lijkt nu echt een populatie te hebben. In Limburg zijn wel acht tegelijk gezien, met dit hoge aantal lijkt er sprake te zijn van echte vestiging. Hoe duurzaam deze is zal de komende jaren blijken. Lees verder:

 

24 juli 2018

GrowApp brengt effect droogte op natuur in beeld

22-JUL-2018 – De extreme hitte en droogte van de afgelopen maanden worden steeds zichtbaarder in de natuur. De time-lapse video’s in dit bericht, gemaakt met de GrowApp, brengen goed in beeld hoe Nederland verdroogt. De verschillen met vorig jaar worden steeds duidelijker. Help ook mee het effect van deze historische droogte in jouw omgeving vast te leggen door regelmatig een foto met de GrowApp te maken.Lees verder:

 

22 juli 2018

Droogte funest voor vlinders van de heide

De Vlinderstichting

22-JUL-2018 – De warmte heeft ervoor gezorgd dat 2018 tot nu toe een goed vlinderjaar is, maar de aanhoudende droogte kan grote negatieve gevolgen hebben voor vlinders, met name die van de heide. Een noodoperatie is nodig om de zeldzame kleine heivlinder, die nog maar op één locatie in Nederland voorkomt, te behouden. Lees verder:

 

19 juli 2018:

Karmozijnrood weeskind erg veel gezien dit jaar

De Vlinderstichting

19-JUL-2018 – Het karmozijnrood weeskind heeft een enorm goed jaar en wordt op veel meer plaatsen gevonden dan voorgaande jaren. Het zal echter niet veel mensen opvallen. Het is een nachtvlinder die je alleen te zien krijgt als je ’s nachts op pad gaat en speciale lokmiddelen gebruikt. Stropen is een prima methode hiervoor. Lees verder:

 

18 juli 2018:

Verdubbeling bloemrijke kruidenakkers in Rucphen dankzij crowdfunding

17-JUL-2018 – Alarmerende berichten over de afname van planten, insecten, vogels en kleine zoogdieren vragen om actie. Herstel van leefgebieden is één van de oplossingen volgens NatuurWerkgroep gemeente Rucphen. De werkgroep heeft acht hectare bloemrijke kruidenakkers in beheer. Dankzij crowdfunding wordt dit oppervlak komend jaar verdubbeld naar 16 hectare. Lees verder:

 

9 juli 2018:

Enige leefgebied donker pimpernelblauwtje vertrapt

9-JUL-2018 – Net als voorgaande jaren lopen tientallen vlinderliefhebbers en -fotografen door het enige leefgebied van het donker pimpernelblauwtje in Nederland. Het gaat om een klein stuk berm van een provinciale weg bij Posterholt in Limburg. De waardplant grote pimpernel staat al niet meer overal overeind, en het leefgebied van de mieren, essentieel voor deze soort, wordt vertrapt. Lees verder:

 

6 juli 2018:

Mooi weer: een vloek of een zegen voor vlinders?

woensdag 4 juli 2018

Dit voorjaar was warm en vochtig: ideale omstandigheden voor rupsen en vlinders. En dat is nu zien: er zijn veel meer vlinders dan we gewend zijn. Dat komt niet alleen door het weer; er trekken ook veel vlinders ons land binnen uit oostelijke richting. Lees verder:

 

25 juni 2018:

ObsIdentify: herken plant of dier

ObsIdentify is een applicatie voor het automatisch herkennen van dieren en planten (op dit moment alleen Nederlandse en Belgische insecten) door middel van foto’s genomen in het veld, op de camping of je huiskamer.

De herkenning werkt geheel offline. Alleen nog verkrijgbaar voor Android, via Google Play.

Al een tijdje in de ‘handel’ (het is gratis), maar nog niet bij iedereen bekend.

 

18 juni 2018:

Hoge Veluwe brengt natuur de huiskamer in

18-JUN-2018 – Het Nationale Park De Hoge Veluwe nodigt iedereen in binnen- en buitenland uit om online cameravalfoto’s van het geheime leven van de dieren in het Park te bekijken en analyseren. Zo draagt u bij aan belangrijk onderzoek en leert en passant van alles over het wild van de Hoge Veluwe.

Lees verder:

 

17 juni 2018:

Extreem veel meldingen grote weerschijnvlinder

woensdag 13 juni 2018

Al vliegt de grote weerschijnvlinder pas een week in 2018, de aantallen vlinders breken nu al alle records. Het warme voorjaar is duidelijk voordelig geweest voor deze vlinder, die tot voor kort een zeldzaamheid was. Sinds de eeuwwisseling breidt hij zich steeds verder uit, en 2018 is nu al een absoluut topjaar.

Lees verder:

 

21 mei 2018: De vernieuwde site is bijna klaar en staat online. Hij wordt nog aangevuld met meer nieuws, mooie foto’s, Zeeuwse Prikkebenen en al wat dies meer zij, maar om leden en belangstellenden duidelijk te maken dat we een actieve werkgroep zijn, wordt ook het laten zien van een zich ontwikkelende site niet geschuwd.

Op een gegeven moment is de site af. Maar daarvoor moet er wel voldoende inhoud zijn. De fotogalerijen van de ‘oude’ site worden overgenomen, maar graag zien we ook nieuwe foto’s op deze site. Heb je mooi materiaal, aarzel niet dit te uploaden naar webmaster@vlinlibzeeland.nl, eventueel via wetransfer of iets dergelijks. Formaat: liefst zo groot mogelijk, zodat bij verkleiningen, mochten die nodig zijn, er zo veel mogelijk detail bewaard wordt. Wil je een auteursrechtvermelding op de foto? Zet dit dan bij de upload, maar zet je naam er niet zelf op. Zo kunnen we de vermelding standaard in de linkerbenedenhoek houden.